Vochtige lucht kost heel weinig meer om op te warmen dan droge lucht.
Echter dit is een klein fractie van hetgeen wat je totaal verwarmd in een woning. De meeste energie gaat zitten in het opwarmen van de massa van het huis of een deel dat je verwarmd.
Een vochtig huis kost meer om op te warmen. En onder een vochtig huis mag je als voorbeeld een net gebouwd huis nemen waarin nog veel vocht in de constructie zit. Om dit te verdampen kost dat veel energie. Ook een huis met een vochtprobleem in de constructie kan veel energie kosten.
Deze 2 zaken worden vaak door elkaar gehaald.
Mocht je met een mollier diagram kunnen omgaan kun je het verschil zo uitzetten.
Het gaat wel weer de zwaar technische kant op hier.
"Jip&Janneke modus"
En wat betreft het bijhouden van de gasmeterstand:
Dit kan nuttig zijn als je weet wat je doet.
Stel ik staak 24 uur per dag het huis op 20 graden.
Als ik morgenochtend de thermostaat een flinke slinger geef naar 24 graden zal die dag de gasmeterstand aardig doen stijgen.
Als ik deze temperatuur laat staan is het verbruik de volgende dag een stuk minder, ook al is het buiten nog net zo koud als de dag daarvoor.
Zet ik de volgende dag de thermostaat terug op 20 graden is de kans aanwezig dat ik die dag geen gas gebruik voor het verwarmen.
Dit nerveuze gedrag van controleren van de gasmeter kan ook bij het wel of niet toepassen van de nachtverlaging een onjuist beeld geven van je gasverbruik. Veel gehoord en gezien hier is de reactie de ketel slurpt 5 m3 gas weg eer de woning op temperatuur is met nachtverlaging en zonder koste me het dezelfde ochtend en tijd maar 2 m3.
Wat men vergeet is dat bij geen nachtverlaging de ketel in de nacht meer dan 3m3 weg staat te stoken terwijl je schaapjes aan het tellen bent.
Maar je mag best jezelf in de maling nemen hoor.
