TT-stelsel + onderverdeler = TN-stelsel?

Beste forumleden,

Ik zit met een vraag waar ik niet uitkom:

Als ik een hoofdverdeler met TT-stelsel heb, en ik trek een kabel met 3 x fase, nul en aarde naar een onderverdeler, welk stelsel heeft die onderverdeler dan?
Als de hoofdverdeler buiten de voordeur stond zou het duidelijk een TN-S-stelsel zijn, maar nu weet ik het niet.
Het gaat om het installeren van een onderverdeler in mijn garage met voeding vanuit het woonhuis. Ik wil graag weten welke lijn- en aardcircuitweerstanden ik moet aanhouden voor de distributiegroep.

Ik hoop dat jullie wat meer weten. Met vriendelijke groet,

Bart
 
Een TT stelsel wordt niet een TN stelsel door die even door een extra verdeler te halen...

Als je dus begint met TT, heb je bij die onderverdeler ook TT.
 
Wat CV_ zegt dus.

Het kan alleen een TN stelsel zijn als het gehele aardcircuit vanaf de transformator bestaat uit een goede geleider. Ik wilde typen "koper" of "kabel" maar dat is wat te kort door de bocht, het kan natuurlijk ook aluminium of busbar zijn. ;) Maar zodra de wereldbol zelf onderdeel wordt van het aardcircuit is het TT, dat maak je niet meer ongedaan.
 
Klopt helemaal. Voor TT moet ik met 1 s rekenen, vandaar de vraag. Een gG 25 gaat er bij 1 s uit bij ca 140A. Dan moet ik een Zi en Zs halen van 1,64 ohm. Zouden we een C25 nemen dan moeten we bij 1 s een kortsluitstroom halen van 250A en wordt de maximale impedantie 0,92 ohm.
Als ik met 5s mag rekenen heeft een C25 120 A nodig, dan heeft die de voorkeur (en is gebruiksvriendelijker).

Op de hoofdschakelaar meet ik Zi = 0,40 ohm en Zs = 1,37 ohm. Met 16 meter 6 qmm en vier contacten komt er misschien 0,15 ohm bij. Op de onderverdeler ga ik verder met B16 en C16 achter een aardlek.

Niet dat er wilde plannen zijn voor de garage, waarschijnlijk wordt de zwaarste verbruiker een straalkachel. Maar het kan maar gelijk goed aangelegd zijn. De draden komen ook mooi in verlijmde 25 qmm-buis met totaal 3 bochten van verdeler tot verdeler. Heb zelfs een 25 qmm-buigveer gekocht.
 
Je kunt natuurlijk ook een selectieve aardlekschakelaar toepassen in de hoofdverdeler en dan toch die C25 automaat?

Zi van 0,92ohm ga je wel halen neem ik aan.

Als er geen risico is op sluiting naar aarde tussen beide verdeelkasten (dus: klasse II dubbel geïsoleerde verdelers, geen grondkabel met aardscherm o.i.d. gebruikt) mag je voor de aardcircuitweerstand trouwens rekenen met de hoogste afgaande groep in de onderverdeler. Dus gewoon die C25 automaat kan dan ook. ;)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via