Vocht buitenmuur

Hoi allemaal,

Sinds anderhalf jaar een nieuwbouw woning betrokken. De bakstenen blijven aan de onderkant altijd erg lang vochtig, zelfs zo vochtig dat er mos en algen op gaat groeien. Is dit normaal? Het vocht lijkt niet verder op te trekken naar boven. De onderste rij is eigenlijk permanent nat en de stenen daarboven duren erg lang om op te drogen. In huis heb ik overigens geen enkel probleem met vocht.

20220126_101319.jpg


20220126_101359.jpg
 
En omdat de bestrating tot tegen de gevel gelegd is, kan het water ook niet zo goed/snel weg. Mocht je het te storend vinden, kun je de stenen langs de rand weghalen en grind leggen.

Het is tegenwoordig heel normaal om hele erven maar vol te leggen met bestrating, maar dat heeft desastreuze gevolgen voor de afwatering.
 
Voor bestrating is het een vereiste dat deze zo wordt gelegd dat het water dmv afschot vanaf de gevel wegloopt. Ik zou de stratenmaker even contacteren...
 
Kan me niet voorstellen dat je dit in deze tijd van het jaar kan voorkomen.
De grond onder de bestrating is vochtig en dat blijft nog wel even zo en misschien wel het hele jaar. Het vocht trekt in de stenen die ietsie pietse poreus zijn en dat is een voedingsbodem of de idieale omgeving. Is deze situatie rond om het huis dus alle muren richting noord, zuid, oost en west zie je dit.
 
Vanaf de garage deur ligt de bestrating op afschot naar voren, zichtbaar bij de lintvoeg.
Dat andersom de bestrating enigszins bol ligt is ook normaal.
Groenstrookje, grind of een lijngoot kan dit vochtig optrekken voorkomen.
 
Hallo dank voor alle antwoorden. Ik ben er zelf bij geweest bij het leggen en het oprit is op afschot gelegd. Het water loopt ook netjes naar de straat toe, ik denk dat de foto wat vertekend. Wel heb ik het idee dat het oprit lang nat blijft. Ik heb ook inveegsplit gebruikt voor tussen de voegen. Mogelijk belemmert dit de afwatering iets?

Aan de voorkant/noordkant van het huis ligt wel grind i.p.v. bakstenen en daar blijft ook de eerste rij stenen nat. Weliswaar minder nat dan bij het oprit. Aan de voorkant groeien geen mos en algen. Aan de achterkant, dat is de zuidkant en oostkant, zijn de stenen ook een klein beetje nat. Ik zie daar echter maar een heel klein randje die vochtig is wat boven het maaiveld uitsteekt.

De bakstenen zijn inderdaad erg poreus. Toen het huis werd opgeleverd was de gehele gevel wit uitgeslagen van kalk.

Nu de vraag: kan een permanent natte eerste baksteenlaag problemen opleveren? Kan het vocht bijvoorbeeld doorslaan naar de binnenmuur of is dit redelijk normaal en hoef ik me weinig zorgen te maken?

De mos en algen verwijder ik elk voorjaar wel even, dat vind ik geen probleem.
 
Oké gelukkig dan maar. Hoe wordt hier technisch rekening mee gehouden? Is het isolatiemateriaal bijvoorbeeld vochtwerend? Ik ben benieuwd hoe bij de bouw wordt voorkomen dat vocht van de buitenmuur op de binnenmuur slaat. Kan het antwoord via google niet vinden.
 
Vraag me af of een strook grind dit voorkomt.

Zoals wgb aangeeft is dit bijna niet te voorkomen. Loop maar eens langs wat huizen met een oprit bijvoorbeeld. Bijna overal groene mosjes aan de onderkant.

Impregneren kan wellicht nog als je het esthetisch stoort.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via