Afzuigkap plaatsen in omgebouwde SRV wagen

Status
Niet open voor verdere reacties.
Voor een zomer zeilkamp op een weiland heb ik een SRV wagen omgebouwd tot een keuken/opslag. Vanwege de hitte en de dampen die ontstaan tijdens het koken ben ik aan het kijken naar afzuigkappen. Er wordt gekookt met twee wokbranders en een dubbele frituurpan.

Aangezien er geen ventilatiesysteem is heb ik een afzuigkap nodig met een motor. Hoe kan ik in deze metalen wagen het beste een afzuigkap installeren en wat is de beste manier om de dampen af te voeren?
 
Geen afzuigventilator maar een inblaasventilator.
Er is en wordt ook nooit uitgevonden een afzuigkap die goed werkt. Dat komt omdat de afstand van de afzuigopening tot de kookplaat te groot is. Er is alleen in de straal van de opening een luchtsnelheid te meten. Voorbij die straal neemt de luchtsnelheid drastisch af. Je kan een kaars niet uitblazen maar met een beetje oefenen misschien wel uitblazen op 50cm. De voordelen van het inblazen van lucht zijn:
- geen vervuiling van de ventilator
- met de juiste capaciteit van de ventilator kan de warmte en de dampen afgevoerd worden door het dak en door deuropening.mvgr bernhard
 
In een eethuis heb ik nog nooit een inblazer gezien, maar wel afzuigers die prima werken, de dampen zo kort mogelijk afzuigen, op de tocht staan is ook niet alles.
En met een inpandige keuken kan je niet door een kanaal naar het dak afvoeren door inblazen, en "natuurlijke" luchtstroming.
Warme lucht stijgt, recht de afzuiger in, dat is het principe.
Een sterke afzuiger zorgt voor een werkzame/schone omgeving.
Met een inblaas systeem, krijgen dus de klanten die voor de kraam op hun patatje wachten, de bakdampen over hun heen, zo ook de kok.
 
Als ik een ventilatiesysteem ontwerp en bereken dan werkt het naar behoren en ook nog heel lang. Ik heb een oplossing gegeven die voor een containerkeuken zeker voordelen heeft. Soms zijn er alternatieve oplossingen die een voordeel opleveren. mvgr bernhard
 
Bernhard schreef:
Geen afzuigventilator maar een inblaasventilator.
Er is en wordt ook nooit uitgevonden een afzuigkap die goed werkt.
niet? gaat een hele wereld voor me open, in restaurants en groot keukens hebben ze echt afzuigkappen, en nooit iemand horen klagen over stank.
zouden alle klanten soms verkouden zijn, dat ze het niet ruiken soms?

groeten b
 
@Bernhard

Kijk even bovenstaand bij "voorbeelden" er staat geen één "inblaasventilator" bij, hoe zou dit komen.
 
Boudewijn en poster,
dat jullie weten waar afzuigkappen hangen is mij nu wel duidelijk.
Maar wat mij ook duidelijk is dat jullie niet weten wat de theoretische verschillen en de voor- en nadelen zijn van toevoer- en afzuiglucht. Als jullie een betere uitleg hebben over de werking van afzuigkappen met de daarbij behorende formules hoor ik dat wel. En jullie kunnen misschien ook zoeken op toevoerventilatoren die zijn ook overal te vinden, foto's genoeg. mvgr bernhard
 
Zonder toevoer geen afvoer.

Ik kom eigenlijk nooit motorloze dampkappen tegen, maar wel vaak inblaassytemen afgestemd op de afzuiging.
Door op de juiste plaatsen overdruk te creëren kunnen stoffen(luchtjes) daar nooit komen.

Zo stel je de luchttoevoer van het restaurant iets hoger in zodat er een luchtstroom ontstaat van gastengebied naar de keuken, zo houd je kooklucht in de keuken.

De afzuiging moet dan iets meer lucht afzuigen dan dat je daar inblaast.En het totaal moet in balans zijn.
 
Klopt, in mijn woning heb ik het zelfde, omdat ons huis geen ventilatie roosters hebben, i.v.b.m. de hooge isolatie waarde, hebben wij een constante invoer van frisse lucht, via de Brinks ketel, dus een kleine overdruk bij dichte ramen, wat weer door de centrale afzuiging in balans word gehouden.
De overdruk in restaurants/ziekenhuis afd. word ook veel toegepast, maar geen afzuigsysteem in de keukens, maar alleen overdruk, ben ik nog niet tegekomen.(en ik heb heel wat chinese keukens geinstalleerd)
Maar het moet kunnen, hoor ik.
 
Bedankt voor jullie betrokkenheid. Ik ben er echter nog niet helemaal uit wat nu de beste manier is om een afzuipkap te plaatsen. Ik vroeg me ook af of ik rekening moet houden met het vermogen en zo ja, wat het vermogen dan moet zijn?Nogmaals gaat het hier om frequent gebruik van twee wokbranders en een dubbele frituurpan welke geinstalleerd zijn in een SRV wagen.
 
Misschien kan u even contact opnemen met een kappenboer, i.v.m. dat vermogen, is wel belangrijk, en zomogelijk een afvoer door het dak, via de zijkant waait het mogelijk rond de wagen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan