Wtw muurventilatie

Er zijn muurventilatiesystemen die ook iets aan warmteterugwinning doen. Ik heb geen plek in de huiskamer waar ik dat kan inbouwen.
Ik heb een zgn klompenhok aan de huiskamer. Via het klompenhok is er een deur naar de huiskamer met daarboven een raampje. Mijn idee is het volgende: het dak van het klompenhok loopt door met de rest van het dak waardoor er een hoogte ontstaat waar een unit op gemonteerd kan worden. Het raampje kan vervangen worden door een paneel met daarin een rooster en aan de andere kant een pijpje door het dak.
Kan een muurventilator met wtw op die manier gemonteerd worden?
Ik heb geprobeerd een tekening ervan te maken.



IMG20250413173235.jpg
 
Je hebt het alleen over je woonkamer dan denk ik aan decentrale warmteterugwinning. Als je dan een beetje goede efficientie wil zal je voor de aanvoer ook warmteterugwinning willen. Dit kan door 2 units tegenover elkaar te hangen die communiceren. Wanneer 1 naar binnen blaast, blaast de ander naar buiten. Als de warmtewisselaar warm is, draait de ruchting om en wordt de verse luchtvoorverwarmt.

Google maar eens op decentrale balansventilatie met warmteterugwinning. Ze zijn erg klein dus moet ergens passen lijkt me.


Ook deze opstelling zou dan kunnen. Extra aandachtspunt is wel dat de dakdoorvoer geisoleerd moet zijn om vochtproblemen te voorkomen aangezien er koude lucht door gaat ipv warme.
 
@Walker die kende ik niet, de meeste geven wel aan ook alleen te werken maar de verse lucht moet ergens vandaan komen aangezien je je huis niet vacuum gaat trekken.

Vraag me eerlijk gezegd ook wel af of dat met elke 10 sec schakelen wel werkt, en of dat geen kortsluiting levert en slechts een klein volume lucht ververst ipv de hele ruimte
 
Die werken volgens mij alleen goed als er 2 geplaatst worden die met elkaar communiceren.
Ze zijn er ook die tegelijk inblazen en afzuigen, dan is één wel een optie.

Is er hier genoeg ruimte om een afzuig en een inblaas ventiel naast elkaar te plaatsen, natuurlijk met zoveel mogelijk ruimte ertussen en het inblazen recht de kamer in.

Of alleen inblazen en afzuigen in het klompenhok, met een opening onder de deur, zodat de lucht naar het hok kan komen. (dit lijkt me zo snel de beste optie.
 
Als je het hebt over een decentrale ventilatie met warmtewisselaar dan bestaat zoiets volgens mij enkel als een muursysteem waarbij de unit aan de binnenkant van de kamer zit en er afwisselend verse buitenlucht naar binnen wordt getrokken en daarna gebruikte binnenlucht naar buiten wordt gestuwd.
Zulke toestellen kunnen alleen of met meerderen gecombineerd werken.
Het systeem zoals jij voor ogen hebt volgens uw tekening is volgens mij niet mogelijk met warmteterugwinning.
 
1 zo'n unit werkt ook wel natuurlijk, alleen heb je dan dus maar de helft van de tijd warmteterugwinning, als de unit zelf naar binnen blaast. Andersom komt er dan ergens uit een rooster of kieren koude lucht naar binnen. Dus je theoretische rendement zakt van een kleine 100% naar een kleine 50%

Zou ik dus niet doen ;)
 
Ik zou dat om een andere reden niet doen, je hebt dan de geluidslast van een constant werkende unit direct in de woonruimte. De verleiding gaat dan vaak te groot zijn om het ding uit te zetten.
Verder weet ik niet hoeveel onderdruk of overdruk bij in- of uitblazen ontstaat, maar het eventuele verlies hoeft dan wel niet verloren te zijn maar kan ten goede kunnen komen aan de andere ruimtes.
Sowieso moet verlies via luchtlekken naar buiten toe altijd zo veel mogelijk verhinderd worden.
 
alleen heb je dan dus maar de helft van de tijd warmteterugwinning, als de unit zelf naar binnen blaast. Andersom komt er dan ergens uit een rooster of kieren koude lucht naar binnen. Dus je theoretische rendement zakt van een kleine 100% naar een kleine 50%
Ik denk dat dat enorm meevalt... Want bij inblaas van een beetje lucht zal eerst de luchtdruk toenemen voordat deze via eventuele kieren naar buiten gaat. Idem bij onderdruk: Ook dan zal er eerst voldoende onderdruk moeten zijn. Op de totale woninginhoud (ivm overstroom naar andere ruimtes) ga je dit echt niet merken.
 
Dank allemaal voor de reacties.
Ik bedoel een unit zoals walker ook noemt in post #3. Maar dan niet in de muur maar op de muur buiten de huiskamer. En uiteraard niet constant aan maar op basis van vocht en co2.
Ik heb een tijdje co2 gemeten en dan schrik je toch wel. Dan even een deur open en de keuken afzuiging aan. En dat dan een paar keer per avond. Daarom nu opzoek naar een oplossing. Het is een tussenwoning met weinig muur en veel glas op de begane grond.
 
Met een klein ventilatortje hou je amper ventilatie over als er overdruk heerst.

Even een sommetje voor wat gevoel hierbij.

Deze grafiek van de overdruk vs debiet is van een simpele badkamer ventilator:

1744626811869.png


Te zien is dat bij een overdruk van 40 Pa, het debiet van de ventilator nog maar 20% is van het maximale.

Ik zal de berekening even achterwege laten, maar stel dat een kamer 100 Kuub lucht bevat. Dan kun je met de wet van Boyle berekenen dat deze kamer bij een overdruk van 40Pa, 0.04m^3 extra lucht op atmosferische druk bevat. Terwijl volgens het bouwbesluit 120 kuub per uur nodig is.

Dit toont aan dat overdruk creeren met een kleine ventilator niet echt gebeurd. Wil je debiet overhouden moet er simpelweg aan- en afvoer zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd
Hoe wordt de rest van de woning geventileerd ?
Ik zou overwegen om het ventileren van de woning als geheel te bekijken. Enkel een decentraal toestel voor de woonruimte lijkt mij geen goede oplossing.
 
  • Like
Waarderingen: Job_04
Wc en badkamer met een ventilator. Slaapkamers staat nooit een radiator aan en veelal een raam open. En op diverse plekken roosters boven het HR++ glas
En afzuigkap in de keuken.
Ik denk dat ik toch maar een specialist ga laten kijken. Het bevat meer dan mijn vraag over het monteren.
 
  • Like
Waarderingen: Charel
Vaak genoemde schaal is
tot 800PPM perfect
800 tot 1200PPM redelijk
boven de 1200PPM slecht

Bijvoorbeeld Itho Co2 sensoren gaan ventilatie pas opschroeven bij 1200PPM.

Zelf zou ik zeggen ga iets lager zitten, en zorg dat op uiterste situaties na niet over de 1000PPM gaat.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via