Beerput en riool mysterie

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

ik heb een opknaphuis in Musselkanaal(groningen) gekocht en probeer te achterhalen hoe het riool is aangesloten of niet is aangesloten.

Er bevind zich in het pand bouwjaar 1910 een beerput met twee toegangen maar ik zie geen overstort.

Buiten het pand heb ik naar alle waarschijnlijkheid nog een put gevonden denk een bezinkput, waar alleen het regenwater op aangesloten is, en die dan weer zijn overloop heeft na de "nieuwe" rioolbuis van 1972.

Het pand zou in 1972 aangesloten zijn op het gemeente riool.

Na wat graafwerk een rioolbuis gevonden op het hoofdriool.

Mijn vraag is de beerput in het pand lek?Of zit de overloop lager(lijkt mij sterk)toch al enkele honderden liters water ingelopen en het pijl blijft gelijk.
 
Was vroeger een overloop denk ik nu zijn de zichtbare openingen vande beerput toevoer punten geworden de vorige "överleden" eigenaar heeft de de nieuwe pvc buis gewoon in de oude stenen rioolbuis geduwd die uitkomt in de beerput.
 
Bij de beerput die wij heel lang geleden (60-er jaren) bij mijn ouderlijk huis hadden, zat geen afvoer. Het water werd via de (zand-)grond afgevoerd. Er werd echter uitsluitend toiletafvoer op geloosd, keuken- en badafvoer ging via een andere route.

Het was 'verboden' chemische middelen te gebruiken voor reiniging van het toilet en met die methode bleef de put prima werken. Moest wel af en toe leeggezogen worden...

Dat was vroeger een hele gewone manier van doen, pas later werd er op dergelijke putten een overloop aangesloten.

Het zou dus kunnen zijn dat de betreffende put nog steeds zo ingericht is. :wink:
 
Lijkt me sterk dat het in de grond kan lopen, op 2 meter diepte zit een dikke veenlaag die geen water door laat, zal de de diepte van de put eens moeten peilen(vies werk).

Ik heb een schets gemaakt van de leidingen, wie weet waar de tweede put voor is?

Kees nog bedankt voor je snelle reactie:)
 
33315_riool_musselkanaal_schets_2.jpg
 
Vroeger werd water vanuit de beerput in een zogenaamde zak of stapelput geloosd,
Dit werd meestal gedaan als er geen oppervlakte water voorhanden was.
De beerput is een dichte betonnen bak waarin de "reiniging" plaats vind, en zorgt dus niet voor het afvoeren van water. Daar was de 2e put waarschijnlijk voor bedoeld. Ik vermoed dus dat de put in je huis een (betonnen) bodem heeft. En de put buiten niet. Zulke putten werden zo diep gegraven dat het water makkelijk weg kon lopen. Dus door de storende lagen heen.
Ik vermoed dat de putten in verbinding staan, want een beerput bestaat vaak uit meerdere compartimenten, die onderwater met elkaar in verbinding staan.
Wel een vreemde situatie overigens, met die beerput binnenshuis.

Groeten André
 
Er bevind zich in het pand bouwjaar 1910 een beerput met twee toegangen maar ik zie geen overstort.
Wat is de maat van de pijpen en van welk materiaal is het ?

In veengrond wil het water juist beter zakken dan b.v. in klei en leem.
 
De beerput die zich in het huis bevind, zat vroeger buiten, in 1930 is er een stuk aan het huis bijgebouwd en kwam de put binnenshuis.De toevoer naar de beer put zijn gresbuizen ga nu naar Groningen en zal het allemaal eens opmeten.
 
Het is opgelost ik heb de overloop gevonden, zat achter dikke laag spinnenwebben.

Regenwater keuken en beide wc's kwamen samen in de beerput, dat het overtollig water na het riool afvoerde en deze buis zit nu voor een 1/3 vol met slip omdat de beerput vol zit en doordat alles niet rechtstreeks op de beerput is aangesloten de doorstroming niet optimaal is.

Een ieder nog hartelijk bedankt voor zijn bijdrage!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan