Lasklem of Lasdop

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Wat is het verschil tussen een lasklem en een lasdop?
En welke adviseer je het meest?

Alvast bedankt voor de reacties.
 
In een lasklem klem je de draden erin. Deze is bedoeld voor eenmalig erin te klemmen, daarna wordt de klem losser. Met een lasdop moet je zelf de draden in elkaar twisten en er de lasdop als bescherming overheen draaien.

Persoonlijk heb ik de voorkeur aan een lasklem. Je kan er max 5 (voor de standaard) draden in klemmen, dat is over het algemeen meer dan voldoende. Ik had altijd een hekel om een lasdop te gebruiken, al heb ik het wel geleerd hoe het moet op de MTS...
 
Die voorkeur komt waarschijnlijk door het gemak van de lasklem; je steekt er een draad in en je bent klaar. Het gebruik van de lasdop heb je op school geleerd; ik weet dat veel leraren op technische scholen zelf niet goed weten hoe ze een lasdop moeten gebruiken.

Er zijn hele discussies geweest over de voor- en nadelen van de klem of dop.
Het staat echter vast dat een klem minder is dan een dop, simpel omdat de verbinding van de draden minder is.

In een dop worden de draden over een bepaalde lengte met kracht op elkaar gedrukt en bij een klem wordt er een veertje op de draad gedrukt en zit er ook nog eens een stripje voor de onderlinge verbinding. Ze zijn absoluut niet geschikt voor grotere stromen. Gebruik in een slaapkamer kan ik mee instemmen maar verder ook niet.
 
In huis, tuin en keuken installatie voldoen de steeklasklemmen prima.
Hergebruik ze nooit, dit geeft in de regelmaat de problemen waar men het hier over heeft.

Groeten,
Eric
 
Wij hebben enkele keren meegemaakt dat er een begin van brand was en zelfs een uitgebrande meterkast, en dat door de lasklem, dus bij ons worden ze op de begane grond niet meer gebruikt.
 
Rick schreef:
Bedankt voor de tips.
Ik kan uit jullie reacties begrijpen dat de voorkeur uitgaat naar een lasdop.

Nee een goed gebruikte lasklem is een uitstekende verbinding. Als het echter gaat om permanent zware belasting dan is het beter een een lasdop te gebruiken. In huis installaties zal een lasklem in 99% van de gevallen voldoende zijn. Ieder bedrijf heeft zo zijn eigen voorkeuren maar een lasklem is net als ieder ander installatie materiaal je moet het goed gebruiken.

* Aders moeten recht zijn;
* Zo'n 12 mm aangestript;
* Goed in de lasklem worden gedrukt;
* Bedrading niet geforceerd weg drukken;
* En natuurlijk altijd een nieuwe klem gebruiken.

Als je dat doet kan er eigenlijk niets misgaan. Kijk bij Gerrit gebruiken ze op de benedenverdieping nooit klemmen. Hier is niets mis mee. Behalve dan dat ik ze vervloek op het moment dat ik er wat zou moeten aanpassen.

Maar wat als boven een b.v. zonnebank word neergezet? Dit kan gewoon, als de klemmen er niet tegen zouden kunnen, zouden we heel wat meer brandjes of storingen hebben.

Nee houd het in huis, tuin en keuken installaties maar gewoon op lasklemmen in mijn optiek is een goede steek verbinding 1000x beter dan een slecht gemaakte draailasdop.

Zo en dat wou ik nog even kwijt, :D
 
Gelijk heb je laten we dat niet doen!

Ik zeg altijd doe waar je jezelf het prettigst bij voelt. Ik maak goede steekverbindingen en dus kan ik daar prima mee leven. In het laatste berichtje van je link stond overgens nog wel een waar woord over kwaliteitsklemmen.

Ik mag hier geen merken noemen maar zorg dat je die grijze krijgt, niet die rode. Uit die laatste is het mogelijk de draden er zonder al te veel moeite zo weer uit te trekken.

Vond die vertegenwoordiger niet zo leuk toen ik dat met z'n dopje deed volgens hem ging dat met die grijze ook als ik hem niet gevraagd had het maar op te geven zat ie nou nog aan dat draadje te trekken. :lol:
 
Beide type's zijn toch Kema-keur!
Dus gewoon doen wat je zelf het prettigst vindt.

Die steekdoppen zijn uitgevonden om de snelheid van de werkzaamheden te verhogen. Persoonlijk geef ik ook de voorkeur aan draaidoppen, maar dat zal de leeftijd wel zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan