Vocht en schimmel problemen

7 jaar geleden hebben wij een jaren dertig woning gekocht waarbij na aankoop 2,5 meter is aangebouwd aan de achterkant.
We hebben vanaf het begin last van vocht en schimmel en beslagen ramen. Met name de slaapkamers boven de aanbouw. De vorige eigenaren zeggen geen last gehad te hebben.

De aanbouw is aan de achterzijde van het huis. De gevel is deels (onderzijde) weggehaald. De aanbouw heeft een plat dak die begint bij het bovenzijde van de eetkamer en de onderkant bij de ramen in de slaapkamers. (Foto’s volgen) Er zit boven de slaapkamer kozijnen aan de buitenkant geen lood.

Er zijn verschillende kleine aannemers met oplossingen gekomen. o.a. muur geïmpregneerd, gaten boren in de gevel ter ventilatie (waarbij zichtbaar was dat de spouw vol zat met troep en water). Roosters in de ramen laten zetten.

Ik heb wat vragen;
Ik ben nu van mening dat het impregneren juist de boel niet laat ademen. Is er een mogelijkheid dit te verwijderen?
Kan er water op de kozijnen liggen die de schimmel veroorzaak? En kan er lood aangebracht worden aan de gevel om dit te voorkomen?

125887_huis__2.jpg
 
Impregneer sluit de buitenzijde af voor vocht indringing in drupvorm. Maar is niet zo dicht dat vocht niet vanuit binnen naar buiten zou kunnen treden in dampvorm. Oftewel het is nog wel dampdoorlatend. Een loodslap kan zeker helpen. Uit ervaring weet ik hoeveel regen er naar binnen kan komen. Onder kozijn 96cm breed liep het water aan binnenzijde langs kelder wand naar beneden. Dit gebeurde alleen wanneer de regen in combi met bepaalde windrichting stond. Na plaatsen lood en opstap onder afschot was dit opgelost. Stel dat het bij jouw op bepaalde momenten ook zo inregend boven het kozijn is dit niet bevorderlijk
 
Bedankt voor het antwoord Dennis.


Boertje,
Nee geen mechanische ventilatie.
Er staat met dit weer een Bionaire luchtontvochtiger op de overloop, die einde van de dag bijna vol is.
 
Ik denk eerder aan vocht ophoping door leefvocht in combi door weinig ventileren. Wij hebben ook jaren 30 woning. Geen mechanische ventilatie behalve in de douche. Dit is echt een aanrader bleef voorheen vochtig tot in de ochtend desondanks een openstaand raam nu komt er amper damp op de spiegel tijdens douchen. Slaapkamers snachts ramen open. Sochtends weer dicht. Doen we dit niet zit de waterdamp op de binnenkant dubbelbeglazing. Wasgoed zoveel mogelijk buiten drogen. Afzuigkap met afvoer naar buiten, geen een met koolstoffilter want dan blijft de waterdamp net zo goed binnen. Ik noem maar wat voorbeelden die kunnen helpen om woonvocht te reduceren. Denk dat je hier een balans moet zoeken.
 
StucDennis,

Even de douche. Omdat het raam openstaat is deze ruimte te koel. Ideaal om vocht op te laten condenseren.
Beter. Na het douchen even dat raam open en na een korte periode het raam weer dicht. Bepalend is hoeveel vocht moet je kwijt. Verwarming zo hoog afstellen dat deze ruimte rond de 20 gr. is.
 
Met nu aangelegde ventilatie is het niet meer nodig om raam te openen. Temperatuur is hierdoor hoger. Muren condenseren minimaal en door ventilatie 5 a 10 min langer aan te laten is niets meer te zien op muren of spiegel. Je heb gelijk met verhaal over raam. Temperatuur bleef dan inderdaad laag desondanks radiator en hierdoor word geconseerde water niet opgenomen in de lucht. Maar wanneer ik raam dicht deed na korte periode open stapte ik volgende ochtend een klame ruimte binnen waarbij nog lichte condensatie was te zien op muren. Dan snel raam open om vochtige lucht af te voeren. En vervolgens weer nieuwe vocht inbrengen na een douche beurt😕. Dacht daarom laat raam maar continu open. Kortom mechanische ventilatie in combi met goede verwarming van de ruimte is geen overbodig luxe zoals je min of meer aangeeft
 
Na het douchen, geen probleem de warme vochtige lucht gaat van warm naar koud dus het raam uit. Zodra de luchtvochtigheid in die ruimte acceptabel is doe je het raam dicht en kan de verwarming het overnemen.
Tot de volgende douche beurt het raam open laten staan kan ook, maar.
 
Raam open wordt het vaak wel koud van, maar het vocht vertrekt maar mondjesmaat.

Met mechanische ventilatie heb ik altijd het idee dat het met de kou wel meevalt maar er toch veel meer vocht verdwijnt.

______

Vorige bewoners zeggen altijd dat ze geen last hadden van [x]

Maar spouw vol met "troep en water". Tja, lijkt me dat je daar wat aan moet doen.

Zit hier overstek bij deze muur?

Zonder ventilatie krijg je altijd water op de ramen, ongeacht of die nou dicht of op een kier staan.
 
Leefvocht is normaal gesproken niet zo veel. Er lijkt hier dus ook vocht van buiten te komen. Als de aanbouw 7 jaar geleden is geplaatst, heb je waarschijnlijk nog garantie tegen verborgen gebreken. Ik adviseer er een deskundige bij te halen.

De te volgen stappen zijn (de deskundige zal dit beter moeten weten dan ik :) )
- lekkage uitsluiten
- aansluitdetails in kaart brengen (wand/dak/kozijnen/enz)
- koudebruggen in kaart brengen (temperatuurmetingen)
- vochtmetingen van materialen

Uiteraard moet er ook een mechanische ventilatie gemaakt worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via