Zelf bestraten: Gebruikte of nieuwe gebakken klinkers

Ik ben geschrokken van de prijs voor het leggen van een oprit en ik wil graag advies over wat te doen. Het gaat om 100 m2, waar grotendeels al gebroken puin ligt. Daar wil ik graag gebruikte (oud gebakken) klinkers hebben. Ik heb 4 offertes gekregen voor 12200, 12500, 13500 en 14000 euro.

De twee goedkoopste bedrijven zijn hoveniers en geven alleen een totaalprijs. Zij hebben niets gespecificeerd en daarom weet ik niet precies wat ik krijg. De twee duurste bedrijven hebben een specificatie van ongeveer één A4 en van deze bedrijven weet ik dat ze ook grote bestratingsprojecten doen. Is het verstandiger om met één van de duurdere bedrijven in zee te gaan of kan ik net zo goed een hovenier inschakelen en ruim 10% besparen?

Over het gebruik van de oude gebakken klinkers kreeg ik tegenstrijdige adviezen. De ene zegt dat je daar beter niet aan kan beginnen. De andere zegt dat gebruikte klinkers altijd goed zijn en nog wel 100 jaar meegaan. Weer een andere waarschuwt voor slechte partijen en zegt dat je goed moet opletten op de juiste klei en dat ze goed gebakken zijn. Ik hecht meer waarde aan onafhankelijke advies van dit forum. Kan ik gerust die oude gebakken klinkers nemen of is het toch verstandiger om bij te betalen voor nieuwe klinkers?

Mijn derde en laatste vraag gaat over geld besparen. Bij mijn vorige huis heb ik 20 m2 oprit zelf aangelegd en die ligt na 12 jaar nog superstrak. Dat heb ik toendertijd in mijn eentje gedaan zonder hulp. Zien jullie voor mij nog mogelijkheden om kosten te besparen door dingen zelf of in eigen beheer te doen?
 
Oude gebakken klinkers zijn prima om her te gebruiken. Spreek van te voren af wat het maximale percentage breuk mag zijn. Als men dat niet kan geven, moet de prijs zeer fors lager zijn omdat je dan zelf het risico draagt.
 
Ik heb gemerkt dat onze oude klinkers op de oprit veel minder of niet vervuilen en nieuw gebakken
klinkers (achtertuin) snel vervuilen door b.v. klei als je daar regelmatig met vuile schoenen op loopt.
Daarom verwacht ik dat oude gebakken klinkers beter zijn dan (sommige?) oude.
 
Precies, ik ben en denk meestal ook heel logisch :-)
Gelukkig klopt die stelling, maar ik geloof ook stellig in deze stelling:
Daarom verwacht ik dat oude gebakken klinkers beter zijn dan (sommige?) nieuwe.
 
Gaan de offertes uit van het leggen van oude gebakken klinkers?
Dat is namelijk wel wat meer werk om die er netjes in de krijgen. Het formaat maakt ook uit en bijvoorbeeld oude waaltjes kunnen verschillen in dikte.

Bij oude waaltjes staat het percentage breuk er meestal bij. Dan gaat het om stenen waar een stuk af is om te gebruiken langs de randen of om cirkels mee te maken.

Zelfs 100% breuk is te koop, "breuk" zegt niet eens alles.
Stel een steen van 20cm lang. Dan kan een deel 15cm zijn, maar een deel kan ook 5 tot 10 cm zijn.
 
Het gaat om klinkers in keiformaat, die vaak in straten worden gebruikt. Waaltjes vind ik ook mooi, maar zijn te duur. Ook zou ik waaltjes in een visgraat verband willen leggen en deze keiformaat kan mooi in elleboogverband. Scheelt ook weer geld.

Eerlijk gezegd had ik voor de prijzen uit de offertes verwacht gebakken waaltjes te kunnen krijgen.
 
moderne stenen hebben een egale kwaliteit.
je krijgt gewoon wat je koopt. als je keiharde gladde wilt hebben moet je die bestellen.

Oude klinkers zijn soms bijna gesinterd en een andere keer bijna geen klinkers meer.
je kan afspreken dat ze slechte weggooien (maar die zijn wel onderdeel van de partij en moet je toch betalen)
 
De oude waaltjes die hier liggen komen uit dezelfde partij die ook gebruikt is in de Efteling.
Ik mag er van uitgaan dat deze destijds niet van de eerste de beste partij is geweest :-)
(vorige eigenaar had ergens een connectie met de tuinontwerper die dan ook meteen zijn tuin heeft aangepakt)
Misschien verklaart dat de goede kwaliteit?
 
Dit is het soort stenen dat ik graag wil hebben en waar de offertes voor zijn. Over de kwaliteit van deze dit soort gebruikte stenen waren de meningen verdeeld. Het lijkt mij dat deze partijen meestal uit straten komen die worden opgeknapt. Als daar verkeer over kan rijden, dan zouden die ook goed genoeg moeten zijn voor mijn oprit zou ik denken.
1726837295436.jpeg
 
Waar bestaan de offertes uit? Daar ben ik wel benieuwd naar. Een prijs alleen zegt niks.

Verder kun je zelf meehelpen (opperen), scheelt weer een arbeidskracht en de stratenmaker kan aan 1 stuk door leggen omdat jij de stenen oppert (klaarlegt).
 
Er is een reden dat ze klinkers niet altijd hergebruiken.
Dat kan simpelweg het uiterlijk zijn, maar soms zijn ze gewoon versleten of te glad geworden. Kijk maar eens naar oude straten. Soms prachtig, soms gewoon op.
Aan de andere kant rijdt er bij jou maar een paar keer per dag een auto overheen, over een straat rijden ook vrachtwagens. Als die stenen een paar jaar langer in de straat waren blijven liggen, was het gewoon goed gegaan, dat is zo 100 jaar slijtage in jouw oprit.

Als je de partij ziet voordat het erin komt, kan er weinig fout gaan.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
0
Weergaven
467
Buiten en tuin
Picobello
Reacties
3
Weergaven
1K
Buiten en tuin
Teunemans
Reacties
6
Weergaven
2K
Buiten en tuin
Lampje45
Reacties
3
Weergaven
2K
Buiten en tuin
Sander 1972
Reacties
4
Weergaven
997
Buiten en tuin
Nick1979

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu