Hi Calenta,
Het ging niet helemaal vanzelf met die fotos, maar hier zijn er een paar. Ten eerste dat verhaal over die stuwschroef.
Als die er helemaal in zit ziet het er zo uit:
En half er uit, waarvan ik vermoed dat dat de uiterste stand is die de fabrikant heeft voorzien omdat de O-ring op de bout dan nog net in de schroefdraad in de shunt zit:
Met daarbij de opmerking dat de moer, ook weer met een O-ring hier zijn verwijderd.
Dan naar de installatie.
Die staat in de oude stookkelder, dus onder alles wat je wilt verwarmen vandaar dat de orientatie even wennen is:
Midden boven zie je de aansluiting voor de schoorsteen, daar onder de dikke pijpen waar vroeger de 72kW ketel aan het systeem hing. Daar zijn verlopen aan gelast, waar de verdeler aan gekoppeld wordt. Verder naar links komt straks de koppeling naar de houkachel, de afsluiters zie je al.
Er zitten dus drie groepen op de verdeler. Ontluchtertje, en rechts nog de vul-aansluiting. Ik heb hier een expansievat toegevoegd (er zitten er nu twee aan het systeem) omdat de installatie groot is en er maar een klein vat aan zat. Met de vloer in de keuken en de wanden zijn er nog meer liters bij zijn gekomen, dus wilde ik een extra vat.
De circuits zijn 82, 64 en 62 meter lang 16x2 slang. Alles is netjes ontlucht en er is voldoende flow in dit circuit.
Zoals ik al schreef, ik zie/voel heet water tot boven de thermostaatkraan, maar de hele verdeler wil in feite niet lekker warm worden. Ik denk dat de bypass meer dicht moet zodat er een groter drukverschil over ontstaat. Maar jouw opmerking doet vermoeden dat jij de andere kant op wilt. Waarom? Als ik geen enkele obstructie in de bypass heb, waarom zou er dan ooit water vanuit het CV systeem de verdeler in willen, en voor het pompje van de verdeler is het dan toch veel makkelijker om lokaal water rond te pompen? Of benoemen wij open en dicht andersom?
De rest van het systeem is groot, ongeveer 22meter tussen ketel en verste radiator, dikke gelaste leidingen en de CV ketel hangt 15m van deze oude stookkelder. De ketel is een Atag blauwe engel II van 24kW. Voor mijn gevoel heeft dat ding een klein pompje in verhouding met de rest van het systeem.
Bedenk dus dat dit systeem ooit is ontworpen voor hoge watertemperaturen, maar dat dit door het isoleren van het huis nu nooit meer voorkomt. Is het buiten -20, dan is het water nog maar 54 graden om het binnen lekker warm te houden.
Ik hoor wel van je,
Simon.