Verschil in temperatuur tussen 2 verdiepingen

Een kennis van mij heeft een woning met 3 verdiepingen, waarvan de onderste een soort souterrain is. De ketel is een Vaillant VHR NL 35-38 (uit begin 2013). Zij hebben overal radiatoren, geen vloerverwarming. Zij wonen op de middelste woonlaag (daar zit ook een Essent thermostaat). Probleem is dat het beneden in souterrain altijd koud is, vooral 's winters, ook al staan alle radiatoren open. Omdat de thermostaat boven zit en als het daar dan op temp is, is het beneden nog te koud. Ze willen geen dure investeringen doen zoals Evohome.
Ik weet niet of je bij deze ketel 2 thermostaten aan kunt sluiten. Zou dat een optie zijn?
Of is het een idee om de radiatoren boven wat te knijpen en beneden helemaal open, zodat het boven minder snel warm wordt en daardoor de cv langer doorstookt waardoor beneden beter op temperatuur komt?
 
Je laatste zin is wss de oplossing.
Dat noemen we waterzijdig inregelen.
Zoek maar eens op oa dit forum.
(een tweede thermostaat aansluiten zonder aanvullende maatregelen veroorzaakt weer andere problemen.)
 
Ik weet niet of de radiatoren het juiste vermogen hebben. Ze hebben een bestaand huis gekocht, dus het zat al zo.
En aangezien ze niet de hele boel willen omgooien en/of veel geld willen investeren, zoeken ze eerst naar een mogelijke simpele oplossing.
Wellicht dat waterzijdig inregelen een goede eerste stap is
 
Als er genoeg vermogen is op de onderste verdieping moet het lukken met inregelen.

Als dat niet het geval is zal je moeten investeren om het overal behaaglijk te krijgen.
Dat kan je het beste met iemand die er verstand van heeft ter plaatsen overleggen

behalven warmte toevoeren kan je ook aan isoleren denken
 
De enig goede oplossing voor dit probleem is een etageregeling, waarbij je iedere etage onafhankelijk van elkaar kunt regelen.
Vraagt een etage warmte dan wordt een zoneklep in de aanvoer van die etage geopend en wordt de cv-ketel aan geschakeld. Je verwarmt dan niet alleen die etage, maar bespaart daarmee ook nog eens behoorlijk veel energie, want je gaat niet het gehele huis verwarmen.


Probeer niet om met één thermostaat alles naar wens te verwarmen op de verschillende etages.
Zet een etageregeling in, dan ben je van alle problemen af.

Tenzij de complete installatie zodanig slecht is aangelegd, dat een scheiding tussen etages niet te maken is: in dat geval zal je een uitgebreidere zoneregeling nodig hebben om alles naar wens te regelen.

Belangrijk bij deze vraag is dus: hoe lopen de leidingen vanaf de cv-ketel naar de diverse etages. Wanneer je dat in beeld brengt, zie je al snel de mogelijkheden (of onmogelijkheden)
 
Zonder voldoende isolatie zal het nooit aangenaam aanvoelen en zullen de energiekosten de pan uitreizen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via