Welke elektra(kabels) in tuin?

Met 12v zwakstroom is het verlies over lange afstanden best snel groot. Daar wel rekening mee houden met de lengte en dikte van de kabels en de zwaarte van de drivers/transformatoren
 
Mantelbuis? Ligt eraan waar je tegen beschermt. Tegen ongedierte is mantelbuis wel een extra bescherming. Maar tegen een schop in de grond helpt mantelbuis weinig tot niets. Weglekken op 12V zal nimmer je aardlek doen aanspreken, omdat er een galvanische scheiding tussen zit. Ook hoef je je helemaal geen zorgen meer te maken om de veiligheid. Wel inderdaad zul je verliezen krijgen in langere kabels. De vraag is natuurlijk of dat je enorm boeit. Tja de verste LEDs branden dan mogelijk wat zwakker.
Overigens zou ik dit uberhaupt niet doen, tenzij je van plan bent ook vaak licht in de tuin te willen in de donkere maanden. Maar ik zou zonder meer opteren voor solar verlichting. Heb je helemaal geen kabels nodig.
 
over lange afstanden
Als ik alles parralel aansluit zal het verste punt ongeveer 8 tot maximaal 10 meter van het stroompunt/trafo bevinden, is dat (te) ver?

Mantelbuis? Ligt eraan waar je tegen beschermt.
Tegen ongedierte dan voornamelijk ja, alles komt onder een nieuw aan te leggen gazon en een deel onder terras, daar zal geen schep ingaan.

licht in de tuin te willen in de donkere maanden.
Dat is het plan inderdaad, wij zitten graag (in de zomer tot laat) buiten en onze achtergevel van de begane grond is uberhaubt bijna compleet van glas; zo'n 14m2. Dus esthetisch is het ook mooi om dan vanuit binnen een verlichte tuin te zien i.p.v. een donker zwart gat.

Maar ik zou zonder meer opteren voor solar verlichting. Heb je helemaal geen kabels nodig.
Is voor ons geen optie denk ik omdat ik het wil kunnen schakelen wanneer ik het wil, en ook allemaal vanaf een of twee punten.
 
is dat (te) ver?
Lastig te zeggen, is best lang. Maar ligt aan dikte kabels, vermogen trafo, kwaliteit trafo. Testen/proberen is eigenlijk het beste. Zo als reeds gezegd, ze bestaan ook in 24v. Dan al wat minder kans op verlies.


Is voor ons geen optie denk ik omdat ik het wil kunnen schakelen wanneer ik het wil, en ook allemaal vanaf een of twee punten.
Je hebt ook smart armaturen op zonlicht. Kun je alles zelf naar wens instellen en regelen , ook om ze als groep of individueel in te stellen.

Screenshot_20250205-092308.png
 
Als ik alles parralel aansluit zal het verste punt ongeveer 8 tot maximaal 10 meter van het stroompunt/trafo bevinden, is dat (te) ver?
nee, zeker niet. Pas bij afstanden van 25 meter en meer moet je hier eens naar kijken.

Voor het schakelen zou je kunnen kijken naar het Matter-protocol (opvolging Zigbee). Hiermee kun je inmiddels ook 12V installaties schakelen. Dat kan met draadloze wandschakelaars.
 
Ik ben sowieso aan het zoeken naar een systeem dat alles meeschakelt met een schakelaar vanuit binnen, zonder schakeldraad naar het stroompunt buiten. De buitenkabel die namelijk vanuit binnen aftakt naar buiten is namelijk gewoon -AS 2x2.5mm2. Maar binnen heb ik, op dezelfde groep, een schakelaar die al één lichtpunt buiten schakelt. Vanuit hier uitbreiden naar de rest buiten gaat trouwens niet zonder alles weer in het zicht te maken.

Maar ik had dus een keer gelezen dat je ontvangers hebt die ik achter de bestaande schakelaar kan plaatsen die het aan/uit signaal dan kan versturen naar een ontvanger achter de dan te plaatsen schakelaar in de schuur die ik dan het stopcontact laat schakelen waar de trafo van de buitenverlichting op zit.

Ik Google me alleen rot zonder specifiek resultaat :roll:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via