Aansluiten omvormer SMA 3600

Status
Niet open voor verdere reacties.
Mbt leidingverlies grootste winst wordt bepaald door de plaats van de omvormer. Aangezien de DC spanning bij 16 panelen al snel hoger is dan de AC kun je die dus het beste bij het terugleverpunt plaatsen.
20A B was het advies van de tussenleverancier. Kwa prijs maakt het niks uit en ik wil de B ingang nog eens gaan gebruiken. Volgens mij kan het prima met 16AB. De SMA heeft zelf een aardlekbeveiliging en er zit bij mij verder niks op dus voegt ook niet veel toe. Als je er een doet moet het een 100mA zijn.

Mbt het terugleveren, tot 5kW moet het energiebedrijf salderen dat is wettelijk bepaald. Je krijgt dus evenveel terug per kWh als je betaald. Bij elektronische meters rekent het energiebedrijf wel salderingskosten. Voor zover ik weet zijn dat vaste kosten en niet variabel/kWh. Als je dus een nieuwe meter hebt heb je dat nadeel.
Daarom maakt het naast het gevoel dat je voor de buren levert niks uit.

Waarom dan zo? Het kwam zo uit en de boel is mooi gescheiden. Wie weet maakt het uit als de bliksem in de panelen inslaat...
 
Ik heb Design even gehanteerd en het klopt wat je schrijft, als ik de omvormer verder van de panelen af zet en dichter bij de groepenkast dan loopt mijn totale verlies helemaal terug naar 0,4%. Weer wat wijzer geworden, bedankt.
Wat betreft de ALS, ik dacht dat een ALS hoger dan 30mA niet meer toegestaan was ?
Ook lees ik daar het volgende :
Vlgs installatie dient een 100mA aardlekschakelaar gebruikt te worden omdat er "hoge" lekstromen kunnen ontstaan (blz 33 instalatie instructie).
Deze 100mA aardlekschakelaar wordt in Nederland niet gebruikt, c.q, toegestaan.
Daarom heb ik de omvormer conform de NeN1010 als een wasmachine "vast" aangesloten.
Kwam trouwens ook wel goed uit want ik heb een oude wasmachine groep gebruikt.

Wat wordt bedoeld met : als een wasmachine vast aangesloten ?
Wordt hiermee bedoelt dat die gewoon zonder ALS aangesloten zit ?
Ook een wasmachine moet tegenwoordig gewoon achter een 30mA ALS ? Vroeger was dat 50mA.
Dit gaat over een SB4000TL-21 en is een berichtje van augustus 2012 dus vrij recent
 
Hoi,
Ik heb ea mbt de aardlek niet verder uitgezocht maar klopt wat je zegt. Met 100mA overleef je volgens mij sowieso niet.
De omvormer moet een vaste aansluiting zijn dus mag niet met een stekker. Daar kun je je wat bij voorstellen want wat zou de stekker en wat de wcd worden :)
Er moet een werkschakelaar tussen (zoals je een wasmachine ook vast zou aansluiten) zie ook mn foto.

Geweldige omvormer trouwens! Mocht je nog wat geld over hebben doe er een SunnyBeam bij.
 
Een wasmachine groep met vaste aansluiting heeft niets te maken met een aardlek.

Je gebruikt een aardlek als je circuitweerstand (rb+ra+zl) >40/Inom bij een TT stelsel en een B automaat bij een c is dat 20/Inom
waarbij Rb+Zl de weerstand van de Trafo aarde en de leidingweerstand zijn deze zijn typisch 0,5ohm .Ra is de verspreidingsweerstand van je eigen aardpen.


Zit Ra boven die waarde dan zal je een aardlek moeten toepassen, daaronder mag je vast aansluiten.

dus bij 20A b ,40/In= 2 ohm -(rb+zl) = 1,5ohm max
Bij een c20A c ,20/inom= 1 ohm -(rb+zl)= 0,5ohm maximaal
Zit je onder deze waarden is een aardlek niet nodig, zit je erboven dan is die wel nodig.

Bij een 16A b wasmachine groep is Ra maximaal 2ohm
 
Headhunter nu sla je wat door. Sjongejonge. Het gebruik van een aardlekschakelaar in een huisinstallatie heeft alles met voorschriften te maken die gebaseerd zijn op veiligheidsnormen. De link aardlek/wasmachine legt volgens mij niemand. Maar goed, wat wil je nu eigenlijk zeggen? zetten we de omvormer op een aardlek of niet of ga je eerst de crircuitweerstand berekenen ?
 
Die wasmachine groep word genoemd door GSM, ik leg alleen uit onder welke voorwaarden je geen aardlek hoeft te plaatsen.

Ook jouw installatie moet aan die voorwaarden voldoen.

Dus normaal gesproken meet je de circuitweerstand en past dan de juiste beveiliging toe.
 
Aardlekschakelaar is net als een goede aardverbinding altijd een goede keuze. De omvormer sluit men doorgaans niet achter een 30mA ALS aan zoals SMA aangeeft (in de installatievoorschriften) en dan wordt de aarding natuurlijk belangrijk.

Ps die berekeningen zo overtypen moet je gewoon niet doen joh. Je ervaring en redenatie waardeer ik maar dit slaat nergens op. Komt mij een beetje over als een lesje leren zonder dat het praktijkwaarde heeft.
Anyway, no hard feelings.
 
1. De keuze van wel of niet aardlek wordt in dit geval niet bepaald door de aardweerstand maar door de lekstromen bij het gebruik van omvormers. Dat de aardweerstand dan belangrijk wordt had je al terecht opgemerkt.
2. De berekening is een typisch theoretische. Wees eerlijk spijkers zoeken op laagwater.
Het gaat uiteindelijk om een veilige aanraakspanning van 30V bij 20A kortsluiting naar aarde over 1,5ohm. Vuistregeltje met het waarom.

Maar goed we zijn er uit :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via