CASA: 249V, spanning op N en op de aarde: flikkeren LED's

Hola. Sinds 3 jaar ben ik de gelukkige bezitter van een casa waar ik nu wel 3 jaren al aan het klussen ben. Veel werk, maar het resultaat wordt dan ook fantastisch.
Het is een casa als allerlaatste huis in de bergen aangesloten op een 2 aderige kabel , waarbij ik de laatste [lelijke] electramast voor mijn huis weg heb laten halen zodat de laatste 100 mtr van deze dikke aluminium draden in een plastic beschermingshuls onder de grond is komen te liggen, onder het pad naar mijn casa.
vier zaken waar ik tegenop loop en waar ik dankbaar voor ben als iemand een goed constructief idee heeft.
vraag 1: de spanning is 249! volt, maar zakt wel kort in als de pomp van de hydrofoor aanslaat, zodat daardoor de verlichting in huis s'avond een kleine seconde dimt.
moet ik mij zorgen maken voor deze relatief hoge 249 V?
Is het inzakken van de spanning niet te verhelpen maar enkel bv door een slow-starter op de waterpomp te camoufleren?
Doordat ik de laatste gebruiker ben op deze leiding kan ik mij voorstellen dat dit niet te verhelpen is.
vraag 2: op de N staat een lichte spanning zodat de LED-plafonieres in het donker constant licht opgloeien en LED-peren òfwel constant knipperen,òf af en toe een felle flits geven als een fotoflits : de levensduur van de LED-peren is dan ook duidelijk beperkt....
Dus als bv de buitenverlichting rondom de casa uit is , blijven alle LED-lampen vrolijk day&night doorknipperen alsof het kermis is, tenzij ik de betreffende 2-p installatieautomaat uitzet.
vraag 3: Ik heb een serieuze aarde-pen gelukkig, wat niet iedere casa heeft, maar bij het verbeteren en uitbreiden van de stoppenkast viel mij op dat na loskoppelen van alle aarddraden van de casa op enkele aarddraden serieuze spanning zit tot 23 v en zelfs bij een 48V waarbij je hier toch echt een schok krijgt.
Ik kan deze aarddraden uiteraard weer allen netjes verbinden met de aardpen zodat deze spanning afvloeit, maar het feit dat er spanningsverlies [ inductie van 48v??] naar aarddraden loopt in sommige groepen, zit mij niet echt lekker.
Bij het nameten uiteraard alle gebruikers uit de stopcontacten gehaald.

Uiteraard heb ik in mijn gebrekkige Spaans dit aan de lokale electricien laten zien en zijn advies is de hele bedrading te vernieuwen, zonder uiteraard enige verklaring en toezegging of hiermee de problemen voorbij zullen zijn.

Doordat de 100mtr dikke aluminium bedrading naar mijn casa uiteraard wat getwijnd in deze 5cm dikke plastic beschermhuls onder de grond ligt , die heel wel mogelijk door overvloedige regenval vol met water staat , kan inductiespanning op de N mogelijk verklaard worden, maar kan ik hier dan nog iets aan doen?
De locale electricien heeft deze bekabeling onder de grond gelegd en aangesloten en hij gaf aan dat dit niet anders of beter kan.

De Spanjaarden die ik spreek vinden dat ik mij onnodig teveel zorgen maak... want ik heb toch stroom, licht, koelkast en waterpomp. So who cares.
Maar het is voor mij toch lastiger om deze mentaliteit nu al zo over te nemen.
Dus eenieder die hierover een oplossing of goed advies kan geven:

Muchas Gracias.

PS gezien het feit dat ik boven op een berg zit en de electrakabels tot vlak voor mijn huis vrij in de lucht hangen heb ik maar een Dehnguard-overspanningsbeveiliging tegen blikseminslag in mijn stoppenkast geplaatst: de electricien wist haast niet hij zag.
 
Spanning meet je altijd tussen twee punten. Dus als je zegt dat je op N of op aarde zus en zoveel spanning meet, tegenover welk punt is dat dan?

249 Volt is nog binnen de marge van 10%
 
Dank voor je reactie Tom Fijn dat je wilt meedenken!
de spanning van de N alsmede van de aarde-bedrading heb ik gemeten t.o.v. de aard"pen" die daarbij ontkoppelt was van de aardebedrading in mijn casa.
 
