Advies aanleg CV-leiding gevraagd!

Status
Niet open voor verdere reacties.
Zonder al teveel kluservaring zijn wij van plan om de CV installatie van ons nieuwe huis (uit 1920) aan te pakken. Er zijn al wel leidingen, maar die lopen langs alle muren en dat is geen gezicht. Daarnaast is het wattage wat er nu aan hangt veel te laag. Een aantal radiatoren kunnen we verplaatsen naar boven, en voor beneden moeten we nieuwe aanschaffen. We hebben een ketel van minimaal 32kw nodig.

Ik heb een tekening gemaakt van hoe we het leidingenstelsel willen maken, maar omdat dit iets is waar ik eigenlijk niet zoveel vanaf weet zou ik hier graag advies over willen. Is dit plan mogelijk of kan het misschien toch beter of anders? Ik hoor het graag!

Wat ik mij ook nog afvraag, op de bovenverdieping lopen de dragende balken overdwars. Is dat een probleem? kun je daar doorheen of moet de hoofdleiding om deze reden anders worden gelegd?

De linkertekening is de benedenverdieping, de rechter de bovenverdieping. Op de plaats van het rondje stijgt de hoofdleiding, de dikkere strepen is de hoofdleiding (20 mm), de dunnere de aftakking daarvan (15mm).

92470_Untitled22_1.jpg
 
Als je zowel voor als achter stijgleidingen aanbrengt hoef je niet door de hele verdiepings vloer heen. Zo heb ik het ook opgelost bij mijn nieuwe cv installatie. Neem wel aan dat je eea door een installateur laat uitvoeren. Een complete cv installatie is niet echt een beginners klus. Overleg dan vooral met de installateur.
 
Bedankt voor de goede tips! Ik heb het plan al aangepast, nu gaat de hoofdleiding aan de voor en achterkant van het huis omhoog :-) en de dikte van de (geplande) leidingen moet waarschijnlijk idd groter, ik zal eens opmeten wat er nu zit.
Een ketel van minimaal 32kw is echt nodig, omdat er later een 2e CV stelsel aan dezelfde ketel zal worden gehangen voor de aanbouw achter de woning.

Hierbij het nieuwe plan:

92470_CV_1.jpg


Het lukt me niet de afbeelding groter te krijgen.. iemand een tip hierover?
 
Op zich moet dat kunnen zo.
De hoofdleiding voer je zo uit dat de doorstroomsnelheid niet hoger is dan 1,2 m/s. Aansluitleidingen voer je zo uit dat de snelheid niet hoger is dan 0,5 m/s.
De grens van dunwandig slalen aansluitleiding is zo`n 5 kw. Daarboven ga je over naar 22 mm.

Zorg dat je radiatorkranen hebt met een voorinstelling en voetventielen plaatst. Met de voorinstelling is je cv systeem in te regelen en de voetventielen zijn handig mocht je ooit eens een radiator afkoppelen voor werkzaamheden in huis.
Radiatorkranen zonder voorinstelling kan ook als je zorgt dat je voetventielen hebt die voorzien zijn van een goede voorinstelmogelijkheid.

Het valt op dat de ketel op de begane grond is gesitueerd. Dit kan wel eens een probleem gaan vormen als de ketel dicht bij de buren zit. Je mag een afvoer van een gastoestel niet te dicht bij een ventilatiemogelijkheid van de buren plaatsen. Dit in verband met de gezondheid.
 
Beste Kacheltje,

Bedankt voor je tips en adviezen! Wat ik nog niet helemaal snap is hoe je de doorstroomsnelheid meet? Het inregelen van het systeem zullen we waarschijnlijk laten doen.

Om het aanleggen makkelijker te maken willen we werken met flexibele kunststof leidingen. Deze hebben een andere weerstand lees ik, wat van invloed is op de benodigde doorsnede. Dit vond ik hierover:
- 15 mm stalen buis heeft als kunststof maat 16 mm
- 22 mm stalen buis heeft als kunststof maat 20 mm

Betekent dit dat ik gebruik kan maken van een kunststof hoofdleiding van 20 mm, een aftakking van 20 mm naar de twee radiatoren beneden rechts en de rest van de aftakkingen 16 mm kunnen zijn?

Verder nog twee vragen:
- zijn er nog dingen waar ik op moet letten als ik koppelingen in een kunststof leidingensysteem aanleg (aantal, plaatsing, gereedschap, risico's)?
- waar moet ik op letten als ik het huidige systeem leeg laat lopen en het nieuwe systeem weer vul?
 
De radiator aansluitingen zijn meestal 15. Met een overgangstukje ga naar 16 slang over. Bij mij systeem was een speciale persmachine nodig. Slang in het zicht is overigens niet mooi, daar kun je beter staal voor gebruiken.
 
Bij het ontwerp meet je dat niet. Een radiator van 1kw heeft 43 liter per uur water nodig om die 1 kw af te geven als we het hebben over normale temperaturen (bv. 80/60)
Als je een dunne leiding gebruikt is de stromingssnelheid hoger dan een dikke leiding.
Er zijn wel tabellen voor of pogramma`tjes om dit snel te bekijken.

Die 20 mm kunststof leiding is niet geheel te vergelijken met 22 mm staal, deze is dunner. De 16 mm is iets groter en dus vergelijkbaar.

De aftakkingen kunnen uitgevoerd worden met 16 mm. Als de laatste radiatoren op de benedenvloer zijn afgetakt kun je met 16 mm naar boven voor de laatste radiatoren op die strang, er blijft nog 5 kw over.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via