Aansluiten vanaf AOP

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo mede klussers

Ik heb wat vragen over de AOP en de verdere aansluitingen daaraan. Het volgende is de situatie:

De huidige AOP zit in de huiskamer. Op deze aansluiting zit een splitter/verdeler type Tractec C-UMU-01 (van Ziggo gekregen bij het modem). Deze verdeelt het inkomende signaal naar de modem, de tv en de radio.

Ik wil graag mijn AOP in de meterkast hebben. Dat laat ik ziggo doen en zij gaan dan de kabel verlengen en een nieuwe aansluiting maken in de MK.

In de MK wou ik dan ook mijn modem en router installeren en vanaf daar een kabel trekken naar een RTV doos voor de radio en tv in de huiskamer en nog een kabel voor een 2e tv boven.

Ik heb al gezocht op het W3 maar kom er toch niet helemaal uit:
- Hoe sluit ik nu alles aan op het nieuwe AOP met name dan ook ivm de splitter/verdeler?
- Ik heb van de installateur van Ziggo al een coax 9 kabel gekregen om door de kruipruimte te leggen vanaf de oude aansluiting naar de MK. Is deze kabel ook geschikt om de RTV doos op aan te sluiten (kabel gaat dan ook weer door de kruipruimte, afstand ca. 4 mtr.).

Hopelijk kunnen jullie wat licht scheppen in de duisternis, want ik zie het niet helemaal :? :?

Alvast bedankt voor jullie reacties.

James
 
Zoals je al aangeeft heeft de UMU-01 een radio, tv en internet aansluiting. D.m.v. een schakelaartje op de splitter geef je aan of je radio en tv gescheiden wil of radio en tv samen op de tv uitgang aangeboden moet worden.

Deze zet je op een mix van radio/tv op de tv uitgang en daarna splits je het signaal van de tv uitgang naar een einddoos in de woonkamer en een einddoos boven.

Voor zover ik kan zien is coax 9 groene grondkabel. Die zal geschikt zijn om door de kruipruimte naar je huidige AOP te leggen die je daarna als einddoos gebruikt.
 
Ik zou achter het AOP in de meterkast een drieverdeler plaatsen. Kies wel een goede! Daarop het modem aansluiten en de twee andere eindpunten. Klaar is Kees.

Mocht het signaal te zwak zijn, dan kun je altijd de drieverdeler vervangen door een versterker. Ook hiervoor geldt dat je een goede moet kiezen om teleurstellingen te voorkomen. Zogenaamde 'Kabelkeur' is wel het minste.
 
Als ik achter het aop een 3-verdeler plaats met daarop het modem en twee einddozen, moet dat signaal dan niet ergens gesplitst worden in data en radio/TV?

Wat ik bedoel is dat er nu een UMU op zit die schijnbaar het signaal gecombineerd of verdeelt in R en TV door kan geven en er zit een aparte modem aansluiting op.

Of werkt de modem dan weer onafhankelijk van het RTV signaal?
 
De UMU heeft een filter om te voorkomen dat ruis vanuit huis de retourband bevuilt. Retourband heb je uiteraard nodig voor je modem. Soms ook voor interactieve TV, maar gezien je de UMU nu ook gebruikt ga ik er vanuit dat je geen interactieve TV gebruikt.

Het is daarom aan te bevelen om op je nieuwe AOP in de meterkast weer de UMU te gebruiken, hierop de modem aan tesluiten en de TV uitgang van de UMU te splitsen naar de verschillende einddozen in woonkamer en boven.
 
Ik ken de karakteristiek van de UMU niet, maar het kan zijn dat je radio ontvangst op je eindpunten door de suggestie van Fabian10 wordt verslechterd. Persoonlijk zou ik filteren op de plek waar dat hoort: in de eindpunten.
 
Maar in de einddoos komt toch ook maar 1 kabel binnen? Dan wordt het R +TV signaal toch in de einddoos gesplitst?

Ik begin de (coax) draad een beetje kwijt te raken. Maar ga het eerst proberen met de umu want die heb ik toch al. Mocht dat niet werken ga ik de 3-verdeler optie proberen.
 
Het radio/tv signaal komt al "muxed" binnen op de kabel. Je nieuwe AOP zal maar 1 aansluiting hebben. Wellicht je huidige AOP ook al.

De UMU maakt het mogelijk om zonder einddoos te werken door een gescheiden Radio, TV en Internet aansluiting aan te bieden. Hiervoor moet de schakelaar in de juiste stand staan.

Maak je wel gebruik van einddozen dan zet je de schakelaar in de andere stand en wordt alleen de TV/(R) uitgang voorzien van signaal en daarnaast een F-connector voor je kabelmodem.

Verder zit er in de UMU een filter om de retourband (naar het CAI netwerk toe) schoon te houden zodat je internet verbinding probleemloos werkt.
 
Ik sluit me even aan bij Fabian.
Om precies te zijn doet de UMU het volgende:
Alle signalen boven 65Mhz zijn de inkomende signalen. Deze worden gescheiden van de uitgaande signalen, globaal van 5 tot 65Mhz.

Het inkomende signaal (65Hz+ dus) wordt door een aftakelement geleidt.
Deze splitst het signaal zo dat één kant slechts ca 0,8dB wordt verzwakt, en de andere kant ca 10dB.

De sterkste kant loopt naar je R/TV uitgang(en)
De zwakkere kant komt weer in een filter dat de 65+Mhz signalen (bovenband) weer samenvoegt met de 65-Mhz signalen (onder- of retourband)
Na dit samenvoegen komt alles uit op de schroefconnector aansluiting van de UMU.
Zo heb je een inkomend signaal dat minimaal verzwakt wordt zodat je ruim voldoende signaal voor je TV hebt. Daarnaast heb je een modemaansluiting voor een signaal dat welliswaar wat zwakker is, maar ook toegang heeft tot de retourband.
Zo kan de modem 2 kanten op communiceren.
De RTV uitgang is niet geschikt voor de lage frequentie zodat er geen stoorsignalen in de retourband kunnen komen.
Deze retourband is erg gevoelig en een flink stoorproduct kan een hele wijk lam leggen.

Voor wat die werking betreft heb ik het wel ergens in een JPGtje staan, voor de liefhebbers...

Wat de RTV aansluiting betreft:
Er zit een filtertje in dat de radiofrequenties (87-110Mhz) scheidt van de andere frequenties. Deze splitsing wordt met het schakelaartje ongedaan gemaakt (volgens mij worden ze gewoon weer samengevoegd).
Als ze zijn samengevoegd, kun je ze ergens anders weer "uit elkaar trekken" met een gewone RTV doos.
Het verschil is dat je in die situatie met een splitter op de TV uitgang van de UMU (waar dan dus ook gewoon radio signaal op staat) het volledige signaal kunt splitsen zodat je de R/TV splitsing ook op meerdere plekken kunt doen.

De werkwijze van de monteur die de kabel achterliet komt me bekend voor. Meppel of Emmeloord omgeving toevallig? :cool:

Voor wat de theorie van stolsel betreft;
Géén aanrader!
Ten eerste heb je een te grote demping voor je TV signalen en een te sterk signaal voor je modem. Beide is niet problematisch, maar ook het teruggaande signaal moet door die splitter die toch zijn verlies geeft.
Dat verlies voor de modem is even groot als de verliezen die stoorproducten hebben door die splitter. Dus is het modemsignaal te zwak en meer verstoord. Een te zwak modemsignaal wordt wel gecompenseerd omdat het modem harder gaat "praten" om voldoende verstaan te worden.
Het zal best werken, maar het is geen aanrader!
 
Das een duidelijke uitleg, als je de jpg nog hebt dan houd ik me aanbevolen.

De kabel van de Ziggo is er idd maar 1 die binnenkomt in de huiskamer. Daarom staat ook mijn modem op de vensterbank en lopen er 1 radio en 1 tv kabel van elk een meter of 8 vanaf de umu naar de andere kant van de kamer + natuurlijk de ftp kabels.

Ik had gevraagd aan Ziggo om hun kabel in de kruipruimte te lassen en dan door te trekken naar de andere kant (MK). Dan ligt de las in ieder geval altijd droog en min of meer beschermd. Maar dan moesten ze met twee man komen voor de veiligheid en ging de prijs ook maal zoveel naar een niet kinderachtige 400 euries.

Dus we hebben afgesproken dat ik de kabel trek door de kruipruimte, dat zij buiten lassen en dan trek ik de las door een gat in de fundering naar binnen en kunnen zij (in Brabant) de AOP in de MK hangen.

Maar ik ga het doen zoals Fantomaz en Fabian 10 aangeven, dan moet het goed komen.

Alle bedankt voor de info en advies.
 
Dat is ook globaal de werkwijze die ik er op na houd.
Zeker wanneer ik een slechte, doch "jaren probleemloos" werkende internetinstallatie zie die in de meterkast is geplaatst, waarbij de voedende kabel in de meterkast niet origineel is.

Als de klant eigen initiatief toont, reken ik niet volledige kosten voor het verplaatsen van de AOP, maar het reparatietarief.

2_internetaftakking_1.jpg


Hierzo het schemaatje
 
De retourband is niet alleen afhankelijk van de filters in dewoning.
Dus zal de 65Mhz wel gehandhaafd blijven.

Dat het niet precies aan te geven valt komt vaak door de steilheid van de flanken van de filters.
 
Toch is de retourband wel degelijk "breder" geworden en opgeschoven naar de 80 of 85Mhz.

Elke kabelprovider zal nieuwe aansluitapparatuur leveren die hieraan voldoet, en zal geen aansluitmateriaal meer leveren die maar tot 65Mhz gaan op de retourband. Goede kwaliteit materialen (splitters ed) zullen ook aan deze nieuwere specificaties voldoen. Er word echter nog steeds "rommel" verkocht die echter enkel nog aan de oudere specificaties voldoet.

NB: Sommige interactieve diensten maken, of gaan in de toekomst gebruik maken van deze frequenties in de retourband. Wees verstandig en monteer enkel apparatuur (WCD, splitters, versterkers..) in je woning die voldoen aan deze specificaties om te voorkomen dat je vroeg of laat tegen problemen aanloopt en je opnieuw apparatuur aan kunt gaan schaffen.
 
Sorry DHLZ,
Ik zit behoorlijk in die wereld en ken de ins en outs.
Ik heb wel eens gevraagd waarom men de retourband niet verder oprekt.
Punt is dat je bij 87Mhz al in de radioband zit.
Aangezien de filters, die de overgang maken van onder naar bovenband, niet erg steil zijn (en wanneer ze dat wel worden, ze onbetaalbaar worden), zul je altijd met een overgang zitten tussen de onder- en bovenband waarvan de overlap (de filters dus) geen bruikbare signalen kunnen dragen.
De onderband is nu opgerekt tot 65Mhz.

Apparatuur in de wijkcentra, waar de signalen weer uit elkaar worden gehaald, zal misschien wel wat beter gefilterd zijn, maar je wint er niets mee.
Daar komt bij dat er dan ca 200.000 (schatting?) versterkers moet worden omgebouwd zodat die filtering op een andere plek plaatsvindt.
Men zou misschien de radioband eruit kunnen gooien. Maar dat stuit natuurlijk op veel verzet van alle kabelradioluisteraars.

Wordt hem niet, kerel ;)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via