Duidelijk. En heb je onder last gemeten? Bij een Duspol moet je daarvoor de twee knoppen indrukken. Als je een multitmeter gebruikt, dan kun je een gloeilamp parallel schakelen. Als de spanning onder last in elkaar stort, dan is er niets aan de hand.

Al het advies onder voorbehoud dat ik geen kennis heb over hoe elektrische installaties in Spanje in elkaar steken en of dat erg verschilt met de situatie in Nederland.
 
Dank voor de tip.
Is het dan ook van belang hoeveel watt deze gloeilamp mag hebben?
en zou dat dan gelden bij de spanning op de aarddraden in de casa richting aardpen alswel tussen de stroom op de L=nul en de aardpen?
Herinner van vroeger dat je de aarde kon meten door een gloeilamp van 70 watt te plaatsen tussen de fase en de aardpen... brande deze dan werkte de aardpen blijkbaar goed.
Het geflikker vad de LED-lampen in en buiten de casa is natuurlijk niet erg , maar wel behoorlijk irritant gezicht , zowel s'nachts als overdag
 
Petram schreef:
vraag 1: de spanning is 249! volt, maar zakt wel kort in als de pomp van de hydrofoor aanslaat, zodat daardoor de verlichting in huis s'avond een kleine seconde dimt.
moet ik mij zorgen maken voor deze relatief hoge 249 V?
Dat is hoog, maar niet abnormaal. In GB was de netspanning traditioneel gestandaardiseerd op 240V en dus en op veel plaatsen makkelijk 250V. Ook na de EU 230V uniformisering is dat daar op veel plaatsen nog zo, toch gebruiken zij dezelfde toestellen. Het aantal toestellen dat daar effectief last van heeft is m.i. beperkt.

Vraag 2: op de N staat een lichte spanning zodat de LED-plafonieres in het donker constant licht opgloeien en LED-peren òfwel constant knipperen,òf af en toe een felle flits geven als een fotoflits : de levensduur van de LED-peren is dan ook duidelijk beperkt....
Dus als bv de buitenverlichting rondom de casa uit is , blijven alle LED-lampen vrolijk day&night doorknipperen alsof het kermis is, tenzij ik de betreffende 2-p installatieautomaat uitzet.
Dat houdt geen verband met het feit dat er spanning op de nul staat, maar dat de schakeldraad in de buizen parallel loopt met de fase. Dit vormt een bepaalde capaciteit maw er vloeit dus een kleine stroom door de verbruiker. Bij een gloeilamp ga je daar niets van merken, een LED heeft echter maar een 10-tal microA nodig om op te lichten. Je kan dat oplossen door
- tweepolig te schakelen, is echter veelal een behoorlijke ingreep
- Andere Led-lampen. Sommige Led-lampen zijn doelbewust een ietsie pietsie minder efficient gemaakt en hebben daar geen last van. Dimbare hebben meestal hier meestal geen last van. Wat experimenteren met merk/type.
- In onvakkundige installaties zie je ook wel eens dat de nul ipv de fase geschakeld wordt. Uiteraard heb je dan die koppeling via de aardingsdraad.,
- Bij 3x230V netten heb daar ook last van omdat je uoteraard geen nul hebt. Denk niet dat ES dit heeft, komt enkel nog op grote schaal voor in BE en NO, en op kleine schaal in andere EU landen.
3: Ik heb een serieuze aarde-pen gelukkig, wat niet iedere casa heeft, maar bij het verbeteren en uitbreiden van de stoppenkast viel mij op dat na loskoppelen van alle aarddraden van de casa op enkele aarddraden serieuze spanning zit tot 23 v en zelfs bij een 48V waarbij je hier toch echt een schok krijgt.
Ik kan deze aarddraden uiteraard weer allen netjes verbinden met de aardpen zodat deze spanning afvloeit, maar het feit dat er spanningsverlies [ inductie van 48v??] naar aarddraden loopt in sommige groepen, zit mij niet echt lekker.
Uiteraard is dat zo, elektrische toestellen zoals wij die kennen zouden gewoon niet meer kunnen bestaan. Opnieuw, die aardingsdraden lopen op bepaalde plaatsen parallel met de fase en vormen een condensator. Bovendien lekt zowat elk toestel in bepaalde mate, zeker toestellen met netfilter. Een multimeter heeft een heel hoge ingangsimpedantie en gaat onvermijdelijk spanning meten.
 
Petram schreef:
Herinner van vroeger dat je de aarde kon meten door een gloeilamp van 70 watt te plaatsen tussen de fase en de aardpen... brande deze dan werkte de aardpen blijkbaar goed.
Dat is iets te simplistisch. Bij een 70W lamp moet allereerst de ALS uitvallen. Bovendien zegt dit enkel dat je aarding hebt, niet hoe laag de spreidingsweerstand is. Een correcte test doe je
- met een spreidingsweerstansmeter
- door de spanning over de lamp te meten, hoe meer die onder de netspanning ligt hoe meer er over de aarde valt, en dus hoe slechter de aarde.
 
Dank Blauwbloes voor de heldere verklaring.
Voor de verhoogde netspanning van 240V had ik ook even de volgende optie overwogen:
Een grote powersupply XXL bij de meterkast zodat de ingaande stroom eerst door de PSU heen moet maar er dan wel keurig 230 V van maakt. Ook bij kortdurende stroomuitval gaat het stroomnet niet even plat bv voor de PC die dan toch af en toe uitvalt. En korte stroomuitval is geen uitzonderlijk iets in de bergen in Spanje.
Maar een grote PSU is misschien toch ook wel overkill voor het probleem.
Wil in toekomst toch zonnecollectors op het dak leggen die dan wel de nominale voeding voor de PSU zou kunnen leveren, maar dat is nog toekomstmuziek
Zal eens kijken of tweepolige inbouwschakelaars een redelijke optie is om te plaatsen en idd dimbare LED-lampen proberen. Goedkope no-name LED's lieten het gauw afweten!
Heeft iemand misschien nog een praktische tip voor een [niet de kostbare] slow-starter voor de hydrofoor zodat het licht niet regelmatig even dimt als de waterpomp van 650 W ofwel de zwembadpomp 600W aanslaat Deze pompen staan vlak bij elkaar. Kan een grotere slotstarter deze dan misschien combineren?
 
Ongewenst oplichten van ledlampen kan je tegengaan door een compensator te plaatsen over schakeldraad en nul.
Kosten ca 5 euro per stuk.
Je hebt 1 per schakelaar nodig.

Dippen van het net is op te vangen maar wel prijzig.
Softstart of zelfs een frequentieregelaar zullen de dip zeker verminderen.
 
Dank Headhunter voor advies
Alle buitenlampen zitten op een enkele groep. Kan ik dan een compensator bv de Busch-Jaeger 6596 direct bij de schakelautomaat paralel plaatsen om al de buitenverlichting-led's onder controle te krijgen? [compensator van 5€ vond ik nog niet]
Of is het een idioot idee om dit, plaatsen van een compensator, bij elke groep te doen in de meterkast waar LED-verlichting op aangesloten is?
Ik probeer een Softstart op marktplaats of ebay te gaan scoren.
Heb je nog een advies voor de spanning op enkele aardedraden in mijn casa?
Of gewoon verbinden met de aardepen en nergens meer over praten.
Als het enkel inductie zou zijn vind ik het zo vreemd dat de meeste aarddraden geen spanning hebben en een enkel 23 tot 48V
ik zal de gloeilamp-test die al aangeraden werd, met meting van het voltageverschil paralel aan de gloeilamp bij mijn volgende verblijf zeker gaan doen
 
Zou ik er verkeerd aan doen om een softstarter direct in de meterkast aan te sluiten op de groep die zowel de pomp van de hydrofoor, maar ook de circulatiepomp van het zwembad gezamenlijk bediend , of doe ik dan iets heel stoms en heeft iedere motor zijn eigen [prijzige] soft-starter nodig. uiteraard moet de totale KW verbruik dan haalbaar zijn.
 
Een comoensator. Moet achter de schakelaar parallel op de last,op een groep geeft geen nut.

Een softstarter werkt alleen tijdens de start, eenmaal gestart doet hij niets meer, dus voor een groep zetten heeft geen nut.

Tevens stel je dat ding in op de motor, 2 motoren kan wel maar alleen als ze hetzelfde zijn en tegelijk moeten draaien.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via