Optrekkend vocht vraag

Onze woning uit 1988 heeft op 2 binnenwanden last van optrekkend vocht. Ik begrijp alleen niet waarom en waarom specifiek die 2 muren.

In de kruipruimte ligt een betonnen plaat. De buitenwanden van de kruipruimte zijn van beton. De binnenwanden zijn opgetrokken uit kalksteen blokken. Op plafondhoogte (onderkant begane grondvloer) worden de blokken weer onderbroken door een betonnen rand.

De kruipruimte is drijfnat en staat meer dan de helft van het jaar vol met water (10 tot 40 cm). Is grondwater dus weinig aan te doen.
De kalksteenblokken zijn drijfnat, maar daarboven zit weer een betonnen laag voordat de begane grondmuur begint. Ik dacht dat beton geen vocht doorlaat?

En als dat wel zo is. Waarom alleen die 2 binnenmuren nat? De constructie is overal gelijk en het is overal even nat? Er is niet sprake van een lekkage (leiding of afvoer).

Als evt. oplossing zit ik de denken om de binnenmuren te laten injecteren tegen optrekkend vocht en van die bolletjes/chips te gebruiken om het klimaat in de kruipruimte minder vochtig te maken.

Zou het eventueel nog helpen extra ventilatieschachten te maken. Ze zijn er wel, maar niet in overvloed.

Hoor graag!
 
Optrekkend vocht is geen oorzaak maar een gevolg. Haal de oorzaak weg en het optrekkend vocht verdwijnt. Injecteren is dus niet de oplossing.

De kruipruimte is dus wel geventileerd, maar niet voldoende?
Wordt het huis goed geventileerd?

Kan er aan de buitenkant water naar binnen? Hoe zit het funderingsdetail in elkaar?

Plaats eens wat foto's van de plekken.
 
112259_IMG20170806WA0010399x224_1.jpg


Huis zelf word prima geventileerd.

Ik ben bezig al het bouwafval uit de kruipruimte te verwijderen om beter zicht te krijgen.


Funderingsvloer is van beton. Dan grote kalksteen blokken. Daarna witte bakstenen. Daarop een betonnen vloer. Onderkant betonnenvloer is geisoleerd met piepschuim. De buitenmuren ook. De buitenmuren van de fundering zijn niet van beton, zoals ik eerder schreef. Piepschuim isolatie lijkt ook helemaal tussen de funderingsmuur en de betonnenvloer door te lopen maar wellicht is dat gezichtsbedrog. De kruipruimte is niet geventileerd!

Het water in de kruipruimte is grondwater. Momenteel is het droog, maar vaak staat er een laag van 20/30 cm.

De funderingsmuren zijn verzadigd met vocht. De onderkant van de isolatieplaten zijn nat.

Ik las dat kruipruimtes wel vaker niet geventileerd zijn wegens isolatiedoeleinden.
Zou het aanbrengen van ventilatieroosters in mijn situatie helpen?
 
Patrick71 schreef:
Ik las dat kruipruimtes wel vaker niet geventileerd zijn wegens isolatiedoeleinden.

Nee, dat is onzin. Een niet-geventileerde kruipruimte is een bouwfout. Je hebt hier dus meteen de oorzaak.

Misschien is er aan het water in de kruipruimte nog wat te doen door drainage. Maar dan moet er wel oppervlaktewater in de buurt zijn met een lager niveau dan het grondwater.
 
De druppels wijst op condens.

Als de bewuste muren op de betonnenvloer staan is het vreemd. Beton is niet poreus een haarscheurtje in de beton zou wel capillair kunnen zijn en water kunnen optrekken. Vandaar druppels die op de foto te zien zijn.

Wanneer is het vocht zichtbaar geworden?
 
Vandaag een kruipruimte inspectie laten uitvoeren door onafhankelijk bureau. Ook vochtmeting binnenmuren begane grond. Meter gaf waarden van ruim 80 aan Hoofdoorzaak uiteraard grondwater. Mag in mijn gemeente max. 70 cm onder begane grondvloer staan. Bij uitzondering hoger. Staat hier soms weken/maanden tot 30 cm onder de vloer. Ik ga de gemeente aanschrijven, maar verwacht daar niet veel van. Andere oorzaak is gebrekkige ventilatie. Aan de voorkant van het huis zitten de ventilatieroosters achter de isolatie. Aan de achterkant zijn de roosters vervallen door een aanbouw zonder kruipruimte. Advies was eerst te beginnen met goede ventilatie aanbrengen. Dan na een paar maanden weer een vochtmeting en evt.aanvullende maatregelen.

Maar hoe herstel je de ventilatie onder de aanbouw? Daar is immers geen kruipruimte. Gewoon een betonplaat op zand.
 
Tussenwoning?

Lastig om de kruipruimte geventileerd te gaan krijgen als er een aanbouw tussen staat. Het enige wat ik kan verzinnen is lange buizen onder de aanbouw door.

Alternatief is in de voorgevel ruim dubbel zoveel gaten maken. Als er water in de rkuipruimte staat, ga je het toch niet droog krijgen, maar de dampspanning kan in ieder geval goed weg dan.
 
Alternatief is geforceerd ventileren.
Dus gewoon een 230V ventilator welke de lucht of afzuigt of juist extra inblaast zodat er ergens anders vochtige lucht wordt afgevoerd of juist droge lucht wordt aangezogen.
Maar heb je een 15W ventilator die 365 dagen per jaar draait dan gebruikt die wel 131 kW aan stroom (zelfde als een flinke vriezer)
Wil je die kosten niet dan een 12V zonnepaneel op het dak met een 12 ventilator in de kruipruimte, Bij mooi weer draait hij dan volop zodat er veel vocht afgevoerd kan worden als de lucht ook veel vocht op kan nemen, bij slecht weer wat langzamer.
Neem je geluidsarme ventilatoren dan merk je er eigenlijk niets van. (zo houden wij ook de inpandige kelder koel/vochtvrij nadat er een stuk bij aan het huis is gebouwd)

Wil je zeker weten dat het grondwater is graaf dan buiten een flink gat nu het droog is. Staat deze later vol water en staat het water in de kruipruimte op dat moment even hoog dan weet je zeker dat het grondwater is.
Het zal nl. niet de 1e keer zijn dat lekkage in de riolering of verkeerd straatwerk voor water in de kruipruimte zorgt.
In Veendam kwam ik zelfs een vergeten aan te sluiten wasmachine aansluiting tegen. Opdrachtgever had al een jaar of 10 last van vocht, toen wij beveiligingskabels aan gingen leggen was al snel duidelijk waar dat vandaan kwam.

suc6

Gerrit
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan