Fornuis groep aanleggen voor inductie kookplaat

117004_DSC_0247_1.jpg
117004_DSC_0246_1.jpg



Dit is de meterkast even niet letten op de koperen doorverbind stukjes ik ga deze nog vervangen voor kamrail doorverbindingen.

Vraag me nu zo i zo af of deze kast wel geschikt is voor 3 fase? immers onderaan is maar plaats voor twee doorverbind stukjes?
 
Ik denk dat je te weinig ruimte hebt om de hoofdschakelaar te vervangen door een vierpolig exemplaar en er dan nog een driefase aardlekautomaat bij te plaatsen.
 
O per ongeluk 3 x geplaatst

Ja Tom dat zij CV ook al ik vermoed dat dit gedaan is om meer fornuizen te verkopen want als ze er bij zetten dat dit apparaat eigenlijk alleen maar geschikt is voor krachtstroom dan vallen er heel wat potentiële kopers af waaronder ik zelf.

Ik neig zo i zo steeds meer om de boel maar af te blazen en gewoon op gas verder te gaan.

Mn vrouw wil graag zn kookfornuis maar als ik zo is ga rekenen je koopt zn zelfde fornuis op gas onderhand voor een 3e van de prijs als je dan ook nog alle aanpassingen mee rekent en eventueel de aanschaf van nieuwe pannen. daar kan ik heel wat meer eitjes van bakken. :roll:
 
De onderste twee automaatjes kan ik natuurlijk wel vervangen voor twee smalle dat levert dan wat meer ruimte op. wel zit dan alles bom vol ook denk ik aan eventueel voor de toekomt als er zonnepanelen komen dan heb ik geen ruimte meer voor deze kast.

Als er 3 fase wordt aangelegd in de kast dan komen er toch gewoon 3 fase draden binnen en 1 nul?
 
Als je twee smalle automaten neemt,dan gaat het waarschijnlijk wel passen. Let wel dat je aardlekautomaten moet nemen, geen gewone groepsautomaten.
Als je overgaat op een driefaseaansluiting, dan komen er inderdaad drie fasen en één nul binnen. Je moet vervolgens je huidige automaten verdelen over die drie fasen, zodat iedere fase zo'n beetje dezelfde last krijgt.
 
Ja oke dat is duidelijk dan kan ik dit kastje tot zover wel gebruiken mocht ik met 3 fase verder gaan.

Neemt niet weg hoe het fornuis nu aan te sluiten

Mijn eerste idee was gewoon op 1 fase de hoofdzekering te verzwaren naar 35 Amp maar dit gaat dus niet lukken ivm gevaar voor het overbelasten van 1 van de nul draden mocht dit ooit los raken of als er in de perilex wcd weerstand ontstaat.

tweede idee is de boel aansluiten zoals de importeur omschrijft een apparte groep voor de oven een 3 fase 25 Amp aan laten leggen in de meterkast waarvan ik dan twee fase ga gebruiken en de twee nul draden vast zet onder 1 aansluiting.
Is dit mogelijk of heb ik dan nog steeds het zelfde probleem als in het eerste idee wat betreft gevaar in overbelasting in 1 van de nul draden?

3e optie is krachtstroom 3 x 35 amp maar dan gaat het vastrecht omhoog en dan wordt het me echt allemaal veel te duur.
 
Prima kast, twee blokjes onderin kun je bijplaatsen. Kamrails inderdaad netjes maken. Blokjes zijn optioneel. Je kunt ook met duoadereindhulzen werken. Waarom zit er een geelgroene draad bij het faseblokje??

Hoofdschakelaar vervangen door 4P. Links daarvan past dan nog precies een 3P+N aardlekautomaat. Kookgroep (niet doen!) + aardlekschakelaar 4P is duurder en neemt meer ruimte in... Kookgroep heeft niks te zoeken in 3F installatie.
 
De geel groene draad is ook van tijdelijke aard had zo even niet anders liggen ga ik nog vervangen voor 6mm

Weet nu alleen niet wat je bedoelt met 3P+N Aardlek automaat doel je dan op krachtstroom of om deze automaat te gebruiken voor 3X25 amp?

Want daar voor is deze automaat dan toch veel te zwaar?
 
Zoals ik het nu zie,

ik plaats een 4 polige hoofdschakelaar en laat door de netbeheerder de 3 fase 25 amp installeren -

vervolgens plaats ik een 3p + N aardlek automaat en sluit 3 fase en 1 nul aan in de perilex wcd -

dan laat ik de extra groep die ik voor de oven aan heb gelegd vervallen

en sluit de boel gewoon aan zoals omschreven dus 2 fase voor de kookplaat

1 fase voor de oven

de nul sluit ik dan aan welke bedoeld is voor zowel de oven als voor de kookplaat doordat deze door is verbonden met een bruggetje

Klopt dit zo ? of kom ik dan vermogen te kort immers de kookplaat is afgeregeld op 75kw
 
Als het een fornuis is (dus oven met kookplaat in 1) dan kan deze (tot 11kw totaalvermogen) op een 3-fasen groep, 16A.

Als het 2 losse apparaten zijn, dan een 3-fasen groep voor de kookplaat (waarvan je 2 of 3 fasen gebruikt, afhankelijk van het vermogen) en een APARTE gewone groep voor de oven.

Aftakken van de krachtgroep mag dus niet bij 2 losse apparaten!

Dus de hamvraag: Welk apparaat komt er precies? (typenummer)
 
Het is inderdaad een fornuis met oven in 1 type nummer heb ik zo even niet bij de hand kan vanavond wel even kijken

Zo even uit mijn hoofd was het zo, als ik alle 5 de pitten bij elkaar optel ik uit kom op 10,5 kw daar heb ik de importeur over gemaild deze gaf aan dat de plaat afgeregeld is tot max 7,5 kw afname ( ik ga er van uit dat dit 7,4 moet zijn maar dit is een aanname)

Dit is dus exl oven maar deze dient op een aparte fase aangesloten te worden


Nogmaals ik wil liever geen krachtstroom gebruiken omdat dan mijn vastrecht ook weer omhoog gaat dus wil ik gewoon 3x 25 amp gebruiken en zoals cv aan geeft een 3Px1N 16Amp Aardlekautomaat gebruiken en de overige groepen zo goed mogelijk verdelen

Mijn vraag is lukt dit zo met een 3 fase 25Amp aansluiting of moet ik dan 3 fase 35Amp gebruiken en dus krachtstroom
 
Nu ben je steeds meer taalverwarring aan het introduceren. Algemeen is 3-fase = krachtstroom. :lol:

Nee, je hebt geen 3x35A nodig. 3x25 is goed.

Inductiekookplaten hebben per pit meestal een "normaal" vermogen en een "boost" vermogen. Tel je de normale vermogens op, kom je aan de 7,4 kW. Als je Boost gebruikt op de ene pit, kun je vaak een andere pit niet gebruiken.

In sommige gevallen kun je ook het totaalvermogen limiteren in het menu, maar dat is hier dus niet nodig.
 
O ja natuurlijk ha ha ha, ik raakte in de war omdat bij 35Amp meer vast recht betaald moet worden ging er gemak halve even van uit dat dat krachtstroom was.

Nou dan is dat duidelijk.

Heb ik nog even paar vraagjes
Even uit m'n hoofd zit er nu bij mij een 40 amp hoofdschakelaar in moet ik dan voor de 4 polige weer gewoon een 40 amp nemen?

En de 3P+N aardlekautomaat is dat dan gelijk de overspanning beveiliging?
 
Hoofdschakelaar kun je alles boven 25 A nemen. Volgens mij is 40A het kleinste wat er bestaat en dat voldoet in jouw geval prima.
Aardlekautomaat beschermt zovel tegen overlast als tegen lekstroom. Wat je nu in je groepenkast hebt zitten zijn ook aardlekautomaten.
 
Aardlekautomaat beschermt niet tegen overspanning, heb je er nu ook niet in zitten. Bijna niemand heeft dat in NL, maar als je dat graag wilt kun je dat er ook inzetten hoor, is wel je huidige kast te klein.

Beschermd wel tegen kortsluiting, overbelasting en aardlek.

De hoofdschakelaar moet groter of gelijk zijn dan de voorliggende zekering, maar aangezien 25A hoofdschakelaar niet bestaat / zeldzaam is, gebruik je daar inderdaad een 40A hoofdschakelaar voor. Die hoofdschakelaar zekert niet, de rating geeft alleen de stroom weer die hij veilig kan afschakelen.
 
O ja duidelijk natuurlijk :oops: het is gewoon een allemat 3P + N

Oke mensen dan ben ik er uit top bedankt allemaal voor het reageren kan nu weer een stukje verder met het verbouwen van onze nieuwe keuken.

Overigens nog 1 vraagje vinden jullie dan ook niet dat de importeur hier op aan gesproken moet worden zoals ze het aansluiten beschrijven, ik bedoel met die twee nullen onder 1 aansluit punt?
 
Ja, maar dat is vaak vechten tegen de bierkaai. Er zijn zoveel idioten op dat gebied, o.a. Hornbach, Mediamarkt, zelfs Coolblue.

Ik zou die leiding voor de oven trouwens alsnog leggen. Losse kookplaat + oven is veel gebruikelijker. En dan kun je altijd nog eens over naar 11 kW kookplaat + losse oven.

Succes met verbouwen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via