Doucheboiler elektrisch met zonnethermische panelen

Hallo,
vraagje - wij hebben een 80 ltr. elektrische boiler alleen voor de badkamer - wij hebben ook zonnepanelen aangesloten in ons huis dus voldoende energie.

Twee vragen en ik weet niet of het de juiste rubriek is anders plots ik het:

1.) Boiler 80 liter vervangen voor een nieuwe - welke is de energiezuinigste - wij vinden label B maar bij velen staat helemaal geen energielabel bij :( - wat is het warmteverlies als ik hem alleen over dag (in de goedkope uren opwarm) - wij douchen meestal in de ochtend

2.) wij hebben een HR gaskachel alleen voor verwarming 40 KW - 65 graad radiatoren in een oud huis - is er een mogelijkheid em deze ketel te vervangen voor een systeem dat gas onafhankelijk is? bij v. 2 x 21 kw elektrisch in serie geschakeld (kan dat?) - gas verbruik is +/- 3000m3 (meestal van okt. - april)

verbruik Stroom is +/- 4000 kWh op jaarbasis en wij produceren +/- 8000 kWh.

alle ideeën, hints, tips zijn welkom

gr.
 
  • Waarschuwing
    Klusidee
    Waarschuwing
  • 1) Als de boiler heel oud is, zal een nieuwere betere isolatie hebben. Maar verder is deze niet energiezuinig. Of je moet gaan kijken naar warmtepomp boiler. Maar dan kun je beter kijken naar totaal (hybride) warmtepomp systeem.

    2) elektrisch verwarmen met cop van 1 zou in theorie kunnen maar is erg duur en milieu onvriendelijk en je hebt erg zware aansluiting nodig. Je kunt dan beter op gas blijven of naar (hybride) warmtepomp oplossing gaan kijken. Maar waarschijnlijk is dat niet iets wat je zelf gaat doen.

    Andere optie is verwarmen met airco (=lucht lucht warmtepomp). Daarmee verlaag je gasverbruik waarschijnlijk al enorm mee.

    En voor ruimtes die je af en toe gebruikt bijvoorbeeld infrarood panelen.
     
    • Like
    Waarderingen: Tikra
    Het warmteverlies van jouw boiler kan je berekenen, maar eigenlijk maakt het niet zoveel uit.
    Probeer het gewoon in de praktijk uit.
    Trek de stekker eruit als de zon onder gaat en kijk of je genoeg warm water hebt om de volgende ochtend te kunnen douchen.


    Die 8000 wek je vooral in de zomer op
    Het extra verbruik voor verwarmen zal je vooral in de winter verbruiken.

    Zolang het salderen nog (deels) kan zou je daar wat mee kunnen doen, maar ik zou ervan uitgaan dat dat niet lang meer duurt. Dan krijg je in de zomer nog nauwelijks wat voor je opgewekte energie en betaal je in de winter bijna hetzelfde als mensen zonder panelen.

    Reken dus een paar scenario's uit:
    -zo gunstig mogelijk
    -zo negatief mogelijk
    -iets ertussenin dat jij realistisch vindt.
     
    Laatst bewerkt:
    • Like
    Waarderingen: Tikra
    Elektrische cv ketels als hoofdverwarming is een heeeeel slecht plan.
    Alleen al aan vastrecht betaal je de hoofdprijs, je zit op minimaal 3x 63A hoofdzekeringen, als je die 40kw nodig hebt.
    Neem je gasverbruik doe dat maal 10, dan heb je je jaarlijks kwh verbruik van de cv.
    Het grootsye deel ervan gebruik je in de 4 maanden dat je panelen niet veel doen.
    In dit geval:
    Isoleren, ventileren
    En dan richting hybride systeem, in voor en najaar kan dat prima met een wp, en bij een strenge winter kan je dan bijstoken met gas.

    Je kan weinig met 8000kwh overproductie.
    Je wekt dit op op het moment dat je het niet zelf kan verbruiken, en zodra je het nodig hebt moet het van het net af komen.
    Dat is het hele punt waarom ze van het salderen af willen er word energie gemaakt die niemand nodig heeft en op het moment dat iedereen het nodig heeft moet het uit een centrale komen.

    Je warmwater voorziening kan met een Warmtepompboiler, met een gemiddelde cop van 3 tot 7 is deze 3x zuiniger dan een normale boiler dus ook gunstig als je zelf niet opwekt.
     
    • Like
    Waarderingen: Walker en Tikra
    Dank voor de reacties. werken aan cv installaties laten wij echt aan de vakman over ..

