Expansievat ? Froling

Status
Niet open voor verdere reacties.

Mobel

Specialist Verwarming
Kent iemand deze expansievaten? Zie onderstaande foto van de expansievaten van Froling.



52218_Afb018_1.jpg


52218_Afb017_1.jpg
 
Ik kan me vaag herinneren dat ik zoiets bij een oliegestookte installatie bij blokverwarming van flats heb gezien, dat is inmiddels zo'n 30 jaar geleden.
Daar stonden er trouwens 3 op een rij, het waren flats met 164 woningen.
 
Die staat toch niet op zolder thuis toch? :mrgreen:

Dit is een expansievat met een stikstofkussen. Hier zit geen membraan is maar de druk wordt middels stikstoffles op druk gehouden en ontlucht door een ventiel bij expansie.

Ik kom ze nog regelmatig tegen. (vandaag nog) :mrgreen:
Toepassing is in grote cv installaties.
 
:shock:
Jan, tegenwoordig gasgestookt ketels , alles is vervangen ,op die maffe dingen na. :mrgreen:
 
Het vat zal toch druk op moeten bouwen.
De modernere vaten met een membraan worden door een compressor op druk gehouden maar bij aanwarmen van het cv water moet het vat druk afbouwen.
Deze heeft geen membraan en middels het kijkglas kun je aflezen hoeveel supletiewater er in het vat zit.
Stikstof is bij dit vat noodzakelijk omdat de leidingen roesten van binnen en het systeem ernstig vervuilen.
Onder het vat zie je het vulpunt van het vat.
Boven het vat zit het pnt om het vat op druk te houden, die leiding volgen dan weet je wat er achter zit.
 
Dat weet ik ook wel.
maar toch zit er geen ventiel of wat dan ook erop , heeft ook nooit op gezeten ook !

alleen een stikstoffles met een reduceer , maar denk niet dat het water die kant op stroom , zit 200Bar achter :mrgreen:
 
Als het vat niet voledig benut hoeft te worden dan is een ontlastklep op zich niet noodzakelijk enkel het vullen wordt dan weer wat lastiger. Een leeg vat met zeg 3 bar ga je niet lekker vullen. Er hoort echt een ontlastklep op te zitten.
 
Dat dacht ik ook , ook gezien de enorme drukschommelingen in de installatie,

maar ik twijfel en hoop dat een ouwe rot in het vak die dingen nog voor de geest kan halen :mrgreen:
 
En bedankt voor het compliment. :mrgreen:

Deze komt uit de tijd dat ik waarschijnlijk nog de luiers vol pieste. :D
Na de foto nog eens gezien te hebben was ik er nog niet eens. :wink:
 
Ik zal als ik er aan toe komt ook nog eens een dergelijk vat plaatsen.
Ik kom nog wel eens op plekken met 3 vaten van 5000 liter elk. :mrgreen:
 
Ah, ik ken die dingen wel maar heb er nooit iets aan hoeven veranderen.
Ik had er bij kunnen zijn toen het geplaatst werd, maar toen was ik pas twee.
 
Ik blijft het maar rare dingen vinden, ik heb de stikstof kussen middels reduceer ingesteld op 1 bar.maar druk van de installatie schommelt alle kanten op :shock:
 
Is het gebouw niet hoger dan 10 meter inclusief de kelder als ik dat zo inschat?

Het schommelen is vreemd, Zit er geen vervuiling in de koppeling met het andere vat of vaten?
Schommelen van het een op de andere moment zal normaal niet zo snel voorkomen. Expansie door temperatuur is niet zo`n snel proces en zeker niet bij dergelijk grote installaties.
De pomp kan ook nog zorgen schommelingen.
 
Klopt.
alle 3 de vaten hebben een eigenaansluiting op de cv installatie. drukschommelingen hebben betrekking op het veranderen van temperatuur in de installatie , cir pompen regelen op drukverschil en dat is ten alle tijd constant.
 
Als de vaten veel water bevatten dan zal de druk erg schommelen.
Als je hem gevuld hebt op 1 bar en de temperatuur is laag op het moment van aanwarmen gaat de druk snel stijgen. Aflaten kan niet.

Als het systeem warm is en een nachtje afkoelt vult de reduceer het vat weer op druk, na aanwarmen stijgt die druk dan weer een stuk sneller. Zo ben je in feite weer terug bij af. Voor een goede werking hoort er simpelweg een ontlastklep in te zitten.

Enig paardemiddel is om na het op druk brengen van het vat de stikstofkraan dicht te zetten en de druk regelmatig te controleren. Dan heb je het effect van een expansievat met een vaste vulling en voordruk.
Bij een goed gesloten systeem zou het niet noodzakelijk zijn om regelmatig een blik te werpen op het waterniveau of stikstofdruk.
Deze niveaus wisselen net als bij een huis, tuin en keukenvat bij opwarmen an afkoelen.
 
Mee eens Chat,
echter het betreft een groot installatie met honderden woningen en kilomters leiding/werk , dus alles behalve goed gesloten systeem. al valt het wel erg mee met bijvullen ,max 1 x per maand, een paar honderd liter.

maar schijnbaar is regelmatig opdraven om systeem te vullen en stikstofcilinders slepen goedkoper dan een nieuwe vul/expansieautomaat.

Al moet ik erbij zeggen dat de installatie tot voor kort goed gewerkt heeft , er is niets veranderd aan de installatie .
daarom dacht ik dat er misschien een drijvende scheiding in zit die mogelijk vast zit ?? of iets dergelijks . maar veel aan sleutelen wil ook niet aan die dingen , de eerste beste bout die je aanraakt breekt eraf denk ik :shock:
 
Wat leuk, dit ken ik.
Drukvat stond in kelder met de hoogste radiator 3 verdiepingen hoger.
Deze vaten werden idd gevuld met water en stikstof zonder membraam.
De druk wordt opgebouwd met stikstof. Als alles netjes water en luchtdicht is kan de kraan op de stikstofcilinder openblijven staan, maar bij luchtlekkage ben je zomaar het stikstof kwijt. Bij waterlekkage gaat het stikstof de cvleiding in en verdwijnt via de automatische ontluchters.
Op de instalatie hoort een overstortventiel. Stikstofzijdig is een veiligheids-ontlastklep op de de stikstoffles. Druk op de uitgaande stikstofleiding 3 bar (in de kelder). Wij vulden de instalatie eerst een deel met water tot het expansievat bijna ook gevuld was, en dan werd de stikstofleiding aangesloten. Dan instalatie verder vullen met water en afhankelijk van de waterhoogte stikstofkraan open.
Na 20 jaar trouwe dienst is dit vat vervangen door een expansieautomaat. Echt jammer, wat was het leuk om deze instalatie met stikstof op druk te mogen houden.
Na 25 jaar technisch onderhoudsman heb ik ook dit gebouw verlaten.
Leuk om het weer eens terug te zien.
 
:mrgreen: piet ik heb er nog een paar in de aanbieding

maar probleem is opgelost!!

vandaag dat ding uit elkaar gesloopt, bleek de aansluiting van nivo-meetbuis verstopt te zijn , dat ding stond tjokvol met water terwijl ik maar denken dat ie op 60% stond :oops: :oops:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan