Aarde onder spanning

Gisteren werd ik door mijn buurvrouw gevraagd om naar haar elektrische vloerverwarming in de badkamer te kijken want deze werd al een paar jaar niet meer warm. Weerstand van de sensor (ntc) gemeten, 14k4, van het matje (247 ohm) dus die leken prima in orde. Thermostaat er uit gehaald en daar bleek de offset voor de sensor op plus 5 graden te staan dus het leek alsof de temperatuur van de sensor 25 graden was terwijl de werkelijke vloertemperatuur slechts 19 was en de gevraagde temperatuur op 22 stond. M.a.w thermostaat schakelde geen 230V op het matje want volgens de sensor was het warm zat. Offset sensor terug gezet naar 0 ongeveer overeenkomend met 20 graden en hup thermostaat schakelde in en de vloer begon te verwarmen. Succes dus.

Maaaar toen gebeurde het. Tijdens het terugbouwen van de thermostaat waarbij ik de groep waar deze op zat uitgeschakeld had kreeg ik een gigantische oplawaai. Nog maar eens gemeten op aansluitklemmen van de thermostaat, geen spanning hierop en gecontroleerd of de groep werkelijk afgeschakeld was en dit was geval. Daarna gemeten tussen aarde en fase en tot mijn verbazing stond daar 230V tussen en dat met nog steeds afgeschakelde groep. Nu gemeten tussen 0 en aarde en ook daar 230V en ook nog steeds terwijl de groep was afgeschakeld.

In eerste instantie dacht ik aan een onderbroken aardedraad of een aardedraad die sluiting maakte met een fase maar dat laatste was natuurlijk onzin omdat de groep afgeschakeld was. De verdeeldoos open gemaakt en alle drie aardedraden los van elkaar uit de lasdop gehaald en stuk voor stuk meten die 230V tussen aarde en 0 en ook tussen aarde en fase. Daarna m.b.v een verlengsnoer de weerstand tussen de aarde van de WCDen en de groepenkast aarde aansluiting gemeten en overal 0 ohm dus geen onderbreking. Nu alle groepen afgeschakeld en nog steeds 230 V tussen aarde en 0 en tussen aarde en fase. Nu de hoofdschakelaar van de groepenkast uit gezet en geen spanning meer op de aarde en dus 0V tussen aarde en 0 en 0V tussen aarde en fase.

Om een lang verhaal nog langer te maken, uiteindelijk bleek het probleem veroorzaakt te worden door de 16A groepenschakelaar van de betreffende groep. Zodra je deze afschakelde was er aan de uitgaande kant van de schakelaar geen spanning aanwezig (0V) waardoor het leek alsof de schakelaar deed waarvoor hij bedoelt is. In werkelijkheid schakelde hij alleen de 0 af. Door een mechanisch defect in de schakelaar bleef de fase gewoon doorverbonden. Ik heb dat kunnen constateren door de multimeter over de schakelaar te hangen en de weerstand te meten. Fasekant met schakelaar naar beneden 0 ohm en de 0 kant onderbroken en dus niet zoals het hoort. Schakelaar omhoog betekende 0 ohm aan de fasekant en 0 ohm aan de nul kant en dus wel zoals het hoort.

Op naar Hornbach, een groepenschakelaar gehaald, ingebouwd en alles weer normaal. De kapotte groepenschakelaar open gesloopt en waarachtig, omdat er een veertje bleef hangen werd de fasekant niet afgeschakeld maar de 0 kant wel m.a.w de 0 kant werd zwevend. In dit geval ging de aarde dus als retour (0) functioneren.

Het leek mij goed dit hier even te plaatsen, misschien hebben anderen er nog iets aan als ze tegen iets soortgelijks aanlopen.
 
Scheuj schreef:
Zodra je deze afschakelde was er aan de uitgaande kant van de schakelaar geen spanning aanwezig (0V) waardoor het leek alsof de schakelaar deed waarvoor hij bedoelt is. In werkelijkheid schakelde hij alleen de 0 af.

Er was dus wel spanning aanwezig. ;)

Daarom altijd ook meten ten opzichte van aarde. Dit is meteen de valkuil van een tweepolig meetinstrument, als je het niet goed gebruikt dan ben je nog nergens. Had je met een simpel spanningzoekertje gemeten dan was dit je niet gebeurd... Ik wil niet beweren dat het spanningzoekertje beter is maar het is maar net hoe je de spullen gebruikt.

Ik mis in dit verhaal trouwens de aardlekschakelaar die uitschakelde? Die zal er toch zeker wel tussen zitten voor elektra op de badkamer?
 
@The Headhunter, Bedankt voor u reactie. Ik begrijp inderdaad wanneer de nul los van het net komt te hangen dat deze 230V t.o.v aarde gaat voeren. Ik ben dus ingestonken in het feit dat d.m.v 1 en dezelfde automaat de nul wel werd afgeschakeld en de fase niet waardoor zowel de nul als de fase 230V t.o.v aarde aangaf. Hierdoor kreeg ik de indruk dat er spanning op de aarde stond.
 
Het viel mij trouwens wel op dat ik in badkamer van de buurvrouw geen centraal aardpunt heb kunnen ontdekken met het blote oog terwijl bij mijzelf keurig netjes achter een afdekplaatje een CAP zit. Geen idee of dat een eis is die pas na 1998 van kracht is geworden want toen is de badkamer door een aannemer verbouwd
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via