Keuze bypass

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo allemaal,

Ik wil mijn CV overzetten naar een weersafhankelijke regeling. Ik weet dat ik dan een bypass moet opnemen, maar vraag me af of ik bij de keuze van een bypass nog ergens op moet letten. Of kan ik een willekeurig exemplaar kopen?
Het gaat om een 2-onder-1 kap woning met een Nefit Ecomline Classic HR30, Ecomfit 75l boiler en Moduline 400.

Groeten, Stefan.
 
Je kunt een willekeurig geschikte type plaatsen.
Let wel op de diameter en het is wel handig als je een goed afleesbare schaalindeling hebt.
Let ook op de stromingsrichting bij het plaatsen, anders werkt het niet.
 
OK, dus eigenlijk hoef ik er alleen maar op te letten dat ik hem goed kan monteren? Of zit er ook verschil in instel-bereik, capaciteit en zo?
 
Kijk wel even waar je deze plaatst. Minimaal 6m vanaf de ketel volgens mij. Nefit adviseert een waterinhoud voor de shunt van 0,8L/kw ketel vermogen (bij topline) weet het van de ecomline zo niet maar zal waarschijnlijk hetzelfde zijn.

Succes.
 
Nefit is van die x aantal meter afgestapt bij de nieuwe ketels. (ik ken niet ieder model maar voor de topline wel)

Die herziening van die regel is mijn inziens heel logisch. Ik heb er altijd m`n bedenkingen over gehad.
 
Hoever mag die bypass geplaatst worden bij een ketel van 35 kw?
28 liter water is meer dan 6 meter maar ook meer dan 15 meter. :wink:
 
0,8 liter per KW is wel veel. De hoofdleiding is bij mij 28mm. Snel uitgerekend bevat die zo'n 0,5 liter per strekkende meter.
Voor 30KW zou ik dan 30x0,8x2=48 meter leiding nodig hebben. Of telt de waterinhoud van de CV ketel zelf ook mee? (Geen idee hoeveel dat is overigens)
Ik ben van plan de bypass bij het expansievat te plaatsen. Deze hangt in de kruipruimte op zo'n 7 meter leiding van de ketel. Dat komt aardig overeen met de richtlijn van Nefit, maar is lang geen 48 meter.
Lijkt mij prima. Of zie ik iets over het hoofd?
 
Chathanky, in de beschrijving van de topline (geplaatst mei 2009) staat dat je geen rekening hoeft te houden met doorstroming.

Echter bij navraag bij Nefit werd mij door de deskundige daar verteld dat ze daar van terug gekomen zijn en dat een shunt wel degelijk aangelegd moet worden. In mijn situatie was het plaatsen van een shunt op grotere afstand niet mogelijk. Daarom een Nibe buffervat geplaatst.

Zodoende kom je op best een grote waterinhoud uit wat meestal niet met alleen leidingwerk is te realiseren.

Succes.
 
In een expansievat staat water wat niet circuleert die inhoud mag je dan ook niet meenemen.

Idee achter het op afstandplaatsen is dat de ketel z`n restwarmt kwijt kan. (vandaar het expansievat relaas)
6 meter leiding zal daar weinig aan bijdragen en vraag eens hoe te handelen als ze geïsoleerd zijn want dan kan die zijn warmte ook niet kwijt.
Ik heb nog nooit een thermostaatkraan gezien die plots geheel dicht gaat als de temperatuur bereikt is, dit gaat geleidelijk, de ketelregeling heeft voldoende tijd om gas terug te nemen en om op tijd af te slaan.
Als ik me de Radson 2510 als voorbeeld neem zit de bypass in de ketel zelf verwerkt. Dus het kan wel.

Houd goed in de gaten welke Topline je hebt, er is een topline waarbij je geen bypass nodig is. Het verschil zit hem uit m`n hoofd tussen de aquapower of geen aquapower.

Ik sta open voor andere meningen als deze relevant zijn. :wink:
 
Het ging hier om een Aquapower. Het is overigens geen expansievat maar een buffervat. Over laatstgenoemde is stroming mogelijk doordat deze met tussenkomst van een AVDO alszijnde radiator parallel is aangesloten aan de installatie.

Wat in de handleiding vermeld staat is in sommige gevallen achterhaald.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan