Condens op gelaagd glas binnenkant voordeur.

Beste klussers,

Sinds augustus hebben wij in de voordeur het enkel ribbelglas vervangen voor gelaagd glas met daarop een melk folie. Nu de temperatuur daalt ontstaat er condens op de binnenkant van het glas. We ventileren regelmatig maar toch blijft de condens ontstaan.

Wie heeft hier de oplossing voor?
 
@Jackd met het ribbelglas was het minder zichtbaar maar was het er ook al. En ik hoopte het hiermee op te lossen..

Qua dikte en isolatiewaarde was dit gelaagde glas gelijk aan hr+ is mij verteld en ook nog sterker.
 
Dikte zegt helemaal niets. Het is de totale opbouw / samenstelling die dit bepaald. Wat is de Ug-waarde van het gelaagde glas?

Oplossing: De hal flink warm stoken en meer ventileren...
 
Ja, glas vervangen door beter isolerend glas. Dit glas zal nooit de waarde van HR+ hebben, want het heeft geen lucht- of gasgevulde spouw.

Als je leverancier zegt dat de Ug-waarde gelijk is aan HR+, dan zie ik heel graag de onderbouwing tegemoet. Ik kan het namelijk nergens vinden... 66.2 glas wordt namelijk ingezet voor scheidingswanden binnen, niet voor gevels.
 
Laatst bewerkt:
We ventileren regelmatig maar toch blijft de condens ontstaan.
Hoe moeten we ons dat voorstellen.
Misschien iets andere gewoonte. Wanneer ik bedoel welk moment van de dag zie je condens op het glas ontstaan.
Heb je verwarming in de gang. Geen verwarming of deze doet niet veel.
Een voorbeeld, zodra de kamer op temperatuur is en je laat of zet de deur van de kamer open zal de warme lucht op het glas condenseren. Idem ventileren. Moet je wel of geen lucht van buiten naar binnen trekken.
 
@wgb we hebben vloerverwarming in de gang, condens ontstaat vooral in de avond, nacht, vroege ochtend als de temperatuur buiten daalt.

Qua ventilatie staan de ramen regelmatig open en achterdeur op een kier. En hebben ook voldoende afvoerbuizen naar buiten, in woonkamer, keuken, wc etc.
 
tegen condens helpen 3 dingen:
  • glas met hogere isolatiewaarde (inderdaad HR+ of liever HR++)
  • verwarmen, dan wordt het glas aan de binnenkant warmer (vloerverwarming heeft niet zoveel kracht, een radiator zou beter zijn)
  • ventileren, al heb je daar in huidige seizoen niet zo heel veel aan omdat er de lucht buiten ook heel vochtig is. In de winter zal dat meer oplossen.

Vooral verwarmen zal in dit geval de oplossing zijn, of uiteraard het vervangen van het glas door een beter isolerende versie...
 
  • Like
Waarderingen: Jackd
Eens met verwarmen en de rest, maar dit werkt alleen als er een warme luchtstroom langs het raam gaat. Als dat niet het geval is dan moet het heel warm worden om effect te hebben, het raam zal anders namelijk koud blijven.

Luchtvochtigheid krijg je niet laag genoeg omdat de lucht vlak voor het raam afkoelt zal daar de relatieve luchtvochtigheid sowieso hoog zijn.

Kom erop neer dat alleen HR++ echt zal helpen, dan kosten van verwarmen zullen een stuk hoger zijn.
 
De reden van condens is temperatuurverschil. Alleen geïsoleerd glas kan dit voorkomen. Enkel glas, hoe dik ook, condenseert altijd. Daar helpt ventileren nooit tegen.
 
  • Like
Waarderingen: Mn22

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via