Welke CW6 ketel?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ons nieuwe huis wordt ca. 580m3.
De badkamer is voorzien van een groot bad, dubbele wastafels en 2 regendouches die tegelijk aan moeten kunnen. De warmwater leidingen naar de badkamer zijn 2x15mm.

Wij twijfelen over deze 3 CW6 ketels:

Nefit Topline Aqua Power Plus HRC 30 (28.7KW) 22l/min
Daalderop 32/80 (32KW) 22l/min
Daalderop 38/80 (38KW) 27l/min

Als ik de formule 580*45watt doe kom ik op 26.1KW uit.

Het lijkt aantrekkelijk om de Daalderop 38/80 te kiezen vanwege de grote hoeveelheid water dat deze ketel kan tappen. Maar hoe zit dat eigenlijk, is deze ketel dan altijd hoger in stroomverbruik, of alleen wanneer het warm water gebruikt wordt?

Of is een ketel met zoveel vermogen sowieso onzin in een huis van 580kub en zouden we met de 32/80 of de nefit net zo goed af zijn?

Zit ons benodigde energie behoefte niet erg dicht op het max. vermogen van de 28.7KW ketel? Wat zou je voor een marge aan moeten houden wil je safe zitten?
 
Wij zijn een forum dat KLUS informatie verschaft.

Geen info omtrent ketel aanschaf.
Daar zijn genoeg andere fora voor te vinden
 
Als je 26 kw aan radiatoren of anders aansluit dan is 10% extra vermogen meer dan voldoende. Meer moet je niet willen. Je kunt met die ketel later altijd nog iets bij plaatsen mocht je nieuwe huis toch te klein worden.

Die 26 kw heb je slechts enkele dagen per jaar daadwerkelijk nodig. Als je deze winter neemt kom je uit op 2 a 3 dagen dat het echt nabij de -10 was over een heel etmaal.
 
Volgens mij kunnen de genoemde ketels die wateropbrengst maar een korte tijd leveren. Ik denk dat de meest verstandige optie is om een passende soloketel te installeren en deze dan te combineren met een indirect gestookte boiler van een 120 liter. Weet je zeker dat je genoeg water hebt.
 
2 regendouches tegelijk is zeker een uitdaging.
Is het niet de ketel dan is het wel de hoofdaansluiting die wel eens te klein is.

Zulke eisen kun je beter even laten berekenen en bekijken door een installateur.
 
Cindy74 schreef:
De badkamer is voorzien van een groot bad, dubbele wastafels en 2 regendouches die tegelijk aan moeten kunnen. De warmwater leidingen naar de badkamer zijn 2x15mm.
De leidingen liggen er al staat er in de eerste vraag.
 
@mn22, klopt, maar 10 minuten, daarna gaan ze resp. 16, 14 en 15l per minuut geven.

Gezien de reactie van Chathanky zal het wel de Nefit worden denk ik, die zit dan precies aan 10% meer vermogen dan nodig en die geeft na 10 min nog het meeste water.

De douches zullen waarschijnlijk niet dagelijks meer dan 10 min. tegelijk aan staan :)

@Obelix, kan wel zijn, maar hier zitten doorgaans wel de mensen met kennis.
 
Als je een CW6 toestel hebt dan heb je in de meeste gevallen voor cv een overschot aan vermogen. Simpelweg doordat je voor warmwater, en zeker in deze hoeveelheden eenmaal veel vermogen nodig bent.

Over merken mogen hier geen uitspraken gedaan worden. Ben het overigens wel eens met de opmerking van Mn 22, zo maken wij dit soort situaties vaak wel. Hoewel er tegenwoordig wel steeds krachtigere combiketels komen, vaak in combinatie met een oplaadboiler.

Ik snap je vraag omtrent het stroomverbruik niet. De ketel zal altijd stroom verbruiken zolang de stekker in de wandcontactdoos zit. Bij in werking zijn zal dit meer worden doordat er pomp(en) en een ventilator in werking treden. Of je het echt in stroomverbruik zult merken denk ik niet. Gasverbruik zal eerder omhoog gaan, comfort kost eenmaal geld.

Succes.
 
@xr8: ik bedoel met de vraag over stroom: wanneer je bij de 38 kw ketel geen 38 kw vraagt, deze ketel wel een hoger stroomverbruik heeft dan een van 28kw. Maar volgens mij geef jij daar al antwoord op :)

Over een aparte boiler van 120l, ik denk dat dat in ons geval dus wel voor extra stroomverbruik zorgt. Die staat dus de hele dag te verwarmen terwijl er nauwelijks water afgenomen gaat worden. Wij sluiten hierin een compromis aangezien de douches toch niet dagelijks tegelijkertijd gebruikt zullen worden.
 
De 38 Kw waar ze het over hebben is het vermogen dat geleverd wordt door de warmtewisselaar. Dit wordt geleverd door gas.

Het elektra verbruik tussen een 28 en 38 Kw ketel zal weinig verschil maken. Hoogstens dat de pomp en ventilator bij laatstgenoemde wat krachtiger zijn en iets meer zullen verbruiken.

De extra boiler zal ook geen extra stroom verbruiken. Deze wordt ook door gas warm gehouden. Heeft uiteraard verlies maar ook de andere ketels houden hun warmwater voorraad warm, kost ook gas.

Voordeel van een losse boiler is dat je meer voorraad hebt en dus langer veel warmwater kunt gebruiken.

Succes.
 
Warmteverlies van een goed geïsoleerde boiler valt ook wel mee. Combiketeltjes die de warmtewisselaar warm houden om snel warmte te kunnen leveren kosten ook gas. Er zijn zelfs voorraadtoestellen die zuiniger zijn dan combitoestellen voor warmwater.

Het hele bestaansrecht van combiketels zit in het feit dat de aanschafprijs veel lager ligt dan een soloketel met indirect gestookte boiler. Daarom zijn de combitoestellen in Nederland ook zo populair.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan