Wissel schakeling werkt niet naar behoren

Hallo, veel vragen op dit forum over wisselschakelaars gelezen, Maar helaas kom ik er niet uit. Ik heb een wisselschakelaar bij de hal en trap aan gelegd, zelf draden getrokken door deels bestaande buizen, en zelf ook nieuwe pvc aangelegd en daar draden door getrokken. De fase draad was al aanwezig in schakelaar 1, deze schakelaar bestond al. De 0 draad kwam al uit het plafond direct daarboven, eveneens als 1 schakeldraad naar schakelaar 1. Ik heb het aangelegd volgens dit schema, 100 keer gecheckt of er niet toch ergens een draadje verkeerd zit. Helaas niet.
Wat er gebeurd is dat met schakelaar 1 waar de fase in zit, de lamp aan en uit te doen is. Ongeacht de stand van schakelaar 2. Alleen met schakelaar 2 kan ik de lamp alleen aan en uit doen als schakelaar 1 "aan" staat. Als schakelaar 1 op lamp "uit" staat, krijg ik hem met schakelaar 2 niet aan.
Het lukt me ook om dit te verwisselen, Oftewel schakelaar 1 is opeens afhankelijk van 2.

De schakelaar is een simpele 1 polige wissel schakelaar van OK https://www.gamma.nl/assortiment/ok...Y8uiKO53PIu4Tec8675VZrDNkd-jzUUxoC5DAQAvD_BwE

Kan iemand op basis hiervan bedenken of ik toch iets verkeerd heb gedaan?



IMG20240918133959.jpg
 
Dan heb je niet gelet op de aansluitingen.
Op deze schakelaars staat een merk bij de contacten een P of een L dat is het vaste contact.
Daar moet beneden de fase (bruin) op en boven de schakeldraad (zwart) naar de lamp.
En dan moeten er 2 zwarte draden gelegd worden tussen de overige contacten van de beide schakelaars. 1 op 1 en 2 op 2. Dan moet het gaan werken.
De nul (blauw) alleen naar de lamp.

Zie ook: https://www.klusidee.nl/Forum/topic/hotelschakeling-wisselschakeling-kruisschakeling.40858/
 
Laatst bewerkt:
Dit heb ik gecheckt, het zit exact zoals op de afbeelding, fase in L. De fasedraad is groen (oud huis) en de reeds bestaande schakel zwart. Tenzij de bestaande fasedraad en de bestaande schakeldraad de verkeerde kleur hebben, dan zitten ze natuurlijk omgewisseld. Ben ik in dit huis dus eerder tegen gekomen... Dat kan ik nog even testen.
 
Nee, ik verdenk de schakelaar met de 3 zwarte draden dat daar de lampdraad niet aan de P of L zit.

Hoe dit uit te meten?

 
Dat is helaas ook niet t probleem, had ik gisteravond al gecheckt. Met een multimeter en weerstand meten om te kijken of het "dezelfde" draad is. De lamp draad zit in L. Als ik die in 1 of 2 aansluit komt er ook kortsluiting. Wat ik niet helemaaaal kan verklaren.
 
Als het precies is aangesloten zoals in je afbeelding, en de schakelaars zijn goed, dan moet het werken.

Meest voor de hand liggende conclusie is dan toch dat het niet precies is aangesloten zoals in je afbeelding.

Hoe past de bestaande schakeldraad in het verhaal?
 
er van uitgaande dat je de fasedraad hebt aangesloten op de schakelaar die rechts in jouw afbeelding staat moet moeten daar vandaan twee nieuwe schakeldraden naar de andere schakelaar.
de bestaande fasedraad aan de lamp moet ook naar die andere schakelaar.
 
Het is opgelost! Bedankt voor het mee denken iedereen! De 0 draad die uit t plafond komt is zwart. Dat bracht de verwarring en verklaard de kortsluiting. Het werkt nu, fantastisch.
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu