Ymvk kavel door flexbuis

Hallo allemaal,

Tijdens het graven in mijn tuin heb ik per ongeluk de elektriciteitskabel geraakt die van mijn huis naar de schuur loopt. Gelukkig kwam ik er zo achter dat deze kabel een 1,5 mm² is, terwijl ik gezien de toekomstige verbruikers liever een 2,5 mm² kabel wil gebruiken.

De kabel is via een flexibele buis aangesloten op een inbouwdoos in de buitenmuur. Het type kabel is een XMVK-AS, maar wat ik vreemd vind, is dat de eerste isolatie met aardscherm van de kabel verwijderd is op het moment dat deze de flexibele buis ingaat. Binnen de buis zit dus een los liggende aarding met een in PVC gebundelde twee-aderige draad. Lijkt mij niet helemaal veilig.

Wat ik graag zou willen, is om een YMVK-AS kabel te gebruiken, maar helaas krijg ik deze niet door de flexibele buis heen.

De kabel komt te lopen onder een vlonder, waar in de toekomst gegarandeerd niet meer gegraven zal worden. Omdat ik graag YMVK-kabel wil gebruiken, is mijn voorstel om een gewone YMVK-kabel in slagvaste PVC-buis in de grond te leggen. Gezien de situatie dat er niet meer gegraven zal worden, is dit puur voor de zekerheid. Ik overweeg om het gedeelte van de kabel dat in de flexbuis komt, te ontmantelen, zodat ik drie losse geïsoleerde draden (aarde / nul en fase) kan trekken in de buis. De rest van de kabel wordt in de grond in de YMVK-mantel beschermd, en het gedeelte dat door de muur gaat, blijft beschermd door de flexbuis.

Mijn vraag is of deze werkwijze zowel veilig als legaal is. Normaal gesproken worden draden in een flexibele buis ook niet beschermd door een pvc manteling. In mijn voorstel blijft de kabel in de grond goed beschermd door de ymvk manteling en slagvaste PVC-buis, eerste gedeelte in de flexbuis ook door de volledige manteling en het grootste gedeelte in de muur blijft beschermd door de flexbuis en normale isolatie van aarde / fase en nul.

Ik hoor graag jullie reacties, of wellicht andere ideeën of alternatieven.
 
Maar dat is niet de vraag.
Er wordt gevraagd of je een YMVK in de grond in een buis mag leggen, en dat is niet toegestaan.
In de grond gebruik je een YMVK-as of VMVK-as kabel en die leg je op een minimale diepte van 60cm.

Je ziet ook wel eens dikkere PVC leidingen van het ene gebouw naar het andere en daar liggen dan
kabels in. Ik vraag me af of dat ook een officiële goede oplossing is met gewone kabel.
(maar dat is hier niet het geval)
 
Een mantelbuis zoals pvc creme, pvc wit of hostaliet is mantelbuis voor binnen.
Hostaliet kun je buiten wel gebruiken maar dan alleen om een stukje "uit de grond komende"
kabel te beschermen tegen stoten.

Waarom een YMVK, VMVK of XMVK niet in de grond mag in een normale pvc/hostaliet buis
dat moet je aan de betreffende instanties vragen. Een YMVK-as of VMVK-as kabel heeft een extra
gevlochten geaarde bescherm mantel die gevaarlijke situaties kan voorkomen.
Een pvc of hostaliet buis steek je zo door met b.v. een schop en de mantel van een normale kabel ook.
 
Het type kabel is een XMVK-AS, maar wat ik vreemd vind, is dat de eerste isolatie met aardscherm van de kabel verwijderd is op het moment dat deze de flexibele buis ingaat. Binnen de buis zit dus een los liggende aarding met een in PVC gebundelde twee-aderige draad. Lijkt mij niet helemaal veilig.
Dit is op zich niet zo vreemd hoor. Het is wel beter om de aardedraad (de litze uit de mantel) met krimpkous of een andere geel-groene bescherming in de buis te maken zodat deze ook geisoleerd is.

Maar verder kan dit wel. Het aardscherm is alleen nodig om de kabel in de grond te beschermen. Als deze in de schuur door een buis gaat, zouden zelfs alle draden er los doorheen mogen. Dus ook de binnenmantel van de kabel kan er nog af (niet de ader isolatie uiteraard)

Alleen is het wel goed om dan de overgang (waar de kabel overgaat in de losse draden) ook in een stukje buis te doen zodat de losse draden dus altijd beschermd blijven.
Ymvk-as 2x2,5 past nog wel in 19mm buis.
 
volgens mij":
Kabel in slagvast buis in de grond mag.
Onder een terras mag het ook zonder buis. (weet ik niet zeker)

Losse draad in buis onder de grond: geen idee, zou ik niet doen.
 
Losse draad in buis onder de grond: geen idee, zou ik niet doen.
Toen ik in mijn huidige huis kwam wonen (zo'n 50 jaar geleden) was er elektriciteit in de schuur, aangelegd door de vorige bewoner.

Omdat ik de VD-bedrading, die in een gewone (slagvaste) elektrabuis liep, niet vertrouwde, heb ik die draden eruit getrokken. Na ongeveer 1 meter eruit te hebben getrokken verkleurden de draden en hadden ze alledrie dezelfde grauwe tint. Zij waren door het vocht in de grond, dat gewoon via de mofjes van de buizen naar binnen was gelopen, volkomen aangetast. En dat in een paar jaar tijd!

VD draad kan (blijkbaar) niet tegen vocht en alleen al daarom is het niet toegestaan dergelijke bedrading buiten te gebruiken. Niet bovengronds en niet ondergronds.

Dat de aardlekschakelaar er niet uit was gegaan, lag aan het simpele feit dat er in die installatie geen aardlekschakelaars zaten. Was bij de bouw van de huizen nog helemaal niet verplicht en dus niet toegepast. Dat is inmiddels wel in orde.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd
een xmvk of ymvk kabel mag in een gele of grijze buis gewoon door de grond, als de kabel van het type -as is mag deze op 50cm diepte door de grond zonder buis
Dit net ff opgezocht in de NEN1010:2020
 
  • Like
Waarderingen: Jackd
Losse vd draad mag sowieso nooit omdat dit maar enkel geisoleerd is. Als je met losse vd draden vd draden in buis onder de grond bedoeld zie dit topic:


"in de grond gelegd in buis is toegestaan installatie methode 61 en 62."

en

"Nr 61/62 gaat over één/meeradrigekabel in buis in de grond."

vd draad is geen kabel, en mag dus niet.

Komt uit de NEN1010, alleen een oudere versie aangezien de berichten zo'n 15 jaar oud zijn, maar lijkt mij niet dat dit gewijzigd is, @Kees heeft een mooi praktijkvoorbeeld waarom dit niet zo'n goed idee is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via