Aarding cv-leidingen, gas

Status
Niet open voor verdere reacties.
Moet je (net als de water leiding) de CV leidingen aarden?
Of hoeft dit niet?
En moet gas ook ik dacht zelf van niet, maar ik weet het even niet zeker?
 
CV-leidingen
CV-leidingen moeten volgens mij inderdaad geaard worden.
Naar ik meen op 1 centraal punt, dicht bij de ketel.

Dat is noodzakelijk, omdat indien er een fout zou ontstaan in de ketel, dan wel ergens een onder spanning staand voorwerp tegen een radiator zou komen, de hele cv-installatie onder spanning zou komen te staan.

Of er een voorschrift is, waar exact je de cv-installatie moet aarden weet ik niet.
Ook weet ik niet zeker niet of aarding via de ketel de enige aarding is, of dat er nog extra aarding dient plaats te vinden.
Maar hierover weten de elektra-specialisten vast nog iets meer te vertellen?

Wel weet ik dat je in een badkamer de radiator zelf ook dient te verbinden met het centrale aardpunt, kijk daarvoor eventueel in deze rubriek in toepasselijke onderwerpen.

Gasleidingen
Gasleiding moet inderdaad óók geaard worden. Nog niet zo lang geleden is op ons forum daarover een uitgebreide discussie geweest, zie:
Lange gasleiding wel of niet aarden?
 
Stukkie NEN
aarde-verkleind.gif



Cv word op twee punten geaard
een verbinding op de hoofdaardrail de andere in de badkamer op het Centraal aardpunt
 
Als de leidingen van kunststof zijn zijn het geen vreemd geleidende delen en hoef je die dus niet te aarden. De radiator kan dan nooit onder spanning komen door een defect in bijv. de ketel.
 
The headhunter schreef:
Als de leidingen van kunststof zijn zijn het geen vreemd geleidende delen en hoef je die dus niet te aarden.De radiator kan dan nooit onder spanning komen door een defect in bv. de ketel.
Dit zou dan toch ook voor een ijzeren badkuip gelden, die moet je wel aarden.
 
Headhunter schreef:
Als de leidingen van kunststof zijn zijn het geen vreemd geleidende delen en hoef je die dus niet te aarden.De radiator kan dan nooit onder spanning komen door een defect in bv. de ketel.
Als er een defect in de ketel zit waardoor er spanning op de leidingen komt dan gaat de spanning toch via het water ook naar de radiator of zie ik dat verkeerd ?
 
CV Water geleidt niet. Zelfs als je metingen verricht aan de potentiaalvereffening in een badkamer mag je dat doen met lege leidingen het water in de leiding zou geen enkele invloed hebben.
 
The headhunter schreef:
CV Water geleid niet. Zelfs als je metingen verricht aan de potentiaalvereffening in een badkamer mag je dat doen met lege leidingen het water in de leiding zou geen enkele invloed hebben.
Dan heb je het wel over schoon leidingwater, na enige tijd is dit behoorlijk vervuild met ijzeroxide (roest) dan zal de waarde best wel behoorlijk kunnen veranderen.
 
De eerstvolgende keer als ik mijn cv moet aftappen (kan wel even duren) zal ik een beetje van dat water in een bakje laten lopen en een ohmmeter erop zetten.
Eigenlijk zou dat een megger moeten zijn... maar die heb ik niet.

Ben wel benieuwd eigenlijk!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via