Aarde badkamer - aardemat op de grond

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo, ben nieuw op dit forum. Ben bezig met mijn huis volledig te verbouwen en begint aardig op te schieten.

Ben nu met de badkamer bezig. Deze vraag zal hier vast al 100x op staan maar toch nog even een klein vraagje over de aarding van de badkamer.

Ik weet dat elk metaal deel een aparte aardedraad naar een centraal punt moet komen en van daaruit naar de meterkast gaat.

Nu heb ik een aardemat op de grond liggen, hoe kan ik deze het makkelijkste met elkaar verbinden? Met een stukje aardedraad aan elkaar wikkelen of zo?

En de tweede vraag: de aardedraad van de waterleiding wil ik over de vloer laten lopen, nu lijkt t mij dat ik deze niet over de aardemat mag leggen, moet ik deze dan langs de muur laten lopen zodat deze niet in kontact komt met de aardemat?

Moet een polyester douchebak geaard worden? en een polyester bad op metalen pootjes?

Gr maarten
 
Ik heb recentelijk begrepen dat het centraal aardpunt weer niet verbonden mag zijn met de hoofdaardrail in de meterkast, maar verbonden dient te worden met de aarde uit de centraaldoos op de badkamer. Waarom dat beter zou zijn, terwijl in de meterkast toch alles weer aan elkaar ligt is mij een raadsel.

Ik zie geen bezwaar waarom de aarddraad van de waterleiding niet over de mat zou mogen lopen. Misschien dat je deze aarddraad op een aantal punten met een klem ook vast kan zetten aan de aardmat om vervolgens door te gaan naar het centraal aardpunt. Heb je gelijk de aardmatten ook aan elkaar liggen. Of het zo mag/hoort weet ik niet. Ik ben meer van de praktische oplossingen :wink:

Polyester douchebak valt weinig aan te aarden natuurlijk. De pootjes aarden lijkt me ook vrij zinloos.
Een metalen putje wellicht weer wel, maar dan zou er ook een aardaansluiting op moeten zitten waar je een aarddraad op kan schroeven.
 
@ Leensen die vraag heb ik al vaker beantwoord, heeft te maken met potentiaal verschil tussen de aarde van de centraaldoos en die van het centraal aardpunt.
Je moet de verbindingen zo kort mogelijk houden zodat het potentiaal verschil zo klein mogelijk blijft, bij een foutstroom.
Hoe hoger de weerstand tussen 2 vereffende punten hoe groter het spanningsverschil tussen die 2 delen.
Een lus van centraaldoos naar hoofdrail naar cap is langer dan de verbinding centraaldoos cap.

Dit alles heeft te maken met de verkregen veiligheid door potentiaalvereffening.

Aardmat kan je met elkaar verbinden door de spijltjes in elkaar te twisten. je kan ze ook met een stukje vertint koper aan elkaar vlechten.

De vereffeningsdraad mag gewoon de kortste weg over het aardnet, je mag het er zelfs gewoon aan vast knopen.Het net moet wel een eigen verbinding hebben met het CAP.
Je mag vereffeningsdraden maar voor 1 te vereffenen punt gebruiken je mag niet doorlussen.

Je hoeft alleen metalen delen te vereffenen die door potentiaalversleping onder spanning kunnen komen.
Een doucheputje in een polyesterbak met kunststof aangesloten valt daar dus niet onder, de pootjes onder het bad ook niet.
 
@headhunter
Excuus, want ik zie nu dat ik in mijn tekst tussen "maar" en "verbonden" het woordje "alleen" ben vergeten. Dat het centraal aardpunt met de aarde in de centraaldoos verbonden moet worden trek ik absoluut niet in twijfel. Dat heb ik zelf ook gedaan.
Wat ik niet snap is waarom je nu geen verbinding tussen de hoofdaardrail en centraal aardpunt meer mag maken terwijl het een paar jaar geleden nog verplicht was. Dat heb je me ongetwijfeld ook al eens uitgelegd en dat ik dat niet snap ligt niet aan jou, maar meer aan mij ;)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan