Kortsluiting zanussi inductieplaat

Heb een nieuwe inductieplaat zanussi. In meterkast twee fasen. Zie foto met de drie smeltpatronen.Foto 1
Foto twee periflex opbouw stopcontactdoos.Rechtsboven bruin en linksboven blauw. Beiden n
Onder twee zwarten , 1 met en 1 zonder wit lijntje zijn de fasen.
Derde foto de stekker die naar de inductieplaat gaat. Daar zitten maar 4 draden in omdat op de inductieplaat de N blijkbaar in de inductieplaat is doorgelast. Zo wordt het mij verteld.
In de plaat zelf op schema van 400 v staan twee punten te weten L1 en L2 . L1 zit onder en daar heb ik de zwarte in aangesloten. L2 heb ik de bruine aangesloten. Verder de blauwe op N en uiteraard de geel/groene op de massapunt.
Het probleem,
Zodra ik de stekker erin doe slaat de veiligheidsmeter af. Dus kortsluiting denk ik dan.
Even voor de duidelijkheid...ik heb de plaat dan nog niet aangezet..
Hoe kan dit??
Wat heb ik verkeerd gedaan?

20210129_180738.jpg 20210128_210455.jpg 20210128_212602.jpg
 
2 fasen, maar 3 smeltpatronen?

Wat is de functie van dat kastje met de (kookgroep) installatieautomaat?

Hoe kom je tot de conclusie dat bruin een nul zou zijn?

Kun je eens meten welke spanning je hebt op de contactdoos tussen aarde en de 4 polen, en tussen de fases onderling?
 
Functie kastje is aan of uitzetten
Bedoel je met spanning de hoeveelheid? Weet wel dat de bruine de nul is. Daar is voor gekozen. Als de spanning gemeten wordt zijn de bovenste twee (blauw en bruin)in contactdoos 0 en de onderste 2 220 v. De bruine draad in stekker onderin configureert met L1 spanning in contactdoos en ook met L1 in inductieplaat.
Bedoel je dit?
Heb zelf het vermoeden dat de kortsluiting in de plaat zit?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
De functie van het kastje is aan en uit zetten, dus niet beveiligen?

Dus het is niet zoals ik dacht een kookgroep?
MKN599.jpg


Maar het is een lastscheider?
SBN416.jpg


In het geval van de kookgroep heb je de aansluiting op de plaat verkeerd, de plaat moet dan met 2 nulgeleiders worden aangesloten. Tenzij de kookgroep toevallig over 2 fasen is verdeeld (daarom vroeg ik je ook de spanning tussen de fasen te meten).

In het geval van de lastscheider, wordt de plaat dus beveiligd door de 3 smeltpatronen en snap ik er weinig van waarom je 2 nulgeleiders in de contactdoos zou hebben. Weet je zeker dat bruin dan een nul is? Is er niet gewoon stiekem 1 van de 3 zekeringen kapot? De verklikker springt niet altijd zichtbaar naar buiten.

Ik vind de hele aansluiting een beetje dubieus en ik betwijfel ten zeerste dat het nu goed is aangesloten. Wees blij dat het nu gewoon niet werkt, een alternatief was dat het wel werkte maar dat het brandgevaarlijk is aangesloten.

Ik durf eigenlijk pas iets zinnigs over de aansluiting te zeggen als:
- Ik wist wat dat component in het kastje precies is
- Hoe de afgaande bedrading hierop is aangesloten
- Hoe de voeding hiervan is aangesloten in de groepenkast. Komen die draden van die smeltpatronen die we zien? Of is het wellicht direct achter de aardlekschakelaar aangesloten?
- Hoe de andere kant van het aansluitsnoer in de kookplaat is aangesloten
- Hoe het aansluitschema van de plaat eruit ziet
- Welke spanning je meet tussen zwart en zwart-wit, tussen blauw en zwart(-wit) en tussen bruin en zwart(-wit)

Zoals je ziet ben ik dus ook vooral benieuwd naar de aansluiting in de groepenkast, als je daar niet mee vertrouwd bent haal je er misschien beter een vakman bij.

Het enige wat ik je met zekerheid kan vertellen is dat de trekontlasting in de stekker verkeerd zit aangesloten, die hoor je natuurlijk op de mantel van het aansluitsnoer te klemmen, niet op de aders. :wink:

Het zou kunnen dat de kookplaat defect is.
 
XanderH even wat reacties van mijn kant
Op Hager staat MKS 599 B16 dus vlgs mij geen lastscheider.
In de kookplaat zitten geen twee punten om de nul aan te sluiten. Er zit er maar 1 en vlgs info zijn de nieuwste platen binnenin met de nulfasen aan elkaar doorgelast. Daarom maar 1 ipv 2.
Heb enkele fotos erbij gedaan van de aansluitingen van de Hager. Zie wel dat de Hager op zijn kop gemonteerd is. Weet niet of dat wat uitmaakt.
Ikzelf doe dat niet, maar ben wel nieuwsgierig hoe het een en ander werkt.
De keukenplaatser die alleen maar keukens plaatst zegt dat vlg hem alles goed zit, maar hij zegt er tegelijkertijd ook bij dat hij geen elektricien is. Vandaar...
Aansluitschema zie onder maar schroef drie is niet anwezig op schema 400v

20210131_170657.jpg 20210131_170934.jpg 120404_B3D8370354AE47558F120ABB47E78923_1.jpg
 
Als je een kookplaat aan wilt sluiten op een kookgroep heb je 2 nulgeleiders nodig tot aan de kookplaat.

Dat "de nieuwste kookplaten binnenin met de nulfasen aan elkaar doorgelast" is de grootste onzin ooit. Een kookplaat met slechts 1 nulklem is gewoon niet geschikt om aan te sluiten op een kookgroep. Dat heeft niets met oud of nieuw te maken, de natuurkunde is niet ineens gewijzigd ofzo. Als je 2 fasegeleiders zonder faseverschuiving met 16A beveiligt en vervolgens maar 1 nulgeleider toepast dan kan er tot 32A door die nulgeleider gaan lopen terwijl deze geleider daar helemaal niet voor geschikt is. Let wel: Die situatie krijg je wel werkend maar dit is brandgevaarlijk!

Het enige scenario waarin dit wel zou kunnen, is als de kookgroep is aangesloten op 2 verschillende fasen. Maar al mijn vragen waardoor we dat mogelijk kunnen concluderen ga je niet op in. Tja.
 
XanderH, sorry als ik niet al jouw vragen beantwoord. Ik ben maar een leek en probeer het een en ander te begrijpen. Bijgaand nog een foto van de aansluiting stoppenkast.
En wat die nuldoorlas betreft, ik zeg maar wat mij verteld wordt.
De spanningen tussen de draden kan ik niet meten helaas. Ik heb hem wel bezig gezien en tussen onderdraad en bovendraad geeft ie wel een piep, maar wat dat wil zeggen, voor mijn een dikke vraag.

20210131_173827.jpg 20210129_180738.jpg
 
Oké, laten we gezien de krachtgroep en 4-polige aardlekschakelaars even aannemen dat je een 3-fasen aansluiting op het net hebt... (Meten = weten maar ja :wink:)

Dan heb je dus gewoon een krachtgroep zitten voor de kookplaat (die 3 zekeringen).

Ik snap werkelijk waar niet waarom iemand dan ooit besloten heeft om achter de krachtgroep nog een kookgroep aan te sluiten, en daarmee meteen wat NEN1010 regeltjes over bijvoorbeeld aderkleuren aan zijn laars te lappen. Waarom zou je dat doen? :roll: Iedere kookplaat die kan worden aangesloten op een kookgroep, kan ook gewoon worden aangesloten op een krachtgroep, ik zie de meerwaarde echt totaal niet.

Ik zou geneigd zijn om dat kastje met de kookgroep er tussenuit te halen, de kabel in een kabeldoos te verlengen en deze gewoon rechtstreeks aan te sluiten op de krachtgroep.

Dat gezegd hebbende: Dat kastje ertussen zal niet je huidige storing verklaren. En gezien de situatie (de kookgroep is verdeeld over 2 fasen) heb je de kookplaat nu in ieder geval goed aangesloten, tenzij de andere kant van het aansluitsnoer (in de kookplaat zelf) niet zit zoals je verwacht.

Dan hou je eigenlijk maar 2 opties over:
- De kookplaat is defect
- Ze hebben (behalve het plaatsen van dat rare kastje) nog meer rare dingen gedaan in de groepenkast. Misschien zitten 1 of beide van de nulgeleiders wel niet aangesloten achter de aardlekschakelaar ofzo? Dat kan ook goed je huidige symptomen verklaren.
 
Hallo XanderH
Heb voor mij --en voor jou ook denk ik--nog alles eens op een rij gezet.
Dus ik begin ff bij het begin
Bij specificatie installatiewerk is gekozen voor:2 groepen 2x fasen en 2 nullen+aarde, aansluitwaarde 7,35KW.
Op foto 1 zoals het nu aangesloten is.
Dan nog wat foto's van huidige situatie zoals ie werkelijk is aangesloten.
Op de laatste foto lijkt het alsof de blauwe draad op middelste smeltpatroon is geschroefd. Maar dat is niet zo. Het zijn 2 blauwen die naar de nulfase gaat naar kastje naast aardlek
Bij voorlaatste foto komt rechtsonder een bruine draad. Deze bruine draad is gebruikt als nulfase en ook zo doorgezet in stopcontact.
Geloof dat het verhaal zo compleet is

IMG-20210202-WA0000.jpg 20210202_110146.jpg 20210202_110136.jpg 20210202_110127.jpg 20210131_173827.jpg
 
Het was dus de laatste optie uit mijn vorige reactie: Een stelletje grapjassen heeft je kookgroep aangesloten in de groepenkast.

De fasedraden komen uit die aardlekschakelaar. De nuldraden komen rechtstreeks uit de railkast. Een aardlekschakelaar schakelt uit bij een verschilstroom, die verschilstroom heb je per definitie nu de stroom door de nulgeleiders nooit door de aardlekschakelaar loopt.

Het is niet mogelijk om de aansluiting zoals die nu is te gebruiken zonder dat de aardlekschakelaar tript. Dit heeft op deze manier nooit kunnen werken.

Ik heb ook mijn twijfels bij de aansluiting bovenop die aardlekschakelaar: Hier lijken 2 aders van verschillende doorsnede in dezelfde klem aangesloten, dat mag bij de meeste componenten niet. Ik betwijfel of je bij deze oude aardlekschakelaar überhaupt 2 draden in 1 klem aan mag sluiten.

Je kunt hier niet veilig zelf aan werken, want je kunt die railkast niet spanningsloos maken. Het wordt tijd voor een vakman die de groepenkast in orde maakt...
 
Jeetje, dit lijkt echt door Pico Bello BV aangelegd. Kan zo inderdaad nooit gewerkt hebben.

Als je toch de vakman nodig hebt kun je overwegen om meteen de gehele kast te laten vervangen door iets moderners en veiligers.
 
Dat laatste lijkt me ook geen slecht plan, als je toch bezig bent...

500mA aardlekschakelaars en type AC aardlekschakelaars zijn niet echt meer van dit millennium. :wink:

Net niet te zien op deze foto maar de groepsschakelaars welke in deze kasten werden toegepast zijn ook niet de meest betrouwbare, je kunt er op wachten tot er 1 kapot gaat en een nieuwe bestellen gaat niet meer lukken...
 
Ja precies dat dus. Ik zou geen geld meer in deze kast steken en gewoon een nieuwe laten plaatsen. Ben je weer voor tientallen jaren klaar en nog veiliger ook :prima:
 
beste mensen, ik ben eruit. Even los dat er een keer een nieuwe installatie moet komen , het probleem was het volgende. Ik dacht dat het kortsluiting was, maar vlgs de electricien was dat niet zo. De aardlek sloeg er telkens uit. Oorzaak piekstroom. Reden, de twee nuldraden. Deze was volgens meegeleverde schema aangesloten. Terwijl de plaat er maar 1 heeft. Daaruit ontstond een piekstroom als ik het goed gesnapt heb. Heb het maar even samengevat zoals ik het begrepen heb.
In ieder geval jullie allen dank
 
Wij snapten al lang waarom het niet werkte: de nuldraden waren aangesloten voor de aardlekschakelaar, de fasedraden erachter. Dat kan niet werken.

Dit heeft verder niets met de hoeveelheid draden of met piekstroom te maken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan