Nieuw huis laten bouwen

Hallo,

Ik wil graag een nieuw huis laten bouwen, maar casco blijkt nogal duur te zijn. Zit al snel op 170.000 euro voor casco.
Nu ben ik van plan om een fundering met betonvloer te laten maken, en vervolgens een metselaar in te schakelen. Hierna laat ik een dakconstructie eventueel inclusief dak plaatsen, zodat het wind- en waterdicht is.

Ik ben zelf van plan om het binnenwerk zelf te doen / gedeeltelijk te laten doen. Bepaalde dingen besteed ik dan uit. Ik denk dat dat veel goedkoper is, want een buitenmuur metselen kost maar een tienduizend euro. Dan nog een (dak)constructie voor 30000, plus fundering, kozijnen en bouwtekening, dan ben ik nog maar iets meer dan 60.000 kwijt. Dan heb ik nog 100.000 over voor materiaal en dingen uitbesteden.

Zou dit goedkoper kunnen zijn, of sla ik de plank volledig mis?

En mag je nog wel zo bouwen mbt het bouwbesluit / isolatie? Het maakt mijzelf namelijk niet zoveel uit dat er ergens een koudebrug zit.

Ik ben erg benieuwd naar de reacties!
 
Je slaat de plank volledig mis.

In het bouwen van een huis zitten tussen de 1500 en 5000 manuren. Zelfs als je die tijd hebt, ben je in je eentje 2 jaar onderweg. Moet dit naast je baan gebeuren, dan is het 3-4 jaar.

En een nieuw te bouwen woningen moet helemaal voldoen aan het BBL. Gelukkig wel.
 
Dank voor de reactie.

Ik kan zelf wel een aantal dingen, zoals timmeren, isoleren, afwerken, elektra, waterleidingen, keuken. Wat ik niet goed kan is het installeren van bijvoorbeeld een boiler en meterkast.

Wat is de gangbare prijs ongeveer voor een casco woning met verdieping van ongeveer 12 x 6?
 
Een prijs is geheel afhankelijk van de opties, locatie en manier van bouwen. Dus kan alle kanten op. Daarbij is dit een klusforum en worden prijzen zoals deze hier niet genoemd. Daar zijn de bedrijven voor die daar offertes voor maken.

Nu ben ik van plan om een fundering met betonvloer te laten maken, en vervolgens een metselaar in te schakelen.

Als je dan de buitenmuur wilt laten metselen, zit je weer in de verkeerde volgorde. Eerst fundering, dan de binnenmuren (die zijn de constructie van het huis), dan verdiepingsvloeren en dan de volgende verdieping. Daarna de buitenkant isoleren (ergens nog de kozijnen invoegen of voorbereiden) en dan komt daarna pas de buitenmuur als zicht afwerking.

Het maakt mijzelf namelijk niet zoveel uit dat er ergens een koudebrug zit.

Daar kom je dan nog wel achter als er vochtproblemen zouden ontstaan. Want als dat bij bijvoorbeeld een kozijn is, kan de hele buitenmuur weer opgemaakt worden.


Naast dit alles zijn er de diverse normen waar de installatie aan moet voldoen, voor elektra, ventilatie enz.
 
Dank voor de reacties,

Ja ik heb al wat offertes opgevraagd, maar ik lees op internet dat casco voor 300 euro per kuub kan worden gebouwd. Echter, als ik bouwbedrijven bekijk, dan komt het veel en veel hoger uit.

Ik had een huis in gedachten van ongeveer 360 m3, x 300 kom je dan dus uit op 108.000 euro. Maar daar vind ik niks voor. Ze zitten allemaal boven de 200.000.

Kloppen die prijzen nog wel?
 
Tja, niet alles geloven wat je vindt op het www.

De tijd van 300 euro per m3 is achterhaald, iets van vraag en aanbod.
 
Laatst bewerkt:
@HenkL14

Ja, ik had eerder gehoord dat er niet zo gebouwd mag worden. Maar ik ben benieuwd wat daar precies mis mee is. Want een oom van mij heeft in de jaren 80 een enkelsteens schuur gebouwd, later heeft hij er een houten binnenwand ingezet, voor isolatie. De schuur staat nog steeds.
 
Een metselsteen kost iets van 40 - 60 cent en er gaan er 75 in een m2 dus tel maar uit wat de stenen voor de buitenmuur alleen al kosten.
Daar komen de binnenstenen bij die ook zo'n 40 cent kosten of je gaat voor metselblokken die per m2 wat goedkoper zijn omdat ze sneller verwerkt kunnen worden, de nodige ankers, isolatie, metselmortel enz.
Dan nog een mannetje die ze netjes recht op elkaar stapelt en die doet er 800-900 per dag en afhankelijk van de ervaring kost die zo tussen de 40 en 55 euro per uur.
Denk dat je dan wel een rekensommetje kunt maken.
 
@HenkL14

Niet verkeerd bedoeld hoor. Maar vroeger bouwde men ook zo. In mijn vorige huis hadden we enkelsteens muur, heb ik ook een houten spouw geplaatst.

Ik ben geen professional, maar ik 'begin' gewoon. Maar ik vroeg me dus af waarom dat niet meer gangbaar is, ik weet best dat u gelijk hebt namelijk.

Een paar jaar terug heb ik een redelijk grote schuur gebouwd, 12 x 5 en 5 meter hoog, als ik hem wil isoleren, dan hoef ik alleen nog maar isolatie tussen de balken te doen. Afwerken, technische installaties, water, riolering en ik zou er in theorie kunnen wonen.

Vandaar mijn blijkbaar wat makkelijke benadering.
 
Het maakt ook nogal uit over wat voor huis je het hebt. De prijs per m³ voor een tussenwoning, een twee onder een kap of een vrijstaande woning loopt nogal op.

Verder zul je moeten voldoen aan de geldende wet- en regelgeving en dus ook aan het bouwbesluit. Anders krijg je geen vergunning, of je kunt de boel achteraf afbreken of aanpassen. Dus ja, bouwen zoals het vroeger ging, gaat helaas niet meer.

Je moet eerst kijken wat je budget is (of wat je eraan wil besteden) en dan een architect een plan laten maken. De architect kan je ook prima een indicatie geven of een en ander binnen je budget past.

Ik weet ook niet of je financiering nodig hebt voor de bouw, maar de meeste banken eisen toch wel een gedegen plan voordat ze geld ter beschikking stellen.
 
verkijk je ook niet op het telkens inschakelen van diverse vakmensen zoals voor het aanleggen van een fundering: moet er een afvoer inkomen, de leidingen voor de nutsinvoeren moeten geplaatst worden, de gehele fundering moet uitgezet worden, grondverbetering/heien/boren.

dan zal er divers installatiewerk voorbereid moeten worden zoals water elektra afvoer verwarming/koeling ventilatie (wtw) enz enz.
ook zal hier het eea aan uitgerekend en getoest moeten worden voor het vergunningstraject.

de prijzen die u hanteert kloppen inderdaad zoals u aangeeft als je een schuur bouwt maar daar mag je niet in wonen en zal de woning gelukkig aan het bouwbesluit moeten voldoen
 
@Mn22

Het is de bedoeling om alles zonder hypotheek te doen, zodat ik niet zit met financieringen, en daardoor kan wonen zonder veel vaste lasten. Ik wil graag binnen budget blijven.

Als het niet lukt, dan moet ik er een klein bouwdepot bij nemen.

Ik denk nu aan een houten woning, en daar zelf een flink stuk aan te bouwen, zodat ik niet zit met allerlei regels. Bij mijn huidige woning heb ik een flinke aanbouw gemaakt van meer dan 60 m2. Vergunningsvrij, alleen even een schets inleveren. Zelf geïsoleerd, niks gehoord over een bouwbesluit. Ook weer vreemd.
 
@Marcn.88

Inderdaad, dan moet dat allemaal afgestemd worden. Ik had in mijn hoofd inderdaad muren laten bouwen, dak erop, en dan rustig aan verder van binnen afwerken. Maar ik denk toch dat ik daar maar vanaf stap nu.
 
Met houtskeletbouw kan je inderdaad meer zelf doen.

Wel oppassen met het bouwbesluit.
Als je op een verlaten weg door rood rijdt, zal je daar meestal geen problemen mee krijgen.
Als iemand jou bezig ziet en denk dat het gebouw een gevaar wordt voor jou of de omgeving en daar melding van maakt, dan goeie kans dat je controle krijgt. Dan kan je alles wat niet voldoet aanpassen of af mogen breken.
 
Ik twijfel niet aan je goede bedoelingen. Echter daar is niet voor niets een spreekwoord over...

Als je al begint met "hoe kan ik in 2024 een woning bouwen zonder aan het Bouwbesluit te moeten voldoen", ben je echt verkeerd bezig.
 
  • Like
Waarderingen: Robbie's
@Jackd,

Zo erg zal het er niet uitzien. De ambtenaar die mijn schuur kwam controleren vroeg of ik in de bouw werkte. Nee, ik heb hem uit het hoofd en zonder tekening gemaakt, dat geloofde hij niet. Hij complimenteerde me wel.

Ook zijn hier een paar flinke stormen geweest, met beschadigde gebouwen en omgewaaide bomen, maar mijn schuur gaf geen krimp. Dus dan kan ik wel stellen dat hij goed staat.

Ik bouw dus geen 'golfplaten hutje', maar zo degelijk mogelijk, de aanbouw is ook goed geïsoleerd. Aanbouw is trouwens ook even bekeken door een ambtenaar, hij had nog wel een goede tip over de pijp van de kachel, maar hij geloofde wel dat ik dat zou aanpassen. Isolatie is belangrijk natuurlijk. Maar als het net even anders gaat, dan krijg je gedonder, omdat het niet zo hoort..

@Walker

Het ging mij er niet om, dat ik niet aan het bouwbesluit wil voldoen, maar ik wilde het proberen op een manier dat ik zo goedkoop mogelijk een wind- en waterdichte woning had, zodat ik daarna van binnen rustig de boel af kon timmeren, leidingen en kabels aanleggen en afwerken. En natuurlijk wel goed isoleren, alleen dan op een eenvoudigere manier, zodat ik meer zelf zou kunnen doen.

Bij mijn aanbouw heb ik gewoon steenwol in de houten spouwmuur gezet, daarachter zit een spouw, het blijft lekker warm in de winter. Dus volgens mij is het wel aardig geïsoleerd.
 
Nieuwbouw, dus je moet aan de isolatie eisen voor nieuwbouw voldoen en die zijn flink.
4,7 m²K/W voor gevels;
6,3 m²K/W voor daken;
3,7 m²K/W vloeren.
En dat is de Rc waarde, niet de waarde van de isolatiematerialen.
Een koudebrug en een "lastige" controleur en je hebt een probleem.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
21
Weergaven
19K
Binnenmuren, wanden en plafonds
Bernhard
Reacties
1
Weergaven
2K
Binnenmuren, wanden en plafonds
IJkenhout

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu