Soort van sinaasappel-effect

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,
Ik ben met het buitenom verven van mijn huis bezig. Het verfwerk betreft zowel nieuw als oud hout. Alle hout wordt door mij eerst met alabastine reiniger schoongemaakt daarna geschuurd en dat wat grondverf nodig heeft ( te kaal/ andere kleur)gegrond.
Ik gebruik als eindlak sikkens XD, zowel wit als blauw.

Het probeem: bij het aflakken van het meeste houtwerk krijg ik een soort van sinaasappel-effect. kleine eilandjes in het schilderwerk waar het verf niet opgenomen lijkt te worden..

aanvullende info:
- doet zich voor bij zowel de blauwe als de witte verf.
- doet zich zowel voor op oud als nieuw hout
- doet zich zowel voor op grondverfonderlaag van sikkens, als een andere grondverf.
- tijdens het schuren van de nieuwe laklaag geeft het niet zozeer stof, meer bolletjes.
- het gekke is dat ik bij de tuindeuren die dezelfe ondergrond hebben en dezelfde behandeling hebben gehad een verschillend effect hebben ( zie foto's)
- doet zich zowel voor bij houtwerk waarop ik dubbele ( siliconen?) beglazingskit van bizon heb gebruikt als houtwerk waarbij ik dit niet heb gebruikt
- ik stuur wat foto's mee
50002_fotos_verfwerk_004_1.jpg

50002_fotos_verfwerk_005_1.jpg

50002_fotos_verfwerk_006_1.jpg


kortom :IK SNAP ER NIETS VAN!! IEMAND ENIG IDEE/ SUGGESTIES??
 
Maakt u eerst eens een proefplankje met de grond- en aflak zoals u die hebt verwerkt, dus op een vers stukje hout, op dezelfde wijze met dezelfde tussentijden en beoordeel het resultaat.

Foto 1. De verf is te dik aangebracht en niet goed verdeeld. Er zitten zakkers in het werk. Dat betekent dat u plaatselijk te veel hebt opgebracht en de verdeling niet juist was.

Foto 2. U hebt geschuurd over een te verse, en te dikke laag. Uw schuurpapier loopt snel vol ( kijkt u maar even op de achterzijde: plakkerige plekken ) en wat u doet is de laklaag , die nog nauwelijks is doorgehard, oprullen. Daardoor onstaan plekken in de ondergrond die deels van verf zijn ontdaan en elders weer bovenop de verse laag kleven.

Als u hierover gaat aflakken dan voelt u ook dat de verf dan eens uitglijdt en dan weer stroef verwerkt.

Vergis u niet in de verspreidingskracht van het siliconenduiveltje: alles wat u met uw handen aanpakt na het verwerken ervan: blik verf, gereedschap, afvegen e.d. komt op de meest vreemde plaatsen weer tevoorschijn. ONTVETTEN met een biologische verfreiniger ( Universol ) voor- en na het schuren is een must.

Hou de verf lijvig maar niet te dik aan: XD heeft de neiging stroperig te verwerken. Doe er gerust wat terpentine bij om het wat soepeler te maken. Zet niet te veel op. Dit product heeft een zeer goede uitsmeerbaarheid: maw: met weinig kunt u veel doen. Het heeft een uitstekende vloeing die wat laat op gang komt maar de boel ( normaliter ) superstrak trekt met een ongeevenaarde bolle glans.

Ik maak hier geen reclame maar noem alleen de feitelijke kwaliteiten.

Gebruik bij dit product een besleten kwast om af te lakken en geen splinternieuwe: de haren zijn te lang. Een besleten kwast verkrijgt u door er eerst een paar maal mee te gronden in dezelfde kleur als de aflak.
 
Vanwaaar de omslag universol? Iedereen noemt hier het groene goedje namelijk. Ik stond laatst in een andere zaak die deze verkocht. Zit hier grote verschillen in?
 
Bedankt voor je reactie!!

voor wat betreft je reactie:

foto2: het schuurwerk is gedaan een week na het opbrengen van de lak.Is dit te vroeg?

en over het siliconeneduiveltje..hoe verwijder je deze duiveltjes? is hier een reinigingsmiddel voor?

voor wat betreft het verwerken van XD: Ik kwam op interenet het volgende tegen:

'Denk er bij de sikkens XD goed om dat deze verf NIET verdund mag worden. Het iss een thixotrophe verf en wordt dus vloeibaarder door te roeren!
Voor de liefhebbers:
Thixotropie is een eigenschap van een verfbindmiddel dat er voor zorgt dat d.m.v. een mechanische belasting (goed roeren) een tijdelijke verandering in de viscositeit van de verf optreedt. Na het opbrengen van de verf met de kwast of rol keert het product terug naar zijn feitelijke viscositeit. Het voordeel van deze techniek is dat een verflaag vol opgezet kan worden met een aanzienlijk mindere neiging tot zakken dan bij het gebruik van niet thixotrope bindmiddelen. Verdunnen is het slechtste wat met een dergelijk bindmiddel gedaan kan worden en moet dan ook tot het uiterste worden voorkomen.

Bron: drostcoatings.nl


alvast bedankt voor je reactie!!
groet,
Jurjen
 
Mijn beste EGeen: St.marc is goed> Universol is...

Ontvet 5 x beter dat ammoniak. Deze specificatie zie ik niet bij St.marc toch? Hier in het westen gebruiken we meer Universol dan St.Marc.

De vraagsteller: verf moet na 1 week normaliter goed gedroogd zijn, maar hoe dik bracht u de verf ( onverdund want het was thixotroop ) op?

Verf is pas doorgehard na 6 weken.

Een beetje terpentine is geen sloot. Het is een kwestie van gevoel:

XD kunt u lijvig opzetten, maar belangrijker is de verdeling, en nogmaals ook het overige gereedschap dat u ( kwast ) gebruikt.


Siliconen zijn zeer hardnekkig. Toch kunt u met bovengenoemd product zeer goede resultaten behalen.
 
Ah, bedankt...

Maar over die siliconen., de XD bevat zelf geen siliconen, als het een siliconenverontreiniging is, zou daar dan niet beter paar druppels anti-siliconen doorheen moeten worden gedaan?
 
Het lijkt mij veel beter om het paard voor de wagen te spannen en de ondergrond dusdanig te behandelen dat anti-siliconen additief aan een lak toevoegen niet nodig is.

Vandaar ook mijn eerdere suggestie: neem een stukje onbehandeld hout en breng daar hetzelfde systeem op aan, uiteraard met een siliconen vrije besleten kwast, excuses voor het niet vermelden daarvan.

Resultaat ok? Dan kunt u de oorzaak zoeken bij de applicatiemethode: kwast.

Siliconenvrije kwast gebruikt en toch weer de beschreven malheur?
Dan is het vrijwel zeker dat de verf besmet is. Of u dat oplost met een paar druppels anti-siliconen weet ik niet.

De StaR technologie van dit Xtreem Duurzaam product is mij wel bekend, maar ik kan er niet uit opmaken of er anti-siliconen aan toegevoegd kan worden.
 
Oké Kees,

bedankt. Ik ga met de verstrekte info aan de slag. Heb nieuwe kwasten gekocht én ik ga ook een nieuw vegertje kopen want deze zou de boosdoener ook wel eens kunnen zijn bedacht ik me. ( heb bij het afvegen van hou ook nog niet geheel droge beglazingskit meegenomen) Daarnaast ga ik op zoek naar universol. met deze combinatie ga ik werken op hout wat ik nog niet heb aangeraakt!!
Ik wens mezelf veel suc6..en jij bedankt!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via