Wissel/wissel schakeling

Dan kom je bij schakelaar 2 toch echt nog een zwarte draad tekort...

Lijkt erop dat het een aderbesparende wisselschakeling is.

Ja dat idee had ik zelf ook.
Maar omdat het altijd gewerkt heeft vind ik het vaag.
Dus als ik de oude schakelaar terug zou zetten moet het weer werken maar dat wil ik niet.
Is dit op te lossen zonder draad trekken?
 
Twee bruin op dezelfde ingang dus als las inderdaad.

Hij heeft bij schakelaar 1 alles kloppend; 1x bruin en 2x zwart.

Maar bij schakelaar 2 schrijft hij dat er enkel 1x bruin en 1x zwart Is. Daar moet dus nog een zwarte bij.

Klinkt in ieder geval als aderbesparend.
 
Allereerst harstikke dank voor jullie geduld.

Idd er mist in een normale situatie 1 zwarte draad want die is er aan de andere schakelaar wel zoals @Vonken_trekker juist opmerkt echter is die er dus nooit geweest en zoals door jullie genoemd aderbesparend.


Hoe zou ik de aderbesparende aansluiting nu werkend kunnen krijgen ?

Het ligt dus aan het merk schakelaar of het werkt of niet de schakelaar die erop zat is van de vorige bewoners en kan er dus goed al jaren op zitten.
 
Ook voor aderbesparend kom je een draad tekort...

Ik kom hier ook geen wijs meer uit. Beter toch maar beginnen een schema te tekenen en inderdaad met een haspel of verlengsnoer erbij uitzoeken waar welke draad heen loopt.
 
Heb je al geprobeerd om de 2 zwarte draden om te draaien? En heb je de schakelaar wel goed aangesloten heb Busch Jeager niet zo voor me.

En anders even het stroom eraf en met een lose draad even kijken welke wat is. Kan met een duspol of clamp meter even op weerstand te zetten en als daar een signaal vanaf komt dan weet je welke draad wat is.
 

Dit is de oude situatie die kant waar maar 3 zwarte zitten maar die kant werkt nu juist wel.
 
Sander,

Ik heb al van alles geprobeerd ook zonder schakelaar de zwarte draden tegen de bruine gehouden dan gebeurd er niks op de hal lamp bovenverdieping wel.

De kant met de 2 bruine en 3 zwarte heb ik dat ook gedaan en dan werkt het daar wel die shcakelaar dus aan gesloten nu om de hal lamp en buitenlamp te gebruiken.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Lamp is zeker niet stuk want anders zou de hal/ buitenlamp schakelaar zoals eerder gezegd de hal lamp niet aan en uit kunnen zetten.

Bedankt mensen voor het mee denken helaas gaat het zo geen oplossing brengen.

De situatie heeft jaren gewerkt echter nu met het plaatsen van andere merk schakelaars is het ineens over blijft vreemd allemaal.
 
Hier zie je dat de kant met 1 zwarte draad aan onderkant de hal lamp bediend en werkt
Hal buitenlamp.jpg

Hier zie je de 2 zwarte draden op de voorgrond die zouden de hal lamp ook moeten bedienen en dat heeft in deze situatie ook gewerkt alvorens ik de schakelaar op bovenste foto bij plaatste en dus de oude gira verwijderde


hal bovenverdieping.jpg
 
Je zal moeten meten welke 2 van de 3 bij de andere schakelaar horen. Maar je kan kijken welke van de hal is. Die zet je op 1

De andere 2 doe je op 2 1 boven 1 onder. Midden zijn dacht ik voor de fases.
Mocht de schakeling niet goed gaan dan op 2 boven en onder wisselen. Staan op alle 2 de bruine spanning of was die door gelust. Kijk boven bij de andere of daar 3 zwarte zitten. Dan is er 1 de lampdraad
 
De bruine draden in beide dozen zou te verklaren zijn doordat beide schakelaars nog een andere lamp schakelen. Bij een aderbesparende wisselschakeling zou ik verwachten dat nul en aarde door dezelfde buis lopen en/of dat er wandcontactdozen naast de schakelaar zitten.
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu