Afzuigkap op voormalige geiser-rookgasafvoer

Onze gasgeiser met een ruim 5 m loodrecht (zonder bochten) naar het dak gaande dubbelwandige rookgasafvoer (100mm binnenmaat) is vervangen door een e-boiler.
De voormalige rookgasafvoer is nog beschikbaar in het plafond van het kleine keukentje. Ik wil daar graag een afzuigkap op aansluiten die gezien het bescheiden kookgedrag geen grote capaciteit nodig heeft, maar waar damp (vocht) afvoer toch wel belangrijk is. Geen recirculatiekap dus.
Voor het aansluiten van de afzuigkap op de bestaande afvoer zijn in de vlakbuis tegen het plafond in totaal nog 3 bochten van 90° nodig, met een totale extra buislengte van ca 2m. (flexibele buis ziet niet uit hier). Totaal ca. 7m naar het dak dus met 3 bochten.
Zijn er capaciteits- of andere problemen te verwachten door deze relatief lange afvoer?
 
De beoogde snelheid bij ca.175m3 is de snelheid in de buis van 100mm ca. 6,2 m/sec en dat is best veel ook vanwege de totale lengte.
Dus gevolg veel lawaai en slechte afzuiging helaas.

Vr Gr
 
Ja, en de druk in de unit loopt ook op, dus de motor ondervind extra weestand.
Dan zijn de laatste vragen om een knoop door te kunnen hakken:
a) is die hogere druk ook echt schadelijk voor de motor of zit het bezwaar alleen in de herrie en het lagere rendement?
b) is een afvoerdoorsnede van 100mm per definitie te klein voor een afzuigkap (of is het in dit geval alleen de optelsom van lengte + bochten)?
 
Afzuigkap zoeken met weinig luchtverplaatsing.
In de gebruiksaanwijzing kan je de maximale lengte en bijbehorende diameter van het afvoerkanaal terug vinden.
 
De afvoer van de oude geiser is aangelegd voor afvoer op basis van natuurlijke trek. Daardoor ontstaat onderdruk in het kanaal en is het niet nodig om de verbindingen tussen de buizen luchtdicht af te dichten.

Ga je hier een afzuigkap op aansluiten, dan ontstaat er overdruk. Als de buizen onderling niet luchtdicht op elkaar aangesloten zijn, zal de afgezogen kooklucht aan alle kanten uit het kanaal ontsnappen.
 
175 m3 is al een hele lage hoeveelheid lucht voor een afzuigkap.
225 tot 275 m3 is tegenwoordig heel normaal dus nog hogere snelheid zal waarschijnlijk wel grhaald worden in het kanaal.

Tevens gaan dit type motoren steeds harder draaien om het debiet te kunnen en willen halen, en dat dan met ongekende toerentallen die veel hoger zijn dan het maximal toegestane.

Gevolg is dat de lagers snel versleten zijn en lawaai gaan maken

Vr Gr
 
Laatst bewerkt:
De afvoer van de oude geiser is aangelegd voor afvoer op basis van natuurlijke trek. Daardoor ontstaat onderdruk in het kanaal en is het niet nodig om de verbindingen tussen de buizen luchtdicht af te dichten
Als een geiser volop brandt blaast hij toch ook veel meer rookgas omhoog dan alleen via de natuurlijke trek? Met overdruk tot gevolg? Als ik me goed herinner zijn de naden tussen de pijpdelen dichtgetaped, er is een plek waar ik dat met wat moeite nog kan controleren.
 
De meeste geisers zijn open atmosferische toestellen. Afvoer van de rookgassen gebeurt dan puur op basis van trek in het rookgaskanaal.

Warme lucht stijgt op in het rookgaskanaal en zorgt zo voor onderdruk en dus trek in het kanaal. Een atmosferische geiser blaast dus niet.

Ouderwetse dunwandige aluminium rookgaskanalen voor gaskachels etc. zitten daarom ook enkel in elkaar gestoken. Een rubber afdichting ontbreekt simpelweg omdat er onderdruk heerst in het kanaal.

Tenzij er voorheen een gesloten ventilatorgeiser hing, dan zou het anders kunnen zijn. Maar dat zou betekenen dat er waarschijnlijk ook sprake was van een afzonderlijke luchttoevoer.
 
Laatst bewerkt:
De meeste geisers zijn open atmosferische toestellen. Afvoer van de rookgassen gebeurd dan puur op basis van trek in het rookgaskanaal.
Dat was deze geiser ook. Oké, al veel duidelijker allemaal nu. Het wordt dus toch wat lastiger dan ik dacht om er zomaar een (lichte) afzuigkap op te zetten. Ik had er eentje gevonden van min. 112 m³/max 205 m³ p/h. Volgens @Cvolieboy valt die in de lichte categorie.
 
Je zou kunnen kijken wat de afzuigkap wel doet, maar bedenk vooraf dan wel een goed alternatief als het niet naar het zin is. Zodat je het nog kan wijzigen?

VrGr
 
Als het alleen om vocht gaat, dan is een kleine (badkamer)ventilator al voldoende. Gewoon wat langer aan laten na het koken.

Hoge m3 waardes zijn bedoeld voor wokken of vlees aanbraden op hoog vuur met wel rook/damp.

Een kleine afzuigkap op de laagste stand zal vast wel wat afzuigen. Een dubbelwandige buis zal redelijk luchtdicht zijn.
 
Rare gedachte wellicht, maar zou je niet een betere trek, afzuiging kunnen creëren door ergens bovenin de buis een (continu) zacht draaiende (buis) ventilator kunnen monteren? Die dus de afzuigkap een beetje gaat helpen als het ware.

(Of überhaupt alleen maar een goeie dakventilator plaatsen op het dak aanga het einde van de huidige buis)
 
@ Kaajee
Dommer kan niet, want waar de ventilator ook zit, die lucht moet je verplaatsen.
En dat is nu precies het probleem, de buizen zullen te veel weerstand hebben.
 
Er zijn ventilatie systemen die met 75mm buizen werken.
Dan gaat het om ventilatie, niet om een afzuigkap, maar de vraag is of dat laatste hier nodig is.

Afzuigkappen met waardes van boven de 300m3 zijn grappig, ik heb wel eens een slakkenhuis aanstaan bij stoffige klussen. Dan moet er ergens een redelijk raam open staan en door dat raam tocht het dan behoorlijk. Waarmee ik wil zeggen dat het kanaal vaak niet de beperkende factor is.
En bijna niemand die in de winter een raam open zet, dan worden andere ventilatie systemen en bijvoorbeeld een (houtkachel)rookkanaal verstoord.

Neem een kleine keuken van 3x2x2.5=15m3 Met 50m3 ververs je de lucht al 3x per uur.

Als er nog op gas gekookt wordt, dan zou ik wel meer aanraden.
 
Dommer kan niet,
nounounou hoeft toch niet zou lomp? Ik begon toch ook met "wellicht een rare gedachte" het meedenken alleen mag ook gewaardeerd worden en hoeft niet meteen zo afgeschoten te worden.

Daarnaast, dat de buis sowieso te klein is, moge duidelijk zijn, maar als je een dakventilator afstemt op het volume van de buis dan zal hij in ieder geval meer afzuigen dan dat er geen ventilator aan te pas komt. Er zijn zat afzuiginstallaties (mede ook in horeca gelegenheden) waar een losse afzuiginstallatie aan de buitenzijde op het dak staat.
 
Dank iedereen, ook voor de laatste reacties over kleinere 'gewone' ventilatoren (eventueel als permanente mechanische ventilatie). Bij ons gaat het echt om tijdelijke afzuiging als er in de keuken eens even erg veel stoom geproduceerd wordt, en dat is nooit lang achtereen. Vet bakken en braden met vieze bakluchtjes doen we ook niet of nauwelijks. Voor de rest ventileren wij het huis ruim voldoende omdat het sowieso een wat vochtiger oud huis is. Maar die extra stoomuitbarstingen zijn onwenselijk, niet te vergelijken met de vaak veel te droge lucht in modernere woningen waarbij een beetje stoom juist alleen maar welkom is. We gaan het gewoon proberen met een licht model afzuigkap, we nemen de risico's maar dat het niet optimaal functioneert en erg duur zijn die dingen niet. Wél volgens het boekje iets moois installeren is in de situatie van ons huis een gigantische klus waar we liever niet aan beginnen, en die pijp zát er nu eenmaal toch al....
 
  • Like
Waarderingen: Jackd
Tot slot: we hebben het idee dat onze afzuigkap (max. 205 m³ p/h) nu heel redelijk tot goed functioneert. We merken geen problemen met bv teveel herrie of te weinig zuigkracht, al kunnen we natuurlijk niet vergelijken met als de luchtafvoer wél 'volgens het boekje' (kort en ruim) zou zijn aangelegd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via