Isolatie van plafond portiek buiten

Hallo,
Ik heb een vraag over het aanbrengen van isolatie; mijn woning heeft een portiek bij de voordeur, het plafond van het portiek is onderdeel van de (betonnen) vloer van 1-hoog waar zich de keuken bevindt, het betreft een drive In woning uit 1961, zie bijgevoegde foto's. De keukenvloer heeft vloerisolatie, daar is de temperatuur in de winter dus ok, echter achter de voordeur binnen bevindt zich een halletje naar de grote hal en trap (afgescheiden door een deur) en in dat voorhalletje is het dus altijd koud in de winter, er bevindt zich daar een plafond van zachtboard zonder isolatie. De oorzaak van deze kou is naar mijn idee de betonvloer van 1-hoog die als het ware een koude brug vormt want hij loopt tot aan de voor en achtergevel en komt dus t.p.v. het portiek in contact met de koude buitenlucht, ook aan de achtergevel loopt deze vloer door tot op het achterbalkon.
Nu heb ik bij buren gezien dat men het plafond van het portiek buiten, een oppervlakte van ongeveer 2 vierkante meter heeft verlaagd, en hier isolatiemateriaal heeft aangebracht en vervolgens een nieuw lager plafond van hout (multiplex?) heeft aangebracht.
Ik overweeg hetzelfde te gaan doen, maar vraag me een paar dingen af:
1)Wat zou het beste isolatiemateriaal zijn (ik denk dus op het beton regels te bevestigen waartussen dan het isolatiemateriaal komt) en vervolgens met watervast multiplex het verlaagde plafond aan te brengen
2)Is het aan te bevelen aan de koude kant dus tussen het isolatiemateriaal en het verlaagde plafond dampremmende folie aan te brengen?
3)Hoe dik is doorgaans zo een betonvloer? Ik moet n.l. met het aanboren van de regels rekening houden met de ingefreesde vloerverwarming in de keukenvloer.

In een later stadium wil ik het plafond in de hal achter de voordeur verwijderen en daar ook isolatiemateriaal aanbrengen.



IMG_7778.jpeg

IMG_7779.jpeg

IMG_7780.jpeg

IMG_7782.jpeg

IMG_7783.jpeg

IMG_7806.jpeg

IMG_7807.jpeg

IMG_7808.jpeg
 
1 PIR/PUR alu cachering.
2 Geen folie. Tussen de onderzijde isolatie en bovenzijde afwerking plafond iets voorzien zodat er een ruimte is voor ventilatie. Regels worden dus ventilatie latten.
Hoe dik zou je willen isoleren.
 
Dit is volledig met lijm / lijmkit te doen.

PIR tegen het beton, latjes op het PIR, (niet al te dik, bijvoorbeeld 9mm) multiplex tegen de latjes lijmen.
Alles met high tack.

Op deze manier krijg je ook de beste isolatie.
Regels zijn koudebruggen.

Ik denk multiplex van te voren aan beide kanten verven.
 
Ik heb een schetsje toegevoegd; als ik het samenvat:
1)PIR plaat tegen het beton lijmen
2)Latjes op de PUR plaat lijmen
3)Tegen de latjes een multiplex "plafond" lijmen
Ik heb maximaal 5 cm hoogte ter beschikking ivm een rooster aan een van de zijkanten.
Wat ventilatilatie betreft; in feite sluit je het geheel toch af met de plafondplaat?
Ik dacht zelf om aan beide zijden een regel/lat vast te schroeven op de muur en daarmee bevestiging te creëren voor de plafondplaat.



Schermafbeelding 2025-03-09 om 18.11.41.png
 
Dus eerst ventilatie laten tegen het beton lijmen, daar op de per platen (2cm dik) lijmen/schroeven en dan met een ruimte van ongeveer 2 cm de multiplex plaat om af te dichten?
 
Nee. De ventilatie moet tussen bovenkant afwerking plafond onderzijde isolatie materiaal.
Dus jouw voorstel maar geen latjes.
 
Van boven naar beneden dus
1)PIR Plaat direct tegen het beton aan bevestigen
2)Isolatielatten op de onderzijde PIR plaat
3)Afdichting multiplex op de ventilatielatten schroeven
 
Ik dacht of mijn idee dat je met die ventilatielatten ook de isolatieplaten kan vastzetten en daarop de afwerking van het plafond.
Je kan ook twee lagen latten aanbrengen, deze lopen haaks over elkaar waardoor ruimte ontstaat.
 
Ik zit toch nog met een vraag; ik maak het plafond aan de onderzijde volkomen dicht met trespa of watervast multiplex, wat is dan het nut van ventilatie latten want er kan helemaal niet geventileerd worden, ik schroef/lijm tegen de onderkant van de betonplaat isolatiemateriaal en monteer vervolgens een afdekplaat dan is de zaak toch luchtdicht en kan het nooit ventileren? Mijn buren hebben het zo laten uitvoeren door een aannemer. Kan me wel voorstellen dat het verstandig is om een ruimte te hanteren tussen het isolatiemateriaal en de afdek/plafondplaat.
 
Bouwfysica de warmtestroom. In die stroom zit een hoeveelheid vocht. Dat vocht wat voor de mens in de woning moet hangen en deze moet tussen de 40 tot 60% zijn.
Die stroom gaat van warm naar koud of bijna altijd van binnen naar buiten.
Trespa is behoorlijk dampdicht en dit materiaal ligt als laatste laag, van binnen naar buiten, in de constructie.
De meeste materialen die bij jouw in de constructie zijn toegepast laten van binnenuit naar buiten toe meer vocht door. Trespa is behoorlijk dampdicht daardoor slaat het vocht neer op de achterzijde van de plaat.
De fabriek schrijft voor dat de achterzijde van de plaat ventilatie moet zijn. Geen ventilatie geen droging.
Heeft jouw buurman ook Trespa?
Zover ik weet wordt bij heel veel bouwmaterialen een vorm van ventilatie gevraagd met dit soort bouwdetails.
Je zou ook eens kijken naar een oplossing van houtwol cement platen of een ander materiaal als het maar dampopen is.
 
Met andere woorden wat je bedoelt/adviseert is om ventilatie openingen in de plafondplaat aan te brengen? Want wat voor materiaal ook toepast, als je ventilatielatten gebruikt tussen de isolatielaag en de afdichtende plafondplaat maar de constructie is geheel gesloten kan er toch nooit ventilatie plaatsvinden?
 
Dat klopt tussen de staande platen en de liggende platen is daarom ook iets van kier of ruimte ontworpen. Kijk maar bij woningen die van bakgoten zijn voorzien.
 
Er is hier geen sprake van vocht vanuit het huis.
Met de PIR plaat sluit je alles volledig af.
Het beton komt binnen de isolatie te liggen, het damppunt in de PIR. PIR moet dan wel redelijk dit zijn.

Ventilatie latten zijn niet echt nodig, de latten zijn enkel om wat afstand te creëren tussen pir en afwerking. De latten komen naast elkaar, dus tussen de latten is ventilatie.
BIj alle afwerkingen moeten namelijk geventileerd opgehangen worden.
Uitgaande van trespa, laat je rondom de trespa ongeveer een cm ruimte.

Als je daardoor tegen de PIR plaat of purschuim aankijkt zou je daar nog iets op mogen verzinnen. Ik verwacht niet dat dat nodig is.
 
Ik heb maximaal 5 cm hoogte ter beschikking ivm een rooster aan een van de zijkanten.
Dat is wel te weinig voor goeie isolatie en waarvoor doe je het eingelijk?
Naar boven toe is de vloer geisoleerd.
Dan gaat het dus alleen nog om de koudebrug via het beton over het kozijn heen?

Dan zou ik buiten niks doen en meteen binnen het plafond eruit halen, of helemaal niks doen, want de meeste energie zal toch via het kozijn verdwijnen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via