Aanslaglat dubbele tuindeuren

In mijn woning heb ik 3 dubbele openslaande tuindeuren. Alle 3 zijn voorzien van zo'n tochtstrip/flap in een aluminium profiel. Twee van de tuindeuren sluiten niet lekker en tochten door de naad waar ze elkaar raken in gesloten toestand. Het probleem bij beide zit hem er in dat de loopdeur niet stevig tegen de tochtstrip van de 'vaste' deur wordt geduwd. Ik wil dit verbeteren maar zie niet zo 123 hoe. Klopt het dat de loopdeur in gesloten toestand alleen op z'n plek tegen het rubber wordt geduwd en gehouden door het sluitmechanisme van de klink ? Iemand een suggestie hoe dit te verbeteren ?

Verder, alle drie de dubbele tuindeuren hebben een aanslag lat - een verticale lat die over de naad van de deuren valt - aan de binnenzijde. Ik zou verwachten dat een dergelijke lat effectiever zou zijn aan de buitenzijde of evt. zowel binnen en buiten. Met de aanslaglat aan de binnenzijde heb je nu met slagregen dat er water in de naad wordt geblazen en dit naar onder stroomt en via de dorpel naar buiten gaat. Maar een aanslaglat aan de buitenzijde zou voorkomen dat er water in de naad kan komen.
Alsnog een aanslaglat aan de buitenzijde aanbrengen zal lastig gaan omdat er op de 'vaste' deur een niet overlappende lat zit, zie foto.

Zouden de deuren soms verkeerd gemonteerd zijn? Iemand een idee ?

Groet,
Erik

2579_IMG_1572_3.jpg

2579_IMG_1573_3.jpg
 
Deuren die iets trekken kan je voorzien van een 3punts sluiting, dan heb je 3 schoten die de deur boven midden en onder tegen de strip trekken, dan zijn ze dicht.
 
Maar dat betekent dus dat de schoten de deur in de rubber trekken ? Aangezien min deur absoluut niet krom is zou de enkele schoot moeten doen. Ik moet hiervoor dus de afsluitplaat die over de sluitboom zit moeten aanpassen. Klopt dat ?
 
Het ziet er vrij nieuw uit...

- hoe oud zijn de deuren
- welk merk en type (meerpunts)sluiting is er gemonteerd?
- hoe is de aansluiting van de "vaste deur" in de boven- en onderdorpel gemaakt?
 
Erik_w107 schreef:
Maar dat betekent dus dat de schoten de deur in de rubber trekken ?
Inderdaad, de boven en onderschoot zijn vaak haken die schuin toelopen.
Neem je een kruk bediende dan zal bij het ophoog trekken van de kruk de onder en bovenschoot naar buiten komen en omdat een zijde schuin is uitgevoerd zal die de deur tegen de rubbers duwen waarmee je tocht probleem is opgelost.
Dit kan ook met een sleutel bediende maar ik geef de voorkeur aan een krukbediende aangezien je dan meer kracht kunt zetten en minder snel sleutel/cilinder problemen hebt.

suc6

Gerrit
 
Er zit geen meerpuntssluiting op de deur. Hij gaat maar met een enkele schoot dicht. De vaste deur gaat met een pin in de onder en een pin in de bovendorpel dicht met van die klipjes op de kopsekant van de deur.

De deuren zullen een paar jaar oud zijn. Precies weet ik het niet want ik woon er nog maar kort.

Één van de twee slecht sluitende deuren kan je wel stevig in de afsluitrubbers trekken door hard aan de klink te trekken. Doordat plots het geluid van buiten wegvalt meen ik dat hij dan wel goed sluit in de rubbers, maar blijft niet in die positie zitten. Bij loslaten gaat hij weer 1 a 2 mm naar buiten en sluit niet meer goed. Hij rammelt dan ook.
 
Dit is ook het probleem, omdat de deur maar op 1 punt vastzit wordt hij daar tegen het rubber geduwd.
Aan de onder en bovenkant duwt het rubber juist tegen de deur aan waardoor deze uiteindelijk niet meer goed sluit.
Zet je er een 3 punt grendel op dan wordt hij ook aan de onder en bovenkant in het rubber geduwd en blijft je deur beter recht.

suc6

Gerrit
 
Ik kan het niet geheel goed van de foto halen maar zo te zien is het een naar buiten draaiende deur met of een vaste midden stijl of tegendeur die met kantschuiven vast zit.
De aanslag zit meestal aan de deur die vastgezet wordt. Zou die aan de andere kant zitten dan krijg je de deur niet open en zou die dus aan de bewegende deur moeten zitten. Dat is in het gebruik meestal niet echt handig en ook bij het plaatsen van het hang en sluitwerk vaak niet handig.

suc6

Gerrit
 
Alternatief; zet er 2 x een raamgrendel op

3950_raamgrendel_1.jpg


Niet de meest fraaie oplossing maar waarschijnlijk wel de snelste oplossing.
(hou er tevens rekening mee dat de deur dan vanaf de buitenkant niet meer te openen is)

suc6

Gerrit
 
Gerrit, dat vind ik niet zo'n mooie oplossing. Ik ga eerst proberen de sluiting van de dagschoot in de kom & plaat beter af te stellen zodat de loopdeur strakker in het rubber in de vaste deur gedrukt wordt. Lukt dat niet, dan gaat er een 3 puntssluiting in.
 
Dat is dus ook wat ik aangaf, "niet de fraaiste oplossing" wel de snelste.

Bijstellen van je deur heeft geen/weinig zin.
Dat zal tijdelijk even een oplossing zijn maar vrijwel zeker zal de deur verder krom gaan trekken omdat je hem in het midden verder in de rubbers trekt maar onder en boven niet vastzet waardoor de rubbers de deur krom gaan duwen.

suc6

Gerrit
 
Hoe hoog zijn de deuren? 230 cm en in donkerblauw? Dan is het al fout gegaan bij het leveren. Deze deuren hadden zeker met een meerpuntssluiting geleverd moeten worden.
 
Een donkere kleur wordt door de zon 1,5 a 2 maal zo warm dan een lichte kleur en daarmee is de kans op kromtrekken ook hoger. 60 graden aan de buitenzijde is geen uitzondering.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via