Deze correspondentie wordt een behoorlijke klus, doch nu de deelnemers zich meer concentreren op de verwarmingszijde, wordt het ook voor mij weer interessant en misschien leerzaam.
@Cvolieboy
Iedere luchtbel gaat naar het hoogste punt en zal zich verzamelen in de toppen van de golvende slang, akkoord. Bij een inwendige diameter van 12 mm hoop ik dat de stroomsnelheid groot genoeg is om de luchtbellen door het water naar de verdeler wordt geduwd. Bij grotere diameters en bij radiatoren lukt dat niet
Verdeler op zijn kop hangen werkt niet ??? Waarom?? Als er gezorgd wordt voor extra onluchtingsnippels aan de bovenzijde van de verdeel-headers? Dit systeem is geen natuurlijke circulatie, dat werkt niet. Met een circulatiepomp moet het toch lukken, mits de pomp goed ontlucht is?
@Techno Tim,
Het zijngelukkig geen vlakke broodjes, want dan gaat dat boren niet. Ik moet de hamerboormachine (ik heb gelukkig een korte Hitachi) in de holte van het broodje plaatsen en dan een boor van geschikte lenget nemen.
@Freek cv
Die golvende slang... zie boven.
Bij 80 meter slang krijg ik ca. 13 golven vann ieder 5 cm. Dat geeft theoretisch een totaal max. te overwinnen hoogte van 65 cm als alle golftoppen geheel gevuld zouden zijn met lucht. Dat moet zo'n circulatiepompje toch kunnen doen? De beoogde flow door de slangen is 100 l/ uur (advies WTH voor dit soort vloerverwarming). Dat geeft een snelheid van 0,35 M / sec.
Nog even een leermoment:
Bij een wandverwarming met vertikale slangen, kan bij veel lucht de som van de hoogtes van deze bellen de opvoerhoogte van de pomp overschreiden. Ik heb dat al eens bij kennissen gezien.
@Jan,
Ja, ik begrijp dat cv materie niet het gewone jargon is voor een specialist houtbouw. De kunst is echter ogen open te doen en over grenzen te stappen stappen. Bij mijn (Koninklijke) werkgever werd dat in het jaarlijkse beoordelingsrapport "lack of imagination" (gebrek aan voorstellingsvermogen). Bij de recherche noemen ze dat tunnelvisie.
De weestand in de slang wordt niet bepaald door de HOEVEELHEID lucht doch door hoogteverschil.
Overigens zit er gewoon lucht in water opgesloten en dat bestaat maar voor 20 % it zuurstof.
De sleuven worden opgevuld met een soepele specie of nog beter: tegellijm. Dan krijg je ze echt wel vol.
@Ketelchrisje
Jammer dat u niet an bijdragen over de discussie over de verdeler etc.
Ik voel mij geveleid dat u mij theoreticus noemt. Dan is het diploma HTS Werktuigbouwkunde nog ergens goed voor geweest. Daarnaast heb ik mij de kennis trachten eigen te maken van het cursusboek : "Verwarmingsinstallaties van het Nederlands Technisch Studiecentrum", een binder van ca. 450 pagina's dubbelzijdig gedrukt.
Aan de practische zijde heb ik 30 jaar ervaring op Raffinaderijen van olie-koken tot stoom- en stroomopwekking, niet alleen vanachter het bureau doch ook veel in en op de installaties. Daarbij zijn de problemen vaak wat groter als het doorboren van een betonligger op de neutrale lijn. Het belangrijkste is dat je met een moeilijk probleem blijft denken en je gedachten niet opsluit in circels, ogen open en grenzen overschreiden. Hadden onze voorouders dat niet gedaan, dan leefden wij nu nog in holen en droegen bere-vellen.
De meest waardevolle ervaring heb ik echter opgedaan in mijn jeugd, waarbij de timmerman, installateur, schilder etc. bij ons aan huis of op bedrijf reparaties kwamen doen. Kijken en na-apen!
Daarom lees ik met plezier op dit forum en doe ook nog wel eens een goed idee op. Ik weet ook niet alles en heb een beperkte praktijkervaring. In dit huis is echter nog nooit een installateur geweest, behalve voor nieuwe zinken dakgoten. Er hangt echter wel een Nefit HR Turbo 40 ter vervanging van een 57 Kw. Buderus. Helaas is de ketel door verkeerd advies nog steeds te groot. De stoffige convectorput is opgeruimd en vervangen door vloerverwarming. Alles volgens de normen en regels. De schuifpui is vervangen door 2 ramen en een deur, waarbij de maker van het kozijn (erkend timmerbedrijf) nog geen kans zag de deur goed af te hangen, dus geen speling onderzijde deur maar 3 mm boven, dito voor speling slotzijde en scharnierzijde. Er wordt nog steeds een hoop geprutst.
ik had helaas al een deel van de opdracht betaald, desondanks de heren weggestuurd en zelf afgemaakt, incl. nieuwe stalton latei (zat los) en opmetselen van binnenblad spouwmuur. Stuukwerk echter laten doen.
Als je wil en je goed verdiept is bijna alles mogelijk, zoals wij Gronigers zeggen "Kop d'r veur holl'n" (doorzetten, blijven werken, denken).
Alles met elkaar een leuke discussie en zal jullie t.z.t. op de hoogte houden. Realisatie echer niet voor 2010, eerst moet de gemetselde kachel, 2,5 ton betonsteen op een broodjesvloer nog af. Makk u niet ongerust, onder de vloer staan extra poeren op een stevige betonplaat op het harde zand. Verwacht echter wel een geringe zetting.
Pigion