Inductiekookplaat vast aansluiten

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik ben al weer een paar jaar uit de installatiebusiness dus wil ik dit even voorleggen aan de experts.

Mijn vrouw heeft bedacht dat ze wil gaan inductiekoken. Nu past er in de groepenkast nog wel een kookgroep maar er is geen ruimte meer voor een drie fasen aardlek. De rest van de kast bestaat uit alamats en een hoofdschakelaar. Is het nu zo dat als ik die kookplaat vast aansluit dat het dan ook zonder aardlek mag? De plaat zelf is helemaal van glas met geen enkel metaaldeel dat je zou kunnen aanraken dus persoonlijk zou ik er geen probleem mee hebben. Maar wat is toegestaan volgens de huidige normen?

Ronald
 
Eindgroepen die uitsluitend toestellen voeden die vast zijn aangesloten, dat wil zeggen niet door middel van een wandcontactdoos, behoeven ook niet te zijn beveiligd door 30 mA-aardlekschakelaars.

Bron: NPR5310:2007 blad 1
 
Hier in de keuken zitten zowel de kookplaat als de oven ook vast aangesloten. Dit is gedaan door de vaste kabel in een lasdoos te laten eindigen en dan de toestelkabel hierop aan te sluiten. Weet echter niet of het zo officieel toegelaten is. (dit heb ikzelf niet uitgevoerd).

Het fornuis in de vorige keuken was in elk geval niet degelijk aangesloten... Waar de kabel uit de muur kwam (ingemetselde inbouwdoos) zat het fornuis gewoon met een kroonsteen aangesloten op de kabel :?
 
Ron321 schreef:
Ik ben benieuwd hoe je hem vast aan wil sluiten.

Tja, misschien net zoals een wasmachine vast aangesloten wordt? Een trekschakelaar is wel wat minder praktisch onder een keukenkastje. :) Maar ik heb ook weleens een installatie gezien waarbij de wasmachine op een stevige draaischakelaar was aangesloten. Daar ben ik nog niet helemaal uit.

Ronald
 
Ik had wel eens begrepen dat "vast" ook gold voor apparaten die op 1 plaats staan en op een eindgroep zijn aangesloten (dus "vast" omdat de stekker er normaal altijd in zit en eigenlijk niet makkelijk uit kan)?

Vergis ik me?

Gr. Richard
 
Fiesiekus schreef:
Volgens mij met een perilex (= 'n soort WCD dus niet "vast"); maar zou kunnen dat Xyzzy 't anders kan ?

Een kookaansluiting mag gezien worden als een vaste aansluiting. De groep is ook niet bruikbaar voor huis tuin en keukenelektra. (enkel voor een kooktoestel)
Een aardlek is hier niet noodzakelijk.

Xyzzy:

Als je met een 2x220 kookaansluiting wel uit de voeten kan dit scheelt 1 moduul is de oplossing van Ron321 je oplossing.
Kookgroepen zijn kan en klaar te koop.
 
Hartelijk dank voor het meedenken allemaal. Ik ben er wel uit geloof ik. Ik sluit hem aan op een drie fasen automaat. Dat past precies en is het vermogen beter verdeelt over de fasen. Ik mag hem dus gewoon met perilex aansluiten begrijp ik van Chathanky omdat dat ook wordt beschouwd als "vast aangesloten". Dat is mooi.

@Toon: Een drie fasen aardlekautomaat heb ik nog nooit gezien eerlijk gezegd. Tenminste niet van Hager. Wel van die speciale aardlek koppelmodules maar dan wordt het geheel weer te breed.

Ik kan aan de slag.

Ronald
 
Even uit de NPR5310:2007, weet niet of dit ook al zo uitdrukkelijk in die van 2003 stond (even niet tot mijn beschikking):

Eindgroepen die uitsluitend toestellen voeden die vast zijn aangesloten, dat wil zeggen niet door middel van een wandcontactdoos, behoeven ook niet te zijn beveiligd door 30 mA-aardlekschakelaars.

Dit lijkt me duidelijk, heeft niets met vast opgesteld te maken, maar met vast aangeloten. Sluit je je kookplaat via een Perilex wcd aan, moet deze dus ook beveiligd worden dmv een aardlekschakelaar.

Informeer even bij een installateur voor een 3fase aardlekautomaat mocht je die toch willen gebruiken. Er zijn tenslotte meer merken, en het wil niet zeggen dat alles wat jij niet gezien hebt ook niet zou bestaan :wink: .
 
Ik dacht, blijkbaar ten onrechte, dat bij een vaste aansluiting, de aarde niet kan worden onderbroken, terwijl bij een WCD dat onderbreken wel het geval is (enkelvoudige fout), en daarom de ALS is voorgeschreven.

Maar is een Perilex dan geen WCD (volgens blad 41 van de NPR)??
 
Dus als ik het goed begrijp dan mag ook een perilex wcd niet zonder ALS. Dit omdat je dan aarde kan onderbreken. Zit wat in.

Mijn volgende idee was om er dan een 3p+n werkschakelaar tussen te zetten in plaats van de perilex wcd. Zou dat wel "vast" aangesloten zijn?

Ronald
 
Vergeet niet dat wanneer je apparatuur vast aansluit zonder aardlekschakelaar je wel een goede waarde moet hebben van de aardverspreidingsweerstand(deze waarde is afhankelijk van je stelsel type automaat en hoogte van de automaat)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via