Ongewenste wisselingen in temperatuur

Status
Niet open voor verdere reacties.
Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar voor alle IdeeKlusmedewerkers, zonder wie wij als een stakker rond zouden dolen in de kille duisternis van het af en toe haperende technisch oerwoud waarin wij ons bevinden. Wij zijn jullie zeer erkentelijk! :D

Nu mijn probleem.
Wij hebben een Junkers gaswandketel type ZWE 24-3MF van 1997 hangen op de tweede verdieping, gereguleerd door een kamerthermostaat Honeywell Chronotherm IV in de woonkamer op de begane grond.

In de Junkers ketel is een extra weerstandje geplaatst om aansluiting van de Chronotherm mogelijk te maken, nadat de oorspronkelijke Junkers thermostaat T200 wegens ontrouwe diensten is afgevoerd.

In tegenstelling tot alle verkooppraatjes lukt het de modulerende Junkers maar niet om in samenwerking met de Chronotherm in onze woonkamer een comforabel verwarmingsniveau te onderhouden, terwijl zeker de helft van de radiatoren (alles geplaatst in 1972) in ons (te) grote huis dicht staat om energie te sparen.

Vooral in het voor- en naseizoen wordt het overdag en 's avonds steeds langzaamaan toch wat kil in de woonkamer, voordat de ketel weer aanspringt. Vervolgens gaat deze het verwarmen dan weer zodanig enthousiast uitvoeren dat het ons dan weer net wat te warm wordt. Uiteraard regelt niemand intussen iets aan de thermostaat.

Vervolgens koelt de hele zaak weer zodanig af dat alles, buizen, radiatoren en ook mijn voeten weer steenkoud worden, alvorens het proces weer van voren af aan begint.
In het Chronothermboekje vind ik niets over dit probleem. In het "Junkers installatievoorschrift, tevens technische leidraad" lees ik wel over een aantal mogelijkheden om intervallen, instroomtemperatuur, e.d. te wijzigen, maar welke stappen moet/kan ik dan ondernemen in dit geval?

Enige verbetering hebben we tot nu toe kunnen bereiken door gewoon de temperatuurregelaar (draaiknop) op de ketel lager te zetten, waardoor de gemiddelde aanvoertemperatuur lager wordt. Eerst i.p.v. "E" (= stand 6) op stand 3 gedraaid en toen het buiten kouder werd op stand 4. Maar met die wisselende temperaturen buiten blijf je binnen ook aan de knoppen draaien en dat lijkt me niet de bedoeling.

Wie kan mij vertellen waar ik het zoeken moet? :D
 
Ter controle de aansluiting van de thermostaat en weerstand.

Een weerstand tussen 2 en 4: 1,5 K ohm / 1W

Thermostaat aansluiten op 1 en 2.

Hoever zakt de temperatuur af, buiten uw koude voeten?
 
U kunt proberen om het max aantal schakelingen per uur te vergroten.
Dit doe je in het installateurs menu vd chronotherm IV.
Zie de omschrijving (link naar pdf offline)

Het verlagen van de maximale temperatuur op de ketel is idd een goede zaak in het voor en na seizoen. Wilt u niet steeds blijven draaien kunt u een buitenvoeler aansluiten op de thermostaat.

Succes :shock:
 
Bedankt Utreg en Proost voor jullie reactie.
Daar kan ik morgen wel wat mee, denk ik.

Hedenavond eerst maar eens gekeken wat precies het temperatuurverloop doet.
Op de ketel de knop op 4. Buiten was het 6 graden.
Binnen had de verwarming de kamer om 20.00 uur op temperatuur (22 graden) gebracht en sloeg dus af. Het aftellen begon.
Het duurde toen tot 23.10 uur tot hij weer voor de eerste keer aansloeg, 21,5 gr. op de Chronotherm, net voor de nachtafstelling (16 gr. om 23.30 uur) van kracht zou worden. Eigenlijk dus inefficiënt en overbodig voor onze kennelijk niet zo leergierige Chronotherm.

Bijna de hele tijd heeft de thermostaat 22,0 gr. aangegeven als ruimtetemperatuur. Dat ws ook het geval op de salontafel. Bij mijn om 22.00 uur alweer koude voeten was de temperatuur om 23 uur echter naar 20,4 graden gezakt en alle buizen en radiatoren waren allang geheel koud.

Het vreemde is eigenlijk dat zo'n grote kamer (36 m²) in een oud en nauwelijks geïsoleerd huis zolang warmte blijkt vast te houden. Onder de houten vloer plus parket is een kruipruimte en op de verdieping erboven twee niet verwarmde slaapkamers.
Maar wel was de kerstverlichting aan en de tv (breedbeeldbuis 80 cm).
Tellen die dan nu flink mee als warmtebron?

De aansluiting thermostaat naar ketel is conform de regels door een installateur gemaakt volgens wat Utreg ook aangeeft.
Jammer is dat de Chronotherm slechts per halve graad schakelen kan (?), want nu vraag ik mij af of het dan wel helpt om het ding meer keer per uur te laten schakelen. Doet hij dat dan wel?
Proberen maar?
 
Uw thermostaat werkt correct. Pantoffels aan dan maar?
Wel kunt u de plek van de thermostaat veranderen door deze te plaatsen op een locatiem waar de temp eerder daalt omdat er meer (natuurlijke) beweging in de lucht is.
 
Het vreemde is eigenlijk dat zo'n grote kamer (36 m²) in een oud en nauwelijks geïsoleerd huis zolang warmte blijkt vast te houden. Onder de houten vloer plus parket is een kruipruimte en op de verdieping erboven twee niet verwarmde slaapkamers.
Maar wel was de kerstverlichting aan en de tv (breedbeeldbuis 80 cm).
Tellen die dan nu flink mee als warmtebron?
Die tellen zeker mee als warmtebron, ook overige verlichting de computer je keuken apparaten en noem het maar op.

Warmte wordt opgenomen door je muren en alle materialen in huis. Vooral binnenmuren nemen veel warmte op en geven dit weer af als de woning gaat afkoelen. (in de zomer anderom)

Een temperatuursverschil van 4 graden tussen plafond en vloer is heel normaal als je met radiatoren verwarmd. Dit ligt niet aan je termostaat dat er verschillen zijn. De radiatoren worden eerst opgewarmd en als de temperatuur bereikt is geven ze nog een tijd warmte af voordat ze afgekoeld zijn dit kan na de eerste opwarming wel een uur zijn waardoor het ook iets te warm wordt. (overschoot) voordat je kamer is afgekoelt ben je weer een tijd verder. Een goede thermostaat (aan/uit) zal anticiperen en voor dat de temperatuur de gewenste temperatuur heeft de ketel doen afschakelen en na enige tijd weer aanschakelen.

Omdat je `s avends pas de cv aanzet heb je het effect dat het lang duurt voordat de ketel weer aanslaat. Zeker als het niet zo koud is buiten.
Laat de ketel eens 24 uur draaien dan is dit effect van afkoelende radiatoren minder.

Voor de rest is er in jou situatie niet veel aan te doen. Enige wat je al gedaan hebt is de keteltemperatuur lager zetten.

Je ketel weersafhankelijk regelen icm. een kamertermostaat is ook een mogelijkheid.
 
De kamer regelen middels een weersafhankelijke regeling kan een optie zijn. Reken erop dat dit een dure oplossing is.
Ook een nadeel is dat een weersafhankelijke regeling vaak zeer veel instellingen heeft, dus enige studie is dan noodzakelijk.

Goedkoper is het om je kamer te voorzien van thermostaat kranen, deze dienen er dan voor om de warmte te begrenzen.
Kies thermostaat knoppen met afstand voeler dan kun je die zo neer zetten dat de kraan optimaal regelt.

Zoek een plaats voor de thermostaat zodat deze niet beinvloed wordt door externe factoren zoals opwarmen van muren , computers en andere warmte bronnen.
Zet de thermostaat het dichtst in de buurt waar je het meeste zit , plaats de thermostaat niet te hoog dit zal ook wat afwijking in de themperatuur geven.

De thermostaat moet ook vrij zitten zodat luchtstromingen over de thermostaat kunnen circuleren, geen plank er onder of andere voorwerpen.
 
Sorry Chathanky, ik had niet helemaal je verhaal gelezen, maar volgens mij zitten we op een lijn met ons verhaal.

Ik denk dat deze meneer een lastig probleem heeft.
Een ding is zeker hij is niet de enige , zelf ik heb ook dat probleem dat de temperatuur niet helemaal lekker te regelen is.
 
Temperatuursverschil is altijd wel in een vertrek.
Ik vermoed dat de koude voeten in dit geval van een raam of een koude wand vandaan komen.
Door te koude trek over de vloer gaat dit koud aanvoelen.
Oplossingen zitten dan in investeren in isolerend glas of isoleren van de koude wand.

Stilstaande lucht van 20 of 22 graden verneem je haast of helemaal niet.

Maar deze situatie kan ik niet uit de tekst halen.

Tijd geleden pomaster, leuk je weer eens te zien hier.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via