    Onze boiler staat op een zolder - zou dus een hybride warmtepompboiler met energieklasse A de beste oplossing kunnen zijn evtl. nog een schakelklok er bij. de temperatuur daar boven is altijd boven de 10-12 graad .....

    voor het verwarmen dus een luchtwarmthepomp of een andere type in combinatie met gas.

    nog iemand kennis mbt accu's of een andere energieopslag (ik dacht bijvoorbeeld geïsoleerde tank in de grond, warmtepomp opwarmen naar 75 graad en dat water voor de verwarming gebruiken) - vraag mee alleen af of dat kan (rekentechnisch)

    out of the box:
    Hoe zit het met eigen waterstofproductie en cv ketel - iemand ervaring mee? Demiwater (?) zonnepaneel laagspanning en h2 maken en direct in de cv ..
     
    out of the box:
    Hoe zit het met eigen waterstofproductie en cv ketel - iemand ervaring mee? Demiwater (?) zonnepaneel laagspanning en h2 maken en direct in de cv ..
    Momenteel nog sciencefiction

    nog iemand kennis mbt accu's of een andere energieopslag (ik dacht bijvoorbeeld geïsoleerde tank in de grond, warmtepomp opwarmen naar 75 graad en dat water voor de verwarming gebruiken) - vraag mee alleen af of dat kan (rekentechnisch)
    Thuisaccu kan maar beperkt energie opslaan (1 dag haal je niet eens)
    Andere optie heb je een basin nodig van 500.000 liter

    Met airco / hybride warmtepomp kun je in jouw situatie waarschijnlijk wel als snel 1500 kuub gas minder verbruiken tegen 3500 kWh elektriciteit. Ook zonder zonnepanelen zou dit interessant zijn zolang de verhouding gas / elektriciteit prijs verhouding gunstig is.
     
    • Like
    Waarderingen: Tikra
    Elektrisch verwarmen als hoofdverwarming met een COP van 1 is zelfs niet toegestaan in Nederland heb ik hier op het forum geleerd, dus die elektrische cv ketels is geen optie.

    Een elektrische boiler is wat betreft elektra tegenwoordig niet zuiniger dan vroeger, hoogstens is de isolatie beter waardoor er minder warmteverlies is. Elke standaard elektrische boiler met een verwarmingselement heeft ook een COP van 1.
     
    • Like
    Waarderingen: Walker
    dank voor de tips, dus hybride warmtepomp om het gasverbruik terug te dringen is de beste optie voor nu en een 80 liter boiler onder het dak met een schakelklok, want daar hybride maakt denk ik ook weinig zin aangezien de warmtepomp de temperatuur onder het dak verlaagd.

    Dank
     
    H2 productie dmv electrolyse is zeer inefficient, alle projecten die h2 produceren doen dit met aardgas.

    Productie is ook niet het grootste probleem, opslag daar zit de grootste utdaging H2 laat zich niet makkelijk vloeibaar maken, en vloeibaar houden is ook lastig.

    Dan injecteren in een ketel dat is ook weer een puntje van aandacht je zal nl. Altijd de juiste verhouding moeten voeren anders is het snel einde ketel.

    H2 produceren is in een dhz omgeving niet veilig te doen.

    Een 200l warmtepompboiler geeft je een behoorlijke gasbesparing.

    Een hybride warmtepomp doet niet met je temperatuur op zolder.
     
    mIsschien dat ik het niet goed begrijp:
    boven onder het dak maakt een hybride ketel voor het bad/ douche geen zin. Dus een B label 80-100liter boiler installeren en een schakelklok (A boiler bestaan volgens mij alleen in comb met een warmtepomp).
    .
    Voor onze verwarming in het huis (wij hebben geen Combiketel - maar een HR++ ketel van 40 kw op gas): Zou hier een warmtepompboiler ook een toegevoegde waarde hebben - of is niet gewoon een warmtepomp al een verbetering?
     
    Als je ipv een boiler een warmtepompboiler neemt ben je 5x efficienter dan een normale boiler, in de zomer zal je met een boiler en zonnestroom op een klokje prima uit kunnen, maar in de winter word dat een heel ander verhaal.

    Bij een cv ketel kan je een hybride unit plaatsen welke een deel van de warmteoowekking doet en als seze niet voldoende kan leveren schakelt de cv bij.
     
    quote: Als je ipv een boiler een warmtepompboiler neemt ben je 5x efficienter dan een normale boiler, in de zomer zal je met een boiler en zonnestroom op een klokje prima uit kunnen, maar in de winter word dat een heel ander verhaal. End quote

    Bedoel je nu naast deco ketel voor de verwarming nog een boiler op warmtepomp? warmtepomp met en boiler onder het dak hoorde ik maakt weinig zin, weil ja ook de temperatuur daalt in de ruimte....

    Bij een cv ketel kan je een hybride unit plaatsen welke een deel van de warmteoowekking doet en als seze niet voldoende kan leveren schakelt de cv bij.
    hybride type wat bedoel je hiermee . .. warmtepomp / lucht en cv ketel?
     

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
    or Log in via