Bescherming tegen schokken

Hallo,

Ik heb een aantal maanden terug een lamp geprobeerd te aan te sluiten en hier nogal een nare ervaring aan overgehouden. Voor het bevestigen van de lamp heb ik alle schakels in de stoppenkast uitgezet. Daarna tijdens het aansluiten van de lamp kreeg ik een enorme opsodemieter. Sindsdien heb ik me er nooit meer aan gewaagd en misschien kunnen sommigen hierover meepraten. Ik vroeg me af of er een eenvoudige oplossing bestaat (niet-geleidend materiaal als handschoenen oid) waardoor de kans 0 procent is op een schok. Ik hoor het graag!
 
Dan heb je toch niet de juiste groep uitgezet, anders krijg geen opdonder. Steek je meter in een stopcontact om te kijken of deze het doet, zet de groep uit en meet of de spanning er af is. Je kan misschien wel zeker van zijn de juiste groep te hebben, maar de automaat kan ook niet goed werken. Dus altijd meten.
 
Er bestaan elektrisch isolerende VDE handschoenen ja. Dat lijkt me alleen geen oplossing voor jouw probleem. Deze handschoenen zijn dermate stug, dat je daarmee waarschijnlijk niet voor je plezier een kroonsteentje gaat staan aansluiten. Bovendien nemen de handschoenen dan wel het risico op directe aanraking weg, maar je kunt nog steeds kortsluiting maken en dat kan ook wel eens nare gevolgen hebben (een flinke sluiting waarna er een druppel gloeiend koper in je oog valt ofzo). Of ga je ook een gelaatscherm dragen? ;)

Beter verdiep je jezelf er in, hoe je de installatie veilig spanningsloos maakt en hoe je dit kunt vaststellen. Als je daadwerkelijk alle schakelaars in de groepenkast hebt uitgezet, is het wellicht tijd om de groepenkast een keer door een vakman te laten bekijken want dan hoort er echt geen spanning meer op de installatie te staan.
 
Neoking schreef:
Daarna tijdens het aansluiten van de lamp kreeg ik een enorme opsodemieter.

Dit noemen we ook wel letsel. Die opsodemieter, is een schok, schok is het gevolg van stroom door het lichaam.

Letsel wil je ten alle tijden voorkomen. Als er tijdens het wisselen van de lichtbron/armatuur stroom door het lichaam vloeit doet u iets niet goed. Hoe de situatie precies is kan ik natuurlijk niet weten maar om stroom door het lichaam, schok, te voorkomen doe je spanningsloosheid aantonen.

Dit doe je (het liefst) met een dubbelpolige spanningstester. Dit wordt vaak een Duspol genoemd, Duspol is echter een merk die toevallig goede dubbepolige spanningstesters maakt.

Wanner u in het vervolg werkzaamheden verricht aan uw installatie zet u, zoals uzelf al vermeldt, de schakelaars uit van de betreffende groep. Eerst test u de spanningstester in een contactdoos waarvan u zeker weet dat hier spanning opstaat. Uw spanningstester zal 220-240 V aangeven. Daarna meet u de keten waaraan uw wil werken, u verwacht 0 V (is dit niet het geval, begin dan opnieuw). Daarna controleert u nogmaals uw spanningstester op de contactdoos waarvan u zeker weet dat hier spanning op staat. U leest af, 220-240 V. Uw spanningstester werkt en is niet kapot gegaan tijdens het aantonen van spanningsloosheid van de keten waaraan uw wilt werken.

Er is geen kans meer dat u letsel, schok, op loopt tijdens het uitvoeren van de elektrische werkzaamheden.

Succes!
 
XanderH,

Bedankt, maar als deze handschoenen me de garantie geven dat ik geen schokken meer krijg, dan is dit voor mij toch wel de ideale oplossing. Misschien is een combi van beiden het beste?

Is zo een spanningsmeter of duspol uberhaupt veilig om zomaar in een stopcontact te steken eigenlijk? Zo ja, waarom? Ik hoor het graag als leek zijnde.
 
Naar aanleiding van wat u hier schrijft kan ik u alleen nog maar adviseren om een vakman in te schakelen.


Quotes verwijderd, die zijn overbodig, mod.
 
Elektrische isolerende handschoenen zijn geen oplossing en maken het niet ineens veilig om aan een onder spanning staande installatie te werken. Ook een professional mag dit niet zomaar volgens Arbo wetgeving. Persoonlijke beveiligingsmiddelen zoals handschoenen zijn altijd de laatste optie, als er een collectieve beveiliging mogelijk is (zoals de installatie spanningsloos maken en tegen wederinschakelen beveiligen) moet deze gebruikt worden. Men laat op een bouwterrein ook niet de randbeveiligingen weg om vervolgens iedereen een valgordel en helm te geven.

Ik weet even niet hoe ik moet antwoorden op je vraag waarom een duspol veilig in een contactdoos gestoken kan worden. Omdat het ding daarvoor gemaakt is misschien? Laat ik het eens omdraaien, waarom zou niet onveilig zijn?
 
XanderH,

Als ik de schakelaar in de stoppenkast uitzet, verwacht ik dat er geen spanning meer op de lamp staat. De handschoenen etc. zijn meer bedoeld als vangnet voor het geval er toch spanning op zou staan, dus niet dat ik met de wetenschap zit dat de draad al onder spanning staat en daarom van plan ben ermee te werken. Na de ervaring in mijn eerste post heb ik nogal een gebrek aan vertrouwen dat bepaalde dingen zouden werken zoals ze moeten (dat is: ik zet de schakelaar van de groep van de lamp uit en dan kan ik geen stroom meer krijgen). De handschoenen zijn dus echt puur bedoeld voor als er toch iets onverwachts mis mee is.

Mijn vraag mbt de duspol had ik gezien je antwoord misschien iets specifieker moeten formuleren: Wat voor mechanischme zorgt ervoor dat je geen schok krijgt dmv een duspol? Is het materiaal niet geleidend oid?
 
Als je een schok krijgt met alle schakelaars in de groepenkast uitgeschakeld, dan is er iets mis en moet je daar zo snel mogelijk een vakman bij halen!

Verder dus altijd controleren of de spanning er inderdaad af is.

Als je dat goed doet, is er al geen kans meer dat je aan spanningsvoerende delen pakt en zijn de handschoenen overbodig.

De behuizing van een duspol is uiteraard niet geleidend, enkel de 2 puntjes van de meetpennen. Heb je al eens opgezocht wat het is? Die indruk krijg ik niet.
 
XanderH,

Oke bedankt. En ja, ik heb zeker opgezocht wat een duspol is, maar nergens kunnen vinden hoe het mechanisme erachter precies werkt. Vind het dan ook jammer dat het blijkbaar overkomt als een domme vraag, en hoop ook dat je begrijpt dat hij deels komt uit mijn gebrek aan vertrouwen om dingen zomaar zonder een achterliggende rede (wat is het mechanisme dat ervoor zorgt dat ik er 100 procent zeker van kan zijn dat ik niet opnieuw een schok krijg? Zijn er eventueel nog andere dingen waar ik op moet letten) in een stopcontact te stoppen na mijn eerste post.
 
De beste oplossing is een kortgesloten stekker.
Een stekker waarbij beide pootjes dus doorverbonden zijn.
Steek je die in een stopcontact van de groep waarop je aan het werk gaat dan kan er nooit spanning op de bedrading van die groep komen te staan.
Ook als iemand de schakelaar in de meterkast weer probeert in te schakelen zal deze stekker er voor zorgen dat er er geen spanning op de bedrading kan komen te staan.
Verder nog een tip voordat je aan het werk gaat.
Zet eerst de lamp aan waar je mee wilt gaan werken.
Schakel dan de eindschakelaar in de meterkast uit.
Gaat de lamp dan ook uit dan is de kans al heel erg klein dat er nog spanning op kan staan en dat je alsnog een schok krijgt.
 
De zoveelste quote verwijderd, wilt u geen quotes meer plaatsen of moeten we een andere kleur letters gebruiken om het begrijpelijk te maken.
 
Als je het niet vertrouwd als de schakelaars uitgeschakeld zijn, ga je toch geen speciale handschoenen aanschaffen?
Je kunt dan beter investeren in een spanning meter.
En als dan blijkt dat er ondanks dat je alle schakelaars in de meterkast hebt uitgezet er nog steeds spanning op dat punt staat, dan moet je er eerst een vakman bij halen en niet zelf verder geen prullen, omdat je er geen verstand van hebt.
 
Neoking schreef:
Is zo een spanningsmeter of duspol überhaupt veilig om zomaar in een stopcontact te steken eigenlijk? Zo ja, waarom? Ik hoor het graag als leek zijnde.
Een spanningsmeter is om spanning te meten, dus ja, die kan je in een WCD steken. Je je vraag waarom, omdat zo'n spanningsmeter ook eventueel kapot kan zijn.
 
Gerrit B schreef:
De beste oplossing is een kortgesloten stekker.
Een stekker waarbij beide pootjes dus doorverbonden zijn.

Ik vind kortsluiting veroorzaken een erg gevaarlijk advies!

Er is hier al aangegeven dat er iets grondig mis is met de installatie. Ik vind een vakman erbij halen dus het enige juiste advies.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via