Stroom meter erg oud, gunstig voor verbruik?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Onze stroom meter is van het bouwjaar 1960 een oudje dus, mijn vraag is :
Gaat de meter harder of zachter lopen als hij ouder word, het is een met zo'n draaiwiel...

Hoe lang zou zo'n meter meekunnen in jaren?
 
Na enige tijd zal het de energie bedrijf wel opmerken dat je minder kosten hebt.. tot die tijd ligt het aan hun om die te vervangen naar 1 die wel goed werkt.

dus voor zolang het nog gaat is het gunstig voor jou.
 
Ik dacht die dingen in zelfsmerende bronzen bussen draaiden, in dat geval gaat er niets langzamer draaien.
 
Vreemd dat hij nog niet vervangen is
mijn meter komt uit 1979 en volgens nuon word hij in 2014 vervangen
35 jaar zeggen ze
je heb zelfs kans dat een nieuwe meter zuiverder meet dan je oude en dat je daardoor een iets gunstiger verbruik heb
 
Elk jaar worden er groepen meters uit diverse bouwjaren geijkt.
Mocht er uit zo`n groep van diverse buwjaren te grote afwijkingen geconstateerd worden wordt de gehele serie vervangen.
Dit geldt ook als je meter niet geijkt is.
 
Ik werk momenteel bij een e-maatschappij (een van de grote drie zeg maar). En hoewel ik niet exact weet hoe het proces in elkaar steekt weet ik wel dat het verbruik binnen bepaalde marges moet blijven, anders wordt de stand geschat, je winst zal dus marginaal zijn.

Zeker wanneer je al jaren in de zelfde situatie woont kunnen ze je verbruik heel behoorlijk schatten. Wanneer er dus ineens een grote fluctuatie optreed, wordt aangenomen dat de stand onjuist is en wordt de stand geschat. Vervolgens kan de netbeheerder bijv. besluiten je meter te vervangen, gezien leeftijd, etc.

Binnenkort met de slimme-energiemeter (waarbij ik betrokken ben ;-)) zal een maatschappij nog beter inzicht krijgen in je verbruik. Ik heb een voorproefje gezien en dan kunnen ze op elk moment op afroep je verbruik inzien.

@Chathanky; dat klopt ook, steekproefsgewijs worden meters geijkt en zonodig worden meters uit die serie vervangen.
 
@djerikp,

Als de meter afwijkt kan er inderdaad geschat worden. Dat kan echter alleen als de meter aantoonbaar onjuist werkt. Daarvoor zullen ze wel eerst de meter moeten verwijderen en laten onderzoeken. Anders kunnen ze het niet aantonen.

Een verbuik kan immers heel goed een stuk lager uitvallen in een lager jaar. Het is natuurlijk van de zotte dat je als klant dan moet gaan aantonen dat je verbruik echt lager is. Er wordt aangenomen dat de meterstand juist is, tenzij het tegendeel is bewezen. En wie stelt moet bewijzen, in dit geval dus de netbeheerder.

Ook moet het dan gaan om erg grote afwijkingen. Niet om een paar procent.

Dit soort zaken is vastgelegd in de algemene leveringsvoorwaarden.
 
@Mn22, nee hoor, de stand wordt vaker geschat. Bijv. bij geen stand ontvangen en wanneer een (schijnbaar) onjuiste stand wordt doorgegeven. Het is heel goed mogelijk dat zelfs bij uithuizing en inhuizing (bij bv. verkoop van de woning) de standen geschat worden. Laatst nog een paar leuke gevalletjes gezien.

Eens per 3 jaar wordt de stand opgenomen door een meteropnemer die aan de deur komt, die stand wordt gezien als betrouwbare stand. In de tussenliggende periode kan het heel goed zijn dat de andere standen zijn geschat.

Als je in een normale situatie woont, die nauwelijks veranderd, kunnen ze heel goed de stand schatten, omdat ze met heel veel omstandigheden rekening houden (bijv het weer, vakantie, feestdagen, etc) en uiteindelijk zal het verbruik na 3 jaar rechtgetrokken en gecorrigeerd worden wanneer de meteropnemer is langsgeweest.
 
Dan vind ik het raar dat bij een verbruik van 2006/2007 5000kwh, 2007/2008 6000 kwh er bij 2008/2009 een verbruik van 2000kwh er geen alarm bellen gaan rinkelen maar je gewoon netjes 1500 euro terug krijgt.

Terwijl als je het omgekeerde zou doen van 2000 kwh---6000 kwh je direct een onderzoek krijgt.
Dus of die meter is stuk of ergens loopt iemand te blunderen, de standen kloppen iig exact.
 
Ik zeg niet dat bij elke maatschappij zo werkt, maar waar ik werk wel, en bij de andere 2 'groten' verwacht ik vergelijkbare processen (dat ga ik binnenkort ervaren). Er zijn ook allerlei scenario's denkbaar waarom wel of niet geschat wordt.
 
@djerikp,

Natuurlijk zijn er meerdere gevallen waarin de meterstand geschat kan worden. Zeker wanneer er geen stand wordt doorgegeven. Echter wanneer er standen worden doorgegeven, kan daar niet zomaar van worden afgeweken. Dan zullen ze toch echt moeten komen kijken.

Een meter hangt er niet voor niets. Een daling van het verbruik met de helft kan toch echt kloppen. Dan gaan ze toch maar schatten? Denk het niet. Als de standen worden opgenomen of doorgegeven zullen deze dienen voor de afrekening. Tenzij de klant of de leverancier de stand betwist.

Dan moet er onderzoek plaatsvinden en dat is dan over het algemeen het controleren van de meter. Blijkt deze dan niet goed te zijn. Dan pas wordt er een schatting gemaakt van het daadwerkelijke verbruik. Maar dan moet de meter wel aantoonbaar onjuist hebben gemeten.

De algemene voorwaarden van de netbeheerders cq levranciers zijn op dit punt vergelijkbaar. Ze bevatten een regeling voor het geval blijkt dat de meetinrichting niet of niet goed functioneert.

Ook is een netbeheerder wettelijk verplicht eens in de drie jaar zelf de meterstanden op te nemen. Dit om schattingsproblemen als gevolg van het niet doorgeven van meterstanden te voorkomen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via