Aardlekautomaat voor PV panelen

Als een 3 fasen PV omvormer een (totale, maximale) output heeft van 33,3A, volstaat het dan om een 3x16 Ampère, 300mA, type B aardlekautomaat te gebruiken?
 
Dat ding heeft geen 33.3A output
Hij verdeeld zijn vermogen over 3 fasen. Dus zal je op de werkelijke output moeten dimensioneren, dus max output inverter is 80% Inom beveiliging.
Voor wat betreft aardlek, dat hangt van de inverter af, kan een B type zijn of een A.
Dat hangt af of de inverter zelf beveiligt tegen dc lekstroom of niet, en dan nog welke hoogte 30 of 300mA. Dat schrijft normaal de fabrikant voor.
 
De specificaties worden me wel gegeven, type B, 300mA.
Verder uit de specs:
Max. recommended PV power: 40.000 W
AC nominal power: 20.000 W
Max. AC apparent power: 22000VA
Max. output current: 33,3 A
 
Die omvormer heeft dus een maximale AC output van 3x33,3A. Ik zou voor een B40 automaat gaan maar als je uitgaat van maximaal 80% belasting is zelfs dat eigenlijk nog net te krap.

Is de hoofdaansluiting wel toereikend? En is de verdeelkast ook wel geschikt voor deze extra invoeding?

Let verder even op dat er een verschil zit tussen B-karakteristiek en type B-aardlekbeveiliging, die haalt men nog wel eens door elkaar. Type B aardlekautomaten zijn vrij zeldzaam, ik vind zo snel niet eens een B40 exemplaar. Waarschijnlijk kom je uit op een losse aardlekschakelaar en installatieautomaat.
 
let wel op dat de bedrading in de verdeler en de hoofdschakelaar van voldoende grote zijn om deze stromen te kunnen verwerken.
 
Dat zal ik doen!
Hoofdaansluiting is ruim voldoende en de groepenkast wordt compleet gerenoveerd, dus hier kan en zal rekening mee gehouden worden.

Ik zal toch nog even de specifieke behoefte opvragen, een aparte automaat en aardlekschakelaar zou wel weer jammer zijn; meteen 2x zoveel ruimte op de DIN-rail.

Betreft trouwens deze omvormer, wellicht interpreteer ik de gegevens verkeerd.
 
Laatst bewerkt:
In de handleiding lees ik:

If you need to install an external AC breaker which supports residual current detection, you are advised to install a Type A RCD breaker with the rated residual current greater than 300 mA.

Dus geen type B nodig.

Afhankelijk van het stelsel en de aardverspreidingsweerstand kun je misschien ook wel zonder aardlekbeveiliging. Maar aardlekbeveiliging toepassen blijft natuurlijk altijd de veiligere keuze.
 
Als je niet gewetensbezwaard bent dat je de automaat voor meer dan 80% zou kunnen belasten (83,25% om precies te zijn); ja. Anders zou je naar B50 moeten.

In de praktijk zal die 33,3A bij 20kW ook wel meevallen trouwens. Daar kom je misschien aan bij een netspanning van 200V. Zo laag mag de netspanning in Nederland niet eens worden en zeker wanneer jij volop teruglevert zal de netspanning eerder te hoog dan te laag zijn. Bij 230V komt 20kW neer op zo'n 29A en blijf je wel (ruim) onder de 80% van 40A. Maarja officieel zou je met de uitgangsstroom van het typeplaatje moeten rekenen dus...
 
B aardlek is niet nodig. Hou er rekening mee dat een B karakteristiek voor een automaat iets anders is dan een type B aardlek(automaat). Een B40 type A aardlekautomaat zou dus volstaan
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via