Verwarming onder het bad

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Ik heb wel eens gelezen over verwarming onder / tegen het bad om te zorgen dat het water minder snel afkoelt.

Wat ik me af vraag is in hoeverre werkt dit daadwerkelijk, en draagt dit ook bij aan de verwarming van de ruimte? Mijn bad is erg groot, rond met een diameter van 180 cm.

Ik zit er aan te denken om een aparte groep van de vloer verwarming (van de benedenverdieping) om de zijkant / onderkant van het bad te bevestigen. Het bad komt verzonken in de (houten) vloer, en er komt dus geen vloerverwarming in de vloer om het bad.

Alvast bedankt voor jullie meningen en tips,

bradford
 
Degene die ons bad plaatste gaf ons de tip om isolatie (glaswol) rond het bad te plaatsen om zodoende ervoor te zorgen dat het minder snel afkoelde. Volgens hem scheelde dat een 10-15 minuten voordat het bad te koud werd om erin te zitten/bij te vullen.

In hoeverre dat klopt weet ik niet, ik heb het namelijk niet gedaan.
Ik douche namelijk vaker. :)
 
Isoleren van het bad scheelt altijd wat, verwarmen kan ook, dit zal ook enigszins de ruimte verwarmen maar niet zoveel dan als de radiator vrij hangt in de ruimte.

Als de ruimte onder je bad door de radiator 38 graden is en het bad ook dan zal het water niet onder je bad afkoelen, je hebt dan alleen afkoeling aan de bovenkant.
Koelt het hierdoor af en is de ruimte onder je bad warmer dan het badwater, dan zal de warmte van de radiator onder het bad nog enigszins bijverwarmen.
 
Hoi,

Bedankt voor de antwoorden.
Ik ga dus met de flexibele buis onder het bad aan de slag.

Ik ben nog aan het dubben of ik de buis met aluminium tape vast zet en dan met epoxy en glasvezel, of alleen met epoxy en glasvezel.
Maar daar kom ik wel uit denk ik.

Groetjes,
Bradford
 
Rechtstreeks op het bad is geen goed plan, het cv water is veel te warm om rechtstreeks contact te maken met het bad. Als het bad leeg is kan dit 80 a 90 graden worden.

Dit zal een kunststof bad niet fijn vinden en je zelf ook niet als je het bad ook als douche gebruikt, dan wordt het wat warmpjes onder de voeten. :lol:

Maak dus geen rechtstreeks contact met het bad aub.
 
Als je een aparte groep van een vloerverwarming gebruikt, zoals TS wil, dan kan je daar de temperatuur toch apart van instellen? Of zie ik dat verkeerd?

Dan heeft die groep z'n eigen temperatuurregeling, en kan je bepalen dat het cv- water niet boven een bepaalde temperatuur uit mag komen.
Wij konden in ons vorige huis de watertemperatuur van de vloerverwarming instellen.
 
Je hebt gelijk Pepjo :oops: , met een vloerverwarmingsverdeler is dit goed te realiseren. Daar had ik niet meer aan gedacht dat de ts het zo wilde uitvoeren. Er diend dan nog rekening gehouden te worden dat de verdeler goed bereikbaar blijft als er later eventueel wat mis is en voor de afstelling. Na het afmonteren van de leiding is het aan te raden het bad alsnog te isoleren.

Een rtl ventiel zoals bij kleine systemen wordt toegepast gaat dit weer niet, het moet een echte verdeler zijn met een eigen pomp.
 
Bedankt voor het uitgebreid ingaan op mijn "badverwarming" :lol:

Ik ga in mijn huis (2 verdiepingen) op de begane-verdieping vloerverwarming aanleggen, 3 groepen.
Nu dacht ik dat ik een 4e groep om het bad kan aanbrengen, en dus gewoon de verdeler gebruik die de begane-grond ook regelt.

Het water mag dan toch niet boven de 40 graden uitkomen. En verder was ik van plan het te behandelen alsof het een gewone groep in het verwarming systeem is.

Toegegeven de regeling moet ik nog over nadenken, want de thermostaat zal zich niet erg om de boven-verdieping bekommeren (misschien weersafhankelijk regelen).
Maar kom ik volgens jullie problemen tegen als ik het zo aanleg :?: . De verdeler bevindt zich op de begane-grond, maar dat kan geen probleem zijn.

Ik hoop dat de warmte van de beneden-verdieping de boven-verdieping gewoon mee verwarmt. Er zit een vide over meer dan de helft van het huis, en de verdiepingsvloer is van hout, dus de warmte kan denk ik redelijk ongehinderd naar boven.

Als het mee zit warmt het bad een beetje bij en hoef ik geen radiatoren te plaatsen op de boven-verdieping.
Het huis word natuurlijk flink geïsoleerd.
Mocht het toch te koud worden dan plaats ik boven toch nog radiatoren bij.
 
Je hebt het voordeel dat de vloer een traag medium is en als alles op 1 verdeler komt te zitten zal de groep naar je bad altijd de temperatuur van je vloer aanhouden als de ketel uit gaat (het water wordt in de verdeler opnieuw gemengt en staat zo wat warmte af van de opgewarmde vloer). dit betekend wel een iets snellere afkoeling van de vloer maar dat is niet een heel groot verschil.

Ik zal er nog eens over denken of er nog zaken zijn om goed rekening mee te houden. Het is geen allerdaags principe.
 
Een slecht plan om de leidingen van de vloerverwarming aan het bad vast te maken.
Uw bad kon wel eens kouder worden inplaats van op temperatuur blijven.
Uw bad gaat dan buffer werken voor het opwarmen van de vloer.

Tijdens het tappen van warm water is de verwarming vaak uit?

En welke vloer wordt er constant op 40 graden gestookt in een goed geïsoleerde woning, 23 a 24 graden watertemperatuur zit er dichter bij.

En de maximaal door de gezondheidsraad geadviseerde water temperatuur voor vloerverwarming is niet boven de 32 graden stoken.

Ik zou er nog eens over na denken wat de voor maar zeker de nadelen zijn van uw plan.

Goed isoleren aan de onderkant en zo nu en dan een beetje warm water erbij lijkt me zo slecht nog niet :mrgreen:

Vr Gr en succes ermee
 
De vraag is wat de verdelertemperatuur nu is. Een gemiddelde vloertemperatuur van 32 graden is toch een aanvoer van minimaal 37 graden, het regelventiel zal zolang de ketel aan is altijd de ingestelde temperatuur mengen.

Als de ketel afslaat houd je na een 10 minuten nog die temperatuur vast (afhankelijk van je afkoeltijd van je cv systeem en de grote daarvan), daarna zal deze zich gaan aanpassen aan de vloertemperatuur Als die 30 graden is zal de aangebouwde groep ook 30 graden zijn.

Zo'n bad is niet met een kwartiertje te koud. Als er weer vraag is van de huiskamer waaruit ik begrijp dat deze met radiatoren verwarmd wordt zal dit niet al te lang duren op een winterdag. In de zomer en overgangs seizoenen zal de vvw niet veel doen dus ook je badverwarming niet.

Ander nadeel kan zijn als de vloer nog niet op temperatuur is, zodra de ketel afslaat heb je na 10 minuten een koude vloertemperatuur die zich gaat mengen met de badgroep.
 
Aha ik zie... Ik had het snel bedacht, maar het is niet zo simpel.
Tof dat jullie zoveel meedenken. :prima:

Ik ben uit gegaan van een maximum temperatuur van 40 graden, maar heb er geen rekening mee gehouden dat de verwarming ook wel eens minder warm water zou kunnen rond pompen.

Het volgende is het geval.
Ik leg nu in huis uitsluitend vloerverwarming aan op de benedenverdieping, als hoofd verwarming (hopelijk krijg ik dan voldoende warmte voor beide verdiepingen) (geen radiators dus).

Kan ik dan de temperatuur op de ketel instellen op 50 of 45 graden en met een aparte groep die dan als een radiator functioneert (en desgewenst dicht te draaien is of zelfs met een eigen thermostaatregeling) het bad verwarmen?

Het bad wordt dan tot maximaal 50 of 45 graden verwarmd, en als de vloerverwarming geen warmte meer nodig heeft koelt het water van de ketel toch niet zo erg af dat het hevig begint mijn bad af te koelen als ik toevallig op dat moment een bad neem :?:

De hoofdzakelijke reden dat ik mijn bad wil verwarmen is dat ik eigenlijk helemaal geen radiatoren of ander zichtbaar verwarm-spul in huis wil. maar ik denk dat ik toch wel een beetje warmte moet genereren op de boven verdieping als de warmte van de vloerverwarming beneden niet voldoende naar boven komt.

En ik denk dat gewoon een groepje van de vloerverwarming aan de onderzijde van mijn houten verdiepingsvloer vastmaken niet echt werkt.
Het bad daar kan ik de slang heel dicht op elkaar plaatsen, en die dus als een soort radiator gebruiken, natuurlijk met isolatie om het bad zodat de warmte echt naar boven moet.
 
Tjeemig schreef:
Ik leg nu in huis uitsluitend vloerverwarming aan op de benedenverdieping, als hoofd verwarming (hopelijk krijg ik dan voldoende warmte voor beide verdiepingen) (geen radiators dus).

Het lijkt me zo langzamerhand een zaak voor een installateur te worden, u loopt het grote risico dat u straks met een verwarming zit die niet goed functioneert.

Ook de deskundige beantwoorders op het forum kunnen niet bij u naar binnen kijken of hun adviezen een bevredigend resultaat zullen hebben.
 
Mee eens Jan als de plannen zo groot worden kun je het beste eens een goede installateur een op de koffie laten komen om je plannen te bespreken, die kan ter plekken de situatie beter inschatten dan wij achter een toetsenbord. Vraag als hij niet zeker van z`n zaak is of hij mischien een adviseur weet als je de "niet alledaagse" plannen echt zo wilt hebben.

Ps. de cv temperatuur verlagen kan alleen als je een hr ketel hebt en zo zal je ook meer gaan profiteren van de hr werking van het toestel.
 
Men raadt af de ruimte onder het bad te verwarmen. De sifons kunnen hierdoor leeg dampen, met geurhinder tot gevolg.
Beter het bad isoleren. Deze raad heb ik van mijn architect.
 
Het word een hr-ketel, en daar het tevens een vrij in de ruimte staande douche is, dagelijks gebruik. Daarom is het bad zo groot en in de grond verzonken. Of het moest de op hol geslagen fantasie zijn die een bad kocht waar minstens 3 mensen in kunnen. :lol:

Ik ben het in principe met Jan eens.
Maar ik zie er de waarde van in om een aantal mogelijkheden voor te leggen aan mensen met relevante ervaring, en een boel meningen te verzamelen voor ik er een installateur aan laat rekenen.
Het is nu een maal onmogelijk dat die ene installateur even veel kennis, en ook belangrijk, relevante meningen heeft als dit forum.
Voorts kan ik middels de reacties van de forumleden een scherpere afweging maken welk aspect ik belangrijker vind.
Ik was dan ook niet van plan om direct na het lezen van deze thread een verwarmings buis om mijn bad te wikkelen en een ketel aan de muur te schroeven. :lol:

Zo zal ik ook niet op een forum een vermogens berekeningetje vragen.
En dan... Innovaties komen zelden door het geijkte pad te volgen.
Volgens mij heb ik nog even te gaan met voorspellend en theoretiserend bedenken tot er een mogelijk werkzaam principe overblijft alvorens het serieus te laten uitrekenen.

En ik vond het erg prettig dat de forum leden met me mee theoretiseerde. Daarvoor heren, ontzettend bedankt. :prima:
En de installateur zal me dankbaar zijn als ik tenminste zelf precies weet wat ik uiteindelijk wil voor ik hem er bij betrek.


Lijkt me een mooi besluit. Slotje. Moderator.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan