Schuin dak isoleren, twijfels over uitvoering

Goedendag,


Ik heb onlangs mijn schuine dak aan de binnenzijde laten geisoleerd (10cm Pir platen met aluminium aan beide zijdes). Echter, de timmerman die een Velux-raam voor me heeft geplaatst, wees mij op mogelijke problemen. Hij adviseerde om dit eerst nader te onderzoeken voordat ik het geheel laat stucen. Ik heb al flink wat informatie gezocht op dit forum, maar ik kon geen situatie vinden die precies overeenkomt met de mijne. Wel heb ik via de bekende duitse website een simulatie gedaan waaruit geen problemen leken te kuynnen ontstaan maar toch hoor hoor ik ook graag jullie advies:

Zo laten?
Alles verwijderen, omdat er een grote kans is op problemen?
Of bepaalde aanpassingen doen om het te verbeteren en het risico op vochtproblemen te beperken?

Alvast bedankt voor jullie hulp!

Op foto 1 is de dakopbouw te zien. Pur op de buitenzijde, soort houtplaat. Het is natuurlijk lastig om te bepalen hoe dampdicht de pur uit 1979 is.

Op foto 2 is te zien hoe de isolatie geplaatst is. De isolatieplaten zijn tegen het dakbeschot aangedrukt en afgeklemd door middel van een balkje. Er is geen spouw geplaatst of verder folie toegepast. Ik heb niet het idee dat ze de pir platen getapet hebben en purschuim hebben gebruikt om ze vast te maken dan wel tussen de randen.

Op foto 3 is de onderkant van het dak te zien/te zien hoe het is afgewerkt met giplaten.

Op foto 4: de ubakus



1..png

Schermafbeelding 2025-01-28 om 17.37.18.png

Schermafbeelding 2025-01-28 om 17.37.04.png

Schermafbeelding 2025-01-28 om 19.52.29.png
 
Laatst bewerkt:
En wat is de dikte van die laag PUR. 100 in 1979?
Waarom een laag Gutex tegen die houtenplaat. Het oppervlak was niet glad genoeg?
Alle materialen nog eens in de juiste volgorde invoeren. In de bibliotheek staat diverse soorten gipsplaten.
 
Dankjewel, soms wat verwarring vanuit mijn kant met de verschillende items in het Ubakus systeem. Hieronder ene nieuwe poging die meer de werkelijkheid benaderd. De werkelijke PIR is 10cm maar deze kon ik niet vinden in het systeem



Scherm­afbeelding 2025-01-29 om 12.11.27.png
 
Ha Ronald, erg bedankt! Hierbij nog een poging, en anders kun je via de link hieronder kijken voor een betere weergave. Volgens Ubakus lijkt alles in orde, maar ik twijfel of de afwezigheid van PUR/tape alsnog lucht kan doorlaten—of dat zelfs met het gebruik ervan het praktisch bijna onmogelijk is om te voorkomen dat er ergens op een lastig bereikbare plek toch lucht naar binnen komt. In dit kader vraag ik me af hoe groot de risico’s echt zijn en wat de beste aanpak zou zijn. :)

https://ibb.co/zCyBJ9S
Scherm­afbeelding 2025-01-29 om 12.40.31.png
 
In principe is het zo dat de aluminium laag van de Enertherm die je op de foto's ziet voldoende is om de damp te remmen vanuit binnen. Daar is hij voor gemaakt. Wel is het zo dat de naden tussen de Enertherm niet zijn afgetaped met aluminium tape. Dat had wel gemoeten. Daardoor kan namelijk alsnog damp in de constructie met alle gevolgen van dien. Mijn advies: haal de gipsplaten eraf (dat kan vrij eenvoudig toch?) en tape daarna de naden tussen de platen af met een aluminium tape. Wat nog beter is is om toch een extra dampremmende folie te plaatsen tegen de Enertherm en er dan weer gipsplaten tegen aan te doen en af te stucen. Dan weet je zeker dat het echt goed is. Dan hoef je ook niet de naden te gaan aftapen.
 
nou dat is eigenlijk hetzelfde dampremmende folie is over het algemeen goed genoeg (en goedkoper dan dampdichte) dampdichte gebruik je bij hele hoge vochtigheden zoals zwembaden en sauna's als je ergens een vochtige slecht geventileerde badkmr hebt zou je het ook kunnen gebruiken baat het niet dan schaadt het niet hoor ! dampdichte folie is dus ook prima maar dus wel duurder
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via