Wtw unit vervangen door cve en 3-standen schakelaar

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Ik ben van plan mijn 12 jaar oude Brink Renovent HR wtw unit te vervangen door een Itho CVE Eco Fan 2 HE. Zit nog met een vraagje over de 3-standenschakelaar: weet een van jullie of ik de bestaande 3-standenschakelaar van de Brink zo kan gebruiken met de cve?

De Brink heeft een gewone randaarde aansluiting (geen periflex) en het lijkt erop dat de 3-standen aansturing met zwakstroom gebeurt, maar heb helaas geen technische documentatie meer van de Brink en weet dus ook niet of dat compatibel is. Wil graag weten of ik mij de draadloze afstandbediening van Itho kan besparen.

Bedankt alvast voor jullie reacties.
 
De standenschakelaar is niet geschikt voor een cve.Je kan natuurlijk wel de zwakstroom kabel eruit halen en daarvoor een fase en 2 schakeldraden trekken en deze via een lasdoos naar een perilexwcd leggen.

Uw woning heeft balansventilatie, hierbij blaast de unit evenveel lucht in de woning als dat deze eruit zuigt.

U gaat dit vervangen voor een afzuigventilator komt er te weinig lucht in de woning met alle gevolgen van dien.
Uw woning heeft waarschijnlijk geen andere luchtaanvoer dan die balansventilator, dus als u de boel vervangt voor een cve dan zal u ook roosters in de ramen moeten gaan plaatsen om de ventilatie te waarborgen.
 
Bedankt voor de snelle reactie! Ik neem er dan toch maar een draadloze afstandbediening bij.

Wat betreft luchtaanvoer: dit heb ik meegenomen in mijn overwegingen, en bovenverdiepingen hebben voldoende mogelijkheden (ramen open, doen we toch altijd al) maar beneden moet nog een oplossing voor komen, dat wordt een volgende vraag op dit forum ;-)

Voor ons wegen de voordelen van de wtw niet op tegen de nadelen (geluid, duurder in aanschaf en onderhoud, geen gevoel van frisse lucht), maar goed, die discussies zijn hier waarschijnlijk al genoeg gevoerd. We staan nu voor de keus vervangen kapotte wtw (1300 euro! ex installatie) of een andere oplossing: het wordt de cve.
 
Het kunnen openen van ramen is niet voldoende.

Je kan de renovent(afhankelijk van wat defect is natuurlijk) ook als afzuig alleen gebruiken.
Blijf je natuurlijk zitten met de inlaat van lucht.
Alle ramen en/of kozijnen aanpassen met alle buitengeluidklachten die daat weer door kunnen ontstaan is ook niet goedkoop.

Onderhoud van een wtw is idd iets duurder je moet nl filters vervangen maar dat haal je weer terug door het verminderde energie verbruik en de betere ventilatie.
Verder 1x per jaar de wisselaar spoelen en je bent klaar.
 
Je kunt in ieder geval de luchttoevoer van de renovent doorverbinden met de inblaasventielen. Zo heb je via deze ventielen in ieder geval wel toevoer.

Heb dit zo wel eens gedaan, omdat de klant niet op een kostenpost zoals genoemd zat te wachten.

Succes.
 
Continu toevoer van lucht moet je in ieder geval realiseren, of je moet altijd de ramen open willen houden. Dus je ontkomt niet aan het plaatsen van ventilatieroosters of het doorverbinden van de aanvoerkanalen. Bij het doorverbinden van de kanalen loop je dan het risico dat deze kanalen teveel weerstand geven om voldoende lucht te kunnen aanvoeren. Er zit in een wtw unit immers niet voor niets een aanvoerventilator.

Doe je dit niet dan krijg je een aanzienlijke onderdruk in de woning. Met als gevolg dat je bij kleine kieren, zoals bijvoorbeeld bij een buitendeur, een hoge luchtstroom krijgt. Dit kan enorm gaan fluiten. Daarnaast wordt de afzuigunit ook teveel belast als er onvoldoende aanvoer van lucht is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via