Klussers,
Precies een jaar nadat ik mijn vraag hier gesteld heb en veel goede tips van jullie heb ontvangen, ben ik
HET PROBLEEM TE BOVEN!
Na allerlei testen had ik wel door dat mijn c.v. gewoon goed werkte en het niet op te lossen was met zaken als 'waterzijdig inregelen'.
Ik heb alles bekeken en kwam de volgende bizarre zaken tegen:
- De woning is uit 2005 en bij de bouw is het huis gelijk circa 3 meter uitgebouwd. De aannemer had geen rekening gehouden met extra radiator capaciteit en de eerste bewoners hebben na hun eerste winter geklaagd. Daarop heeft de aannemer twee radiatoren bijgeplaatst. Een kleine in de open keuken en een kleine in het open woondeel.
Ze konden de leidingen natuurlijk niet meer in het beton leggen, dus hebben ze door de vloer geboord en flexibele leidingen door de kruipruimte richting verdeelblok gelegd.
Nu komt het: Ik kroop de kruipruimte in. Daar staat een aantal centimeters grondwater (dat hoort hier) en deze SLANGEN LAGEN IN HET GRONDWATER

.
Daar krijg je natuurlijk pas een bak verlies van.
De slangen heb ik opgehangen.
- Ik ontdekte dat de kleine radiator die dus naderhand erbij was geplaatst ook nog eens VERKEERD OM aangesloten was. Hij werd daarom dus kennelijk onderop niet warm. Dus dat heb ik op het verdeelblok om weten te keren (aanvoer en retour) en nu is hij gelijkmatig warm.
- Ik merkte, uit capaciteitsberekeningen, dat ik erg krap bemeten was qua radiatorcapaciteit.
Ik heb besloten een design radiator bij te plaatsen in het midden van de 14 meter lange woonkamer. Daar hing nml helemaal niets. Ik heb er een RVS Vasco N2L1 inox radiator bijgeplaatst. Achter de muur waar hij aan hangt zit het verdeelblok voor de begane grond. Dus twee gaten door de muur en direct daar op het verdeelblok aangesloten (ik heb een radiator die naar de garage loopt, laten vervallen. Ik verwarm mijn garage toch nooit).
Alles opnieuw gevuld en ontlucht.
Hierna kreeg ik het eindelijk snel warm:
Ik haalde eerst echt maximaal 1 graad per uur warmtestijging en een max van 21 graden (na uren stoken werd het nooit warmer).
Nu haal ik circa 3 graad per uur warmtestijging en krijg ik het na zeg 2 uur stoken zo'n 23 graden.
Warmer dan 22.5/23 graden krijg ik het alleen echt niet. Niet dat dat nodig is, maar ik vraag me af of dit 'normaal' is bij een goede installatie???
Het enige wat me nu nog op valt is dat de Intergas ketel best wel eens
bedrijfssituatie '1' geeft. Dit betekend volgens de handleiding
'gewenste temperatuur bereikt'.
De ingestelde temperatuur in de woonkamer is dan nog niet bereikt.
Is dit normaal/wel goed?
Ik heb hem overigens nu op een Nest generatie 2 kamerthermostaat aangesloten op aan/uit. Dus nu even niet modulerend (enkel de gen3 Nest ondersteund dat).
Als alles in toekomst lekker blijft werken zal ik wel weer overstappen op een modulerende (Nest gen3) kamerthermostaat, maar voor nu dus even niet.
Al met al ben ik dus al redelijk blij met het gewenste resultaat. Eindelijk warmte! Nu nog de puntjes op de I.
Heeft het bijv. ook nog nut om de flexibele leidingen die in de kruipruimte liggen te isoleren met van die grijze buis isolatie ?