Goed boek gezocht mbt doe het zelf electra

Status
Niet open voor verdere reacties.
Deels, mijn baas is falliet gegaan, overgenomen alleen zit ik nu in een functie die niet past bij mijn opleiding.
Ik ben technicus sterkstroom/meet en regel techniek, en ik wissel nu lampjes en schakelaars in de woningbouw.Dat is helaas niet bevredigend maar betaald voorlopig even de rekeningen.
 
Toch nog even een paar vragen, mannen:
- Als er gesproken wordt over een hoofdschakelaar in de schuur, wordt dan 'gewoon' een automaat bedoeld, waarachter alle andere automaten geschakeld zijn?
- Moet buitenkabel ik een schuur altijd in een pvc pijp gelegd worden?
- Kan iemand (hh zelf?) uitleggen wat nou precies de regels zijn voor het achter elkaar plaatsen van automaten? Hoe bereken je hoeveel ampere de automaten achter een hoofdzekering mogen zijn?
- Mijn (ingegraven) buitenkabel van huis naar schuur is XVD F2 0,6/1kV 5G2,5. Mogen hierover 3 fasen worden aangesloten?
- Hoe sluit je de aarde veilig aan, als de aardrail helemaal bovenin een meterkastje zit en alle bekabeling aan de onderzijde binnenkomt? Strippen jullie dan de andere kabels zo, dat de aarde veel langer is en dus aan de aardrail kan? Of doorverbinden met Wago's?

bedankt!

David.
 
De functie van een hoofdschakelaar is het om in een klap de hele achterliggende installatie spanningsvrij te kunnen maken. Hij heeft geen andere functies en beveiligd dus ook niet tegen overbelasting.

Pijp hoeft niet perse. Je kunt ook zadels of kabelgoot gebruiken.

Je kunt een factor van 1,6 hanteren. Dus als je 16 A groepen in je schuur wilt, dan moet de leiding ernaartoe worden afgezekerd met 16 A * 1,6 wat iets meer is dan 25 A. Je hoofdzekering moet dan 25A * 1,6 zijn, dus 40 A.
Als je de kabel naar je schuur met 25 A wilt afzekeren, dan moeten de aders hier voldoende dik voor zijn. Ik durf niet te zeggen welke doorsnede, maar 2,5 mm² is in ieder geval te weinig.

Die afkorting zegt me niets. Maar als het grondkabel is met minimaal 4 aders plus aarscherm, dan zal het wel mogen.

Geen lasklemmen in de groepenkast. Kabels lang genoeg afstrippen om bij de aardrail te komen.
 
Voor 1 groep zou ik ook gewoon een aardlekautomaat van 16A toepassen zoals hierboven reeds aangegeven.

je hebt dan in de schuur geen extra kastje nodig
 
Om nog even terug te komen op je oorspronkelijke vraag. Ik heb hier een boek liggen "Project huisinstallatie, Naslagwerk" van uitgeverij Wolters Plantyn, 230 pagina's. Als naslagwerk is het inderdaad erg handig, veel foto's en schema's, maar het vervangt natuurlijk geen opleiding. Het is voor de Belgische huisinstallaties.

Je opmerking over de aardlekschakelaars:
een nieuwe 4P 40A aardlekschakelaar bij te plaatsen.... Hiertoe tap ik de fase en nul af van VOOR de andere aardlek
Voor zover ik weet moet in België (ik neem aan dat je daar woont) de bijkomende ALS (van max. 30mA) na de hoofd ALS (van 300mA) worden geplaatst. Hiervóór mag je dus niks aftakken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via