Je kunt het onderzoeken door ketel tijdelijk op ongeaard stopcontact aan te sluiten. Vliegt de aardlekschakelaar er dan niet uit dan heb je de boosdoener gevonden.
Sorry hoor, maar dit is een optie die, zoals Rola ook terecht opmerkte, niet veilig is.
Maar ook, dat door dit antwoord te geven, je niet op de hoogte bent van wat de werking van een aardlekschakeling nu echt doet. Want voor de werking van een aardlek schakeling is er helemaal geen aarde nodig.
Bekijk deze filmpjes maar eens en zul je goed uitgelegd krijgen, wat er nu wel precies aan de hand is.
Want in NL noemen we het aardlekschakelaar en in Duitsland bijv. een differentieel- of verschil schakeling. Die benaming is meer juist
Want de schakeling werkt gewoon als er onbedoeld stroom naar aarde wegvloeit via illegale wegen, zoals een mens die ondeskundig aan het prutsen is.
Met de term aardlek wordt er gewezen naar de oorzaak en niet naar de bewaking van en zoals hier dus nu ook weer blijkt levensgevaarlijke misverstanden op kan leveren.
Ook het advies van Rola om iets uit te sluiten en naar een andere groep te gaan met je voeding, lijkt mij niet juist. Want de voeding door een aardlekschakelaar, mag verdeeld worden over max 4 groepen. Dus zal je ook een groep moeten zoeken die onder een andere aardlekschakelaar vallen.
En hoe stel je dat vast? Want volgens mij is de positie van de groepen t.o.v. de aardlek niet wettelijk vastgelegd en is het geen zekerheid dat er elders geen groep op de niet verwachte aardlek zit.