Ytong latei in gipsblokken wand

Status
Niet open voor verdere reacties.
Om een opening te maken in een wand ga ik een Ytong latei plaatsen. Deze is 100x250x1250mm, wand is 7 cm dus bedoeling is 3 cm af te zagen van de latei. Er zat eerst een plafond hoog kozijn welke is verwijderd en ik heb links en rechts 20 cm gipsblok weggehaald op de hoogte waar de latei moet komen. Bovenop de latei wordt het verder dicht gezet met gipsblokken (ca. 25cm hoog tot aan het plafond en net zo lang als de latei).

Hoe bevestig ik nu het beste de latei? Aan beide zijde met lijm 'strak' tegen / op de gipsblokken? Of moet er ergens een voeg oid openblijven? Of kan ik beter de latei maar 10cm opleggen zodat er een gipsblok deels op de latei, deels op een ander gipsblok ligt?

Alvast dank!
 
Uit de folder:
Code:
Opleggingen
De standaardlateien zijn berekend op basis van een opleglengte van 2 x150 millimeter. De minimale opleglengte bedraagt 2 x 100 millimeter. Eén van de beide opleggingen moet glijdend worden uitgevoerd, wat kan worden bereikt door het toepassen van kunststoffolie. Aan die zijde moet ook de dilatatie worden aangebracht. Dit dient te gebeuren tot aan de onderzijde van de bovenliggende constructie.

Beetje vreemd om aan een latei te gaan zagen. Zijn er geen lateien van 7cm?
 
Bedankt voor je reactie. Ik had dit gelezen maar begrijp niet helemaal hoe het nu uit te voeren :oops: . Leg je de folie op het blok eronder, oftewel hier wordt niet gelijmd? Of leg je deze folie in de lijm zodat je de voegen gelijk kunt houden? Deze dilatatie, bevestig je deze dan met een veeranker aan het naastgelegen blok? Of blijft er een voeg open tot aan het plafond die daarna met pur oid dient te worden opgevuld?

Helaas zijn er geen 7 cm lateien te krijgen. Ik heb dit nagevraagd en de enige optie zou zijn 10 cm en daar 3 cm afzagen. Het dient enkel als ondersteuning voor het laagje van 25 cm gipsblok er bovenop en wordt niet verwerkt in een dragende constructie. Zodoende zou dit geen enkel probleem zijn. Ik kan het ook tot aan het plafond openlaten (dus zoals nu kozijn eruit) maar ivm verlaagd plafond wil ik het graag dicht zetten.

Zie je nog een andere optie hoe dit uit te voeren ipv de 10 cm latei?
 
Gipsblokken boven de opening verwerken als hanekam.
Dan zal je ook wel het e.e.a. moeten paszagen, maar dat lijkt mij minder problematisch dan een latei overlangs doorzagen. Want hoe zit dat met de wapening?
 
Millew, kun je dit toelichten? Hoe verwerk ik gipsblokken als hanekam? Ik kan me hier even geen voorstelling van maken.

Van die wapening vroeg ik me ook af. Volgens de bouwmarkt zou ik zonder problemen 3 cm eraf moeten kunnen halen, maar ik twijfel nogal. Vandaar mijn vraag hier. Kan ik anders ook een betonnen latei op zijn kant gebruiken?

Er bestaan volgens de site van de gipsblokken fabrikant wel gipslateien van 7 cm breed. Ik heb dit nagevraagd bij de bouwmarkt maar alleen te leveren indien een afname van > 100 stuks en laat ik er maar 1 nodig hebben :roll: . Als iemand enig idee heeft...
 
Dit is een hanekam bij metselwerk. Het principe is dat de stenen door het gewicht zich zijdelings vastzetten en dus niet kunnen zakken.
Voor een deuropening kan je met drie gipsblokken hetzelfde principe bereiken.

48952_hanekam_1.jpg


Of je zet er twee stalen hoekprofieltjes 25.25.3 in als latei. Als je de gipsblokken in de profielen vastlijmt met dat spul waar je ook lijmankers mee vastzet, dan gaan de hoekprofielen samenwerken met de gipsblokken. Het geheel werkt dan als één hoge latei.
 
Het principe achter de hanekam zie ik nu, erg logisch. Hier was ik zelf nooit op gekomen. Het inlijmen van de hoekprofielen is een erg goed idee! Dit lijkt me het minst bewerkelijk en heeft daarmee mijn voorkeur, ook ver boven de latei.

Even ter verificatie, je bedoelt hiermee 2 profielen welke als het ware in de lange weg onder de blokken doorlopen? Er blijft dan 2 cm blok open (7 cm - 2.5 cm profiel - 2.5 cm profiel). Kan ik deze profielen dan het beste in de blokken werken (3mm wegschaven) of worden deze naderhand weggestuct? En komen deze alleen in de opening of moet ik ook hierbij een 10-20 cm opleggen in de naastgelegen blokken? Gezien het staal betreft, kan ik deze zo verwerken of moeten deze eerst voorbehandeld (menie oid?).

Bedankt!
 
Je kunt ook een stalton latei gebruiken, die zijn 10x6 cm, en die kun je dan op zijn kant zetten.
Die zijn in diverse lengtes verkrijgbaar.
Ze worden ook wel vuilwerk lateien genoemd.
Deze zijn verkrijgbaar bij de professionele bouwmaterialen handel
 
In de eerste plaats heet het wapening. Militairen zijn bewapend.

Een stalton latei op z'n kant gaat heel goed en is vrijwel net zo sterk als plat gelegd, mits deze volgens de fabrieksspecificaties is ingemetseld.
Een staltonlatei is in principe niet zelfdragend. Het heeft een bepaalde hoogte aan metselwerk erboven nodig om te gaan werken als volledige latei. Het metselwerk neemt de druk op en de wapening de trek. Daarom maakt het niet zoveel uit hoe de wapening er in ligt.

Het is wel zo dat een stalton latei in dit geval, zuiver constructief gezien, misbruikt wordt als zelfdragende latei terwijl hij dat niet is. Maar de belasting is zo gering dat het wel goed zal gaan.
 
Daarom ook, en ook omdat er maar 25 cm gipsblokken op komt te staan, kun je een stalton heel goed gebruiken op zijn kant.
Er hoeft tenslotte geen hele voorgevel op komen te staan
 
De gibo latei die je hebt kun je los plaatsen, je zet een dot lijm op waar de latei op komt te liggen en stelt de latei waterpas. Als dit droog is kun je de sparingen verder dichtzetten en verder met de giboblokken boven de latei.
Je kunt ook IJkenhout zijn quote opvolgen.
De folie komt tussen de sparing en latei te liggen, daar tussen zit de lijm, De latei kan dat krimpen, zetten en vrij glijden tussen de folie en oplegging. Aan de uiteinden moet dan wel wat ruimte blijven. Prakisch gezien is deze manier niet uitvoerbaar als je de wand stuct.
 
Iedereen bedankt voor de reacties! We gaan dit komende zondag uitvoeren, maar ben er altijd nog niet 100% over uit. Wil problemen achteraf voorkomen. In ieder geval zo goed als mogelijk pogen te voorkomen :wink: . De 3 opties:

Optie 1, Cellenbeton latei (laatste reactie Kacheltje);
Het is een binnenshuis toepassing en er moet zeker worden gestuct. Kan deze latei ook simpelweg links en rechts met lijm worden vastgezet in de gipsblokken of moet deze te allen tijde glijdend worden opgelegd? Hoe zit het met kansen op scheuren in het stucwerk indien volledig verlijmd? Als extra info: de muur waar de latei links op komt te liggen is 25cm breed (gaat aan de kant waar de opening komt de hoek om en hier zit een kozijn) en is aan de andere zijde verankerd met veerankers (wordt gedicht met pur). De latei komt hier op te liggen en heeft behalve boven en onder geen gipsblok naast zich.

Optie 2, Stalen hoekprofielen;
Voordeel lijkt mij geen verschillende materialen (cellenbeton-gipsblok), alleen het staal als extra ondersteuning. Echter gezien de 25cm van de latei wegvalt betekend dit 50-60cm gipsblok erboven op. Het blijft open, er komt geen kozijn oid in. De opening wordt ca. 70cm breed (210cm hoog). Geeft dit met dit gewicht aan gipsblokken wel een stevige constructie? Als eerst het staal wordt ingelegd en daar de blokken opgelijmd, komt er dan niet direct al het max aan spanning op het staal te staan? Beter blokken iets lager inleggen en ondersteunen, hoekprofielen inlijmen op de gewenste hoogte en na drogen teveel aan gipsblok daaronder weghalen?

Optie 3, Stalton latei;
Zal op z'n kant moeten worden gebruikt ivm afmeting, hiermee dus niet volgens voorschrift (wapening).
Het is wel zo dat een stalton latei in dit geval, zuiver constructief gezien, misbruikt wordt als zelfdragende latei terwijl hij dat niet is. Maar de belasting is zo gering dat het wel goed zal gaan.
Hier geldt hetzelfde als bij het stalen hoekprofiel: stalton latei is 10cm, er komt dus 40-50cm gipsblok en geen 25cm bovenop. Acceptabel? Ook hier geldt, er wordt gestuct. Kan een betonnen latei zonder problemen volledig worden verlijmd?

Welke van de 3 is nu constructief gezien het beste met in achtneming dat wordt gestuct? Er wordt naar alle waarschijnlijkheid wel glasweefsel in het stuc verwerkt danwel glasweefsel als afwerking.

Bedankt!!


En sorry voor de lap tekst :oops:
 
Constructief gezien vind ik een cellenbeton latei waar een plak van af wordt gezaagd de minst goede oplossing.

De stalen profielen zijn sterk genoeg van zichzelf om 60 cm gipsblokken te dragen. De doorbuiging is in dit geval maatgevend en is theoretisch 0,5 mm.

De stalton latei op z'n kant is een normale toepassing. Bij het inmetselen wordt deze op afstanden van 1,2 m ondersteund om tijdelijk als zelfdragende latei het metselwerk te dragen. Er komt dan een veelvoud aan belasting op de latei in vergelijking met de gipsblokken bij een grotere overspanning.

Wat betreft scheuren in het stucwerk bij volledige verlijming, schat ik in dat de kans klein is, gezien de overspanning.
Is het niet mogelijk dat je in de hoek een opzettelijke voeg houdt en daar de eventuele krimp opvangt?
Een stalton latei is dan wellicht de beste optie omdat je die gewoon mee kan stuccen met de rest van de wand.
 
Ik neem aan dat het een sparing in een binnenwand is 7 cm dik.
er zat een plafondhoog kozijn in.
Komt er nu ook een kozijn in of is het een open ruimte zonder aftimmering.
Ik begrijp uit de beantwoordingen dat het gat ongeveer 1 meter breed is.
1 Meter breed in een tussenwand met een kozijn zonder dragende fuctie is een latei niet nodig.
Je kunt de blokken gewoon doorlijmen over het kozijn heen.
En als je de kopse kanten van de blokken goed lijmt gebeurt er niets mee.
In de bouw plaatsen we geen lateien in schijdingswanden.
Komt er geen kozijn dan een latei plaatsen.
en de Ytong latei kun je gewoon op breedte zagen maar doe wel aan beide zijden 1,5 cm er af.
Of zoals ze al aangaven in vorige antwoorden een beton latei op z'n kant.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via