Doorslag vocht gipsplaat douche

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo mede klussers,

Ik heb een probleem.
7 jaar geleden heb ik in onze badkamer de gipsplaten vervangen van 2 wanden aangezien deze in de hoek van de douchecabine verrot waren.
Wij dachten toen een fout van de aannemer aangezien er "gewone" gipsplaten waren gebruikt. Zelf alles gesloopt, groene gipsplaten gezet, opnieuw betegeld, nieuwe douchebak/douchewandje. Ik weet nog dat ik toen met een soort roze kleurig impregneermiddel voor zekerheid de platen extra had geïmpregneerd. Nu gaan we aan de buitenzijde van het huis de gevelbekleding vervangen en bij het slopen zie ik dat de platen weer vocht doorslaan. zie onderstaande foto's. De platen zijn nu nog niet compleet verrot of nat, maar aan de afdruk achter de folie kun je zien dat het niet goed is. Het is niet op 1 plekje maar het hele stuk waar de douchestraal langsgaat zeg maar. Dus geen lekke kitnaad of bevestigingspunt van de glazen douchewand ofzo. Ik wist destijds niet beter dan dat groene gipsplaat voor badkamer bedoeld was. Nu lees ik her en der dat deze platen worden afgeraden in de doucheruimte zelf waar direct water tegenaan spoelt (klopt dat?). Nu waren we eigenlijk voorlopig niet van plan de badkamer te gaan renoveren. Hij voldoet en ziet erg nog lang niet gedateerd uit. Kunnen we dit tijdelijk oplossen door het tegelwerk in de douche te bekleden o.i.d.? Of kunnen de voegen geïmpregneerd worden dat deze geen vocht meer doorlaten, hoe kan het überhaupt dat vocht door tegelwerk heen gaan?

Heel verhaal maar hoop dat ik zo alle informatie gelijk vermeld.

Alvast bedankt,


50786_CIMG1239_1.jpg

50786_CIMG1238_1.jpg

50786_CIMG1240_1.jpg

50786_CIMG1230_1.jpg

50786_CIMG1233_1.jpg

50786_CIMG1234_1.jpg
 
Je schrijft we gaan de buitenzijde van ons huis renoveren. Ik zie een folie zitten die vochtig lijkt klopt dat? Wat zit er achter die folie, heeft er nog isolatie voor die folie gezeten, of was het een vrije ruimte met een gevelbekleding ervoor?
 
Die folie is de dampremmende laag achter de gipsplaat. in het geraamte zit glaswol maar had ik voor de foto eruit gehaald. daartegen aan de buitenkant zat houten gevelbekleding.

p.s. de foto is ook van de buitenkant genomen.
 
Ik zie een nette tegelwand en het lijkt erop dat deze wanden waterdicht zijn. Een doucheruimte is met zijn hogere temperatuur en luchtvochtigheid kritisch voor condenseren.
Zie ik een vochtige folie?
Het deel boven de tegels laat meer vocht door dan het deel eronder!
Vol glaswol, hoe dik was dat? Die dampremmende laag heb je volgens de richtlijnen aangebracht? Dus bijvoorbeeld de naden afgetaped.
Tussen het glaswol en de houten gevelbekleding was daar een openruimte voor ventialtie. Geen openruimte zal de constructie minder snel opdrogen. Dan speelt de soort bekleding ook een rol.
Allemaal kleine zaken die behoorlijke gevolgen kunnen hebben.
 
Ik zou het voegwerk eerst eens goed na kijken.
Want dat ziet er niet al te best uit.
Is er destijds ook met een WD voeg gevoegd.

Zoals het nu zit, met het plastic er achter, kan het vocht geen kant op.
Dus blijft dat op de platen staan, met schimmel tot gevolg zoals te zien is.
 
Het is vochtig geweest tussen gipsplaat en folie. Het karton is week maar niet zeiknat. De folie is volgens mij niet getaped. Glaswol +/-70mm. Gevelbekleding niet geventileerd gemonteerd. Maar is dit van belang? in de constructie zit geen vocht namelijk dus het dampscherm doet zijn werk blijkbaar goed. Peter, dat dampscherm kan ik volgens mij niet weghalen want die beschermd mijn constructie. Voegmiddel kwam destijds van de bouwmarkt en weet zo even niet welk type. Ik zie wel wat haarscheurtjes in de voegen lijkt op de foto.
 
Ik kom er niet uit. :oops:
Toch nog wat vragen.
Je kan, nu de gevel verwijdert is de wand nat maken en kijken wat er gebeurd. Als er geen gevelplaten voor de onderste rand van de tegels zitten zou je als de voegen doorlaten het water moeten zien komen.
Wanneer is de bekleding en isolatie verwijdert. Hoe lang zit het zo?
Zijn de gipsplaten iets onder het plafond ook vochtig? Ik bedoel, zie je verschil in vocht hoog of laag?
 
Paul24 schreef:
Gevelbekleding niet geventileerd gemonteerd. Maar is dit van belang? in de constructie zit geen vocht namelijk dus het dampscherm doet zijn werk blijkbaar goed.

Houten gevelbekleding moet altijd geventileerd gemonteerd worden!

Een vochtscherm is alleen nodig als het vocht niet snel genoeg weggeventileerd (aan de buitenkant). In deze constructie denk ik dat het juist averechts werkt. Het beetje vocht dat er in je gipsplaat komt (door de voegen bv.), kan er aan de achterkant én voorkant niet uit. Als er geen folie had gezeten, en de gevelbekleding normaal geventileerd was uitgevoerd, was er niets aan de hand geweest.
 
Je zou best gelijk kunnen hebben. Ik krijg geen vocht in die zone, dan blijft slecht voegwerk over.
Zonder damprem heel veel condens binnenzijde gevelbekleding als deze niet wordt geventileerd.
 
Wgb, wand natmaken heeft geen effect, het water gutst er niet doorheen ofzo. isolatie en bekleding verwijderd op de dag dat ik het bericht hier plaatste. slecht voegwerk lijkt me dan want dat vochtscherm moet er toch echt zitten in een HSB wand, volgens mij juist in de badkamer. De wand is niet vochting vanaf het plafond. eigenlijk precies het deel dat de douche straal raakt. dus vanaf de hoogte van de douchekop naar beneden en breed uitlopend.

Voor de toekomst weet ik het in ieder geval. eerst volgende verbouwing komt daar gewoon een douchecabine en deze komt vrij te staan van de muren. Niet super mooi maar zit ik in ieder geval met water tegen die k*t gipswanden.
 
Zoals de folie nu geplaatst is, is ook niet goed.
Als je dat goed doet, zit het helemaal dicht, en op de naden dicht geplakt.
Zoals ik dat kan zien op de foto, is dat niet het geval nu.
Het zijn gewoon een paar banen plastic over elkaar, dus daar kan ook condens en vocht tussen komen.

Tegelen op gipsplaten kan goed in een badkamer, mits er enkele voorschriften hiervoor goed aangehouden worden.
 
Dat van een damprem dacht ik ook altijd. Is een vochtscherm in deze situatie het zelfde als een damprem?
Je kan zonder damprem maar dan moeten er geen materialen worden aangebracht die dampdichter zijn dan de gips/tegelwand. In jouw situatie zou je dus zonder kunnen. Vandaar dat ik daar bouwfysisch geen vocht kan krijgen. Wel een ventilatie ruimte van 3 cm, met buitenlucht, tussen buitenkant isolatie en binnenkant gevelbekleding.
Geen idee hoe het in de hout skeletbouw wordt gemaakt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan