Gehorig raam

Status
Niet open voor verdere reacties.
In mijn nieuwbouwhuis heb ik een probleem met één van mijn ramen, het is namelijk erg gehorig, hier onder heb ik even een schets gemaakt van de situatie.

legenda:
grijs = muur
wit = hout
blauw = glas
zwart = ventilatierooster (duco)

Als mensen buiten staan te praten op een paar meter afstand lijkt het net alsof ze binnen langs je staan en dus ook andersom, het maakt ook niet uit of de ventilatieroosters gesloten zijn of niet. Ik heb ook al een keer geprobeerd om de roosters dicht te stoppen met glaswol om te zien of het geluid daar vandaan kwam maar dit was niet het geval, het maakt totaal geen verschil.
Ik verdenk nu zelf de houten aftimmering boven het raam. Aan de binnen en buitenkant is dit afgewerkt met een houten plaat, binnen 12mm en buiten 18mm (schatting)daar tussenin zit een plaat drukvaste isolatie van minimaal 10cm dik, de kozijnen zelf zijn gepurt aan de zijkanten maar van de drukisolatie zelf weet ik het niet zeker, dit heb ik helaas niet gezien tijdens de bouw. Alles is wel luchtdicht, dus ik voel geen kieren oid. waar lucht tussendoor komt, maar het is dus wel erg gehorig. Heeft iemand wat tips om het toch geluids dicht te krijgen?

100318_raam_1.jpg
 
Gewoon de aannemer er bij halen, en die het op laten lossen.
Er zit tenslotte garantie op het huis.
En er zijn ook geluidsnormen, waaraan hij aan moet voldoen.
 
Het huis ligt aan een 30km weg dus er zijn eigenlijk nauwelijks geluidseisen waar het aan moet voldoen. Maar drukisolatie zal toch wel iets als demping hemping hebben. Hebben jullie misschien ook tips om het geluidslek nauwkeuriger op te sporen?
 
Ik los het liever zelf op, heeft er iemand tips, of komt het toch gewoon neer op de houten plaat eraf halen en kijken waar het precies zit? of is er misschien ook een goedje oid. die ik achter de plaat kan spuiten door kleine gaatjes te boren (even ruim denkend)?
 
Begin met voorzichtig de dingen los te halen die los te halen zijn en die je verdenkt. Als je de boel hebt vol gespoten en het is niet de oplossing ben je verder van huis.

De aansluitingen van de kozijnen met de muren worden over het algemeen niet absoluut luchtdicht aangesloten.
 
Ik zie op de tekening dat het dak een meter oversteekt.
Als het daar niet voldoende is afgewerkt met hout- of gipsplaten kan daar een omloop voor het geluid zijn.
mvgr bernhard
 
Is dit een projectwoning? Zo ja, hebben de buren hetzelfde probleem?
Een gaatje van 10 mm boren in de afwerking en met een endoscoop er tussen kijken om de opbouw te achterhalen. Roosters zijn geluidslekken, ook als ze dicht staan.
 
Inmiddels heb ik met een endoscope gekeken en er lijkt toch ook glaswol achter te zitten, eerste harde isolatie (heb ik op een foto gezien) met daarvoor dus glaswol, hier lijkt het geluidslek toch niet vandaan te komen. Waarschijnlijk zijn het dan toch echt de roosters. Heeft iemand tips om deze toch echt geluidsdicht te maken, met glaswol erin stoppen werkt het dus kennelijk niet. Er zijn nog vele andere roosters in de woonkamer dus voor voldoende verse lucht ben ik niet bang.
 
De zwakste schakel in deze is zeker het raam en het rooster.
Er zijn goede roosters te koop met coulissendempers echter die zal er prijstechnisch niet ingezet zijn.

Het rooster dichtstoppen hielp toch niet zei je eerder?

Let wel dat je raamrooster in de woonkamer meer lucht gaat doen en dit weer voor tochtklachten kan gaan zorgen.
 
Ik had het rooster nu inderdaad dichtgestopt met glaswol en dit leek geen enkel effect te hebben. Ik verwacht dus dat of het geluid door de hendel gaat of door de randen van het rooster?? (ze zijn wel afgekit)
 
Demping van geluid zgn overspraak kan niet goed gedempt worden met glas- of steenwol.
Overspraak door een constructie wordt gereduceerd door het aanbrengen van materiaal met een hoge massa, bv dubbele gipsplaten.
Met glas of steenwol wordt het geluid in de ruimte zelf gereduceerd. mvgr bernhard
 
Kan dat niet?
zoek eens op overspraak demper. Die dingen nrt al coulissen dempers zijn niet anders dan met glas of steenwol.
 
Ik ken een toepassing die heet Suskast.
Die monteer je voor de ventilatieopening.
2464_index_2.jpg
 
Klopt dat is ook een vorm van een coulissen demper.
De lucht word omgeleid in een labyrint bekleed met dempingsmateriaal.
Vaak toegepast in woongebieden met druk verkeer.
De demping die is aangebracht is steen of glaswol.

In plaats van een losse suskast zijn er ook rooster en dan heb je niet zo`n puist op je kozijn zitten. :lol:
Wat de overlast inhoud is lastig. In een doodstil huis kan een spelt horen vallen als storend worden ervaren.

Of het volgens de normen acceptabel is bied een meting uitkomst.
Zelf ervaar ik het raam ook als zwakste schakel waar elk geluidje doorkomt. En daar is alles snor, geen lekken. :wink:
 
Ik denk dat je hier wel de info kunt halen en bekijken of er zwakke punten zijn.
Op een van de plaatjes staat een afbeelding die lijkt op de situatie. Met name de positie van het rooster tov. de uitkraging. Ook de verhouding van de roostergrote kan invloed hebben. Een groot rooster plaats je het liefst niet aan de meest luidruchtige kant.

Eenvoudig voorbeeld is je hand bij je oor houden als je iets niet goed hoort dat principe is met deze bouw vergelijkbaar. Berhard gaf ook al zoiets aan in een eerder bericht.
 
Gipsplaat: gipskartonplaat, gipsvezelplaat. Is voor zijn dikte relatief zwaar, is tevens enigszins buigzaam. Wordt daarom in geluidwerende (voorzet)constructies (plafonds en wanden en soms ook vloeren) verwerkt. De naden tussen de platen altijd blijvend luchtdicht afwerken, hetzij door overlapping van een tweede laag platen, hetzij met een "gewapende" pasta. Voor geluidwerende constructies is gipsplaat beter geschikt dan het gebruikelijke spaanplaat, omdat het zwaarder is. Wat dikker en dus zwaarder is de gipsvezelplaat, een gewapende gipsplaat zonder kartonafwerking.
Minerale wol bestaat er in twee soorten: glas- en steenwol, elk in de vorm van dekens en platen, al dan niet voorzien van een luchtdoorlatende afwerklaag of een zeer dunne folie. Beide absorberen geluid en gaan galm tegen. Om die reden wordt het ook aanvullend toegepast in lichte wandconstructies of achter een voorzetwand of een gesloten plafond; zonder gesloten beplating laten ze luchtgeluid gemakkelijk door. In geluidwerende constructies kunt u het beste een kwaliteit nemen van minimaal 40 kg per m3.
Geluiddemping is het reduceren van geluid in de ruimte. Daarvoor gebruik je minerale wol.
Voor overspraakdemping gebruik je materiaal met een hoge massa eventueel aangevuld met minerale wol. Een gipsplaat in een muur heeft een veel groter aandeel in het reduceren van het geluid dan de minerale wol.
In een muur gaat het geluid dwars door de plaat minerale wol.
In een geluiddemper/suskast ontstaat de demping in de lengte en de bochten.mvgr bernhard
 
Maar alles dichttimmeren betekent in deze geen lucht en die is nodig voor de ventilatie van de woning.
Demping moet komen van een minerale wol en een luchtspleet in open verbinding met de woning. :lol:
Enkel glas of steenwol isoleert zeker wel geluid.